6 συμβουλές για τις φορές που βρίσκεσαι στα πρόθυρα του breakdown

6 συμβουλές για τις φορές που βρίσκεσαι στα πρόθυρα του breakdown

Στις μέρες μας η ζωή έχει τόσο γρήγορους ρυθμούς που οι άνθρωποι θέλουν γρήγορες απαντήσεις και αποτελέσματα. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολλοί από εμάς δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστούμε τα όσα μας συμβαίνουν και να έχουμε μία συνειδητή αντίδραση για την οποία θα είμαστε σίγουροι. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές φορές να καταπιέζουμε τα όσα θέλουμε να πούμε, να καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας και να μετατρέπουμε το σώμα μας σε μία αποθήκη αρνητικού φορτίου.

Τα καταπιεσμένα αυτά συναισθήματα δημιουργούν άγχος και το σώμα αντιδρά παράγοντας ορμόνες όπως αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Όταν λοιπόν αισθανθούμε παγιδευμένοι σε ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε δίνεται η αφορμή και όλο αυτό το αