“Δεν προλαβαίνω, ποτέ δεν προλαβαίνω, ο χρόνος τρέχει κι εγώ ξοπίσω μένω…”. Ποιος δεν έχει ταυτιστεί με αυτούς τους στίχους έστω και μία φορά, μέχρι τώρα; Ποιος δεν έχει κοιτάξει με απορία το ρολόι, και δεν έχει… κυνηγήσει τον χρόνο που τρέχει, μαζί με τις υποχρεώσεις, τις προθεσμίες, και όλα τα “to-do” που “αιωρούνται”, περιμένοντας να βγουν εις πέρας;

Εε, μάλλον λίγοι, ή ίσως και κανείς! Όπως και να ‘χει πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν 103801308 πράγματα μέσα στην ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα, τον χρόνο, και κάνουν τον περίγυρό τους να αναρωτιέται αν τους έχουν “χαριστεί” μερικές ώρες παραπάνω και προλαβαίνουν όλα όσα θέλουν! 

Η αλήθεια είναι όμως (όσο κι αν πονάει), ότι όλοι έχουμε 24 διαθέσιμες ώρες μέσα στην ημέρα και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε όπως εμείς επιθυμούμε! Σίγουρα δε μοιάζει να είναι απλό, όμως υπάρχουν κάποια πρακτικά tips που μπορούν να μας βοηθήσουν, όχι απλά να τις αξιοποιούμε, αλλά και να εξοικονομούμε χρόνο, χωρίς να έχουμε αυτό το μόνιμο συναίσθημα ότι δεν προλαβαίνουμε τίποτα! 

Πρωινό ξύπνημα… από νωρίς 

Σίγουρα είναι ωραία αυτή η αίσθηση του χουζουρέματος και χουχουλιάσματος κάτω από τα σκεπάσματα, αλλά ήρθε η ώρα για λίγα μαθηματικά. Με απλούς υπολογισμούς, αν αντί για μισή ώρα, αρχίσουμε να αφιερώνουμε το πολύ πέντε λεπτά σε αυτή την συνήθεια καθημερινά, τότε θα έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε 175 λεπτά μέσα στη βδομάδα, ή αλλιώς 2 ώρες και 55 λεπτά! Απίστευτο; Ναι! 

Οπότε, αν απλώς δοκιμάσουμε για μία εβδομάδα να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι νωρίτερα το πρωί, θα… έχουμε στο τσεπάκι μας, έτσι μαγικά, σχεδόν 3 παραπάνω ώρες. Στην αρχή μπορεί να μας φαίνεται βάναυσο, αλλά αν το καθιερώσουμε ως συνήθεια… μαντέψτε! Θα αρχίσουμε να προλαβαίνουμε! 

Shopping therapy διαδικτυακά 

Μιας και σχεδόν όλα τα φυσικά καταστήματα βρίσκονται πλέον online, και μπορεί κανείς να βρει και να προμηθευτεί ό,τι επιθυμεί, γιατί να μην το εκμεταλλευτεί προς όφελός του για να εξοικονομήσει λίγο χρόνο παραπάνω; 

Σίγουρα η επίσκεψη σε ένα κατάστημα, με τον παραδοσιακό τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση από το προσωπικό, η δυνατότητα να δοκιμάσεις τα ρούχα που θέλεις πριν τα αγοράσεις, το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου πριν απλώς το “προσθέσεις στο καλάθι”, δεν μπορούν να συγκριθούν με το απλό σκρολάρισμα στην οθόνη και το κλικ στην “επιβεβαίωση παραγγελίας”. 

Ωστόσο, όταν η εβδομάδα είναι αρκετά πιεστική και υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που “πρέπει να γίνουν”, το διαδικτυακό shopping therapy, μπορεί πραγματικά να σε σώσει! 

Έξυπνος προγραμματισμός γευμάτων 

 “Ιστορία, αμαρτία” για πολλούς, καθώς το μαγείρεμα μοιάζει να είναι “πονοκέφαλος”, και όπως και να το κάνουμε, δεν αρέσει σε όλους η μαγειρική! Από την άλλη, όταν θέλει κανείς να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά ταυτόχρονα θέλει και να αποφεύγει το φαγητό απ’ έξω, η κατάσταση φαίνεται να δυσκολεύει.

Ένας τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας μπροστά στο μακρύ ταξίδι προς την εξοικονόμηση χρόνου, είναι και τα μηνιαία γεύματα Fitness Meals, που έρχονται στον χώρο σου. Μπορείς έτσι, να προγραμματίσεις έξυπνα τα γεύματα που θα καταναλώσεις μέσα στον μήνα, γλιτώνοντας ταυτόχρονα και χρόνο, αλλά και θερμίδες, καθώς είναι όλα υπολογισμένα! 

Αν από την άλλη, το ‘χεις και με την μαγειρική και απολαμβάνεις τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού σου, αλλά νιώθεις ότι δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς όσο θα ήθελες, το μυστικό κρύβεται στην προετοιμασία των γευμάτων σου από το Σαββατοκύριακο.

Μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα να αφιερώνεις, για παράδειγμα 2 ώρες, μαγειρεύοντας δύο ή τρία βασικά φαγητά, όπως κοτόπουλο, μπιφτέκια και όσπρια, και να μοιράζεις τις μερίδες σου για την εβδομάδα.

Ακόμη, για να υπάρχει και μια ποικιλία, μπορείς να κρατήσεις στην άκρη λίγο κοτόπουλο, κάνοντάς το βασικό συστατικό για μια πλούσια χορταστική σαλάτα, προσθέτοντας ακόμη τα αγαπημένα σου λαχανικά, αλλά και ζυμαρικά! 

Social media, αλλά με πρόγραμμα 

Μια πονεμένη ίσως ιστορία, καθώς, πόσες φορές δεν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να έχει ξεχαστεί στην οθόνη του κινητού σου για μισή ώρα, ενώ αρχικά ήθελες μόνο για 5 λεπτάκια; Μάλλον πολλές, γι’ αυτό και πλέον έχει προστεθεί στις ρυθμίσεις ορισμένων εφαρμογών, μια επιπλέον δυνατότητα, όπου μπορείς να καθορίζεις εκ των προτέρων τον χρόνο που θα μείνεις μέσα σε αυτές. 

Κάτι ακόμη που μπορείς να κάνεις, είναι να κλείσεις τις ειδοποιήσεις από τις εκάστοτε εφαρμογές που σου “τρώνε” παραπάνω χρόνο, και πολλές φορές σου αποσπούν την προσοχή, καθορίζοντας ουσιαστικά εσύ την στιγμή που θα τις ανοίξεις για να τσεκάρεις τα μηνύματα και ό,τι νεότερο υπάρχει. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον είναι καλύτερο να αποφύγουμε τα επιπλέον μαθηματικά, μιας και τα νούμερα από τα αποτελέσματα του χρόνου που μπορεί κανείς να γλιτώσει από τα social media, ίσως να είναι αρκετά απογοητευτικά… 

 Καλύτερη οργάνωση 

 Ένας οργανωμένος, καθαρός, και σε τάξη χώρος, σίγουρα προσφέρει ηρεμία, όμως… μάντεψε! Μπορεί να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του για να έχεις λίιιιγο περισσότερο χρόνο για όλα εκείνα τα σημαντικά που θέλεις να προλαβαίνεις! Πώς; 

 Πόσο ωραίο είναι να βιάζεσαι να φύγεις από το σπίτι, χωρίς να ψάχνεις τελευταία στιγμή για έγγραφα, κλειδιά, ή ακόμα και παπούτσια; Πολύ! Και εδώ έρχεται το ζήτημα της καλής οργάνωσης των πραγμάτων και των αντικειμένων σου στον χώρο, ώστε να βρίσκεις πάντοτε αμέσως ό,τι κι αν χρειάζεσαι, χωρίς να αγχώνεσαι για τον χρόνο σου!  Από τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ, μέχρι τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις που έχεις μέσα στην εβδομάδα, οι λίστες δεν θα σε προδώσουν ποτέ!

Είτε προτιμάς ένα φύλλο χαρτί, είτε μια ατζέντα, είτε ένα τετράδιο-ημερολόγιο, κράτα σημειώσεις με τα πράγματα που έχεις στο μυαλό σου να κάνεις, και τήρησέ τις ευλαβικά, με όσο το δυνατόν λιγότερες αναβολές, καταφέρνοντας έτσι να έχεις και παραπάνω χρόνο, αλλά και λιγότερο άγχος και ανησυχία για το αν και πώς θα τα προλάβεις! 

Last, but not least… the list

Από τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ, μέχρι τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις που έχεις μέσα στην εβδομάδα, οι λίστες δεν θα σε προδώσουν ποτέ! Είτε προτιμάς ένα φύλλο χαρτί, είτε μια ατζέντα, είτε ένα τετράδιο-ημερολόγιο, κράτα σημειώσεις με τα πράγματα που έχεις στο μυαλό σου να κάνεις, και τήρησέ τις ευλαβικά, με όσο το δυνατόν λιγότερες αναβολές, καταφέρνοντας έτσι να έχεις και παραπάνω χρόνο, αλλά και λιγότερο άγχος και ανησυχία για το αν και πώς θα τα προλάβεις!

Λοιπόν, τι λες; Με τι θα ξεκινήσεις;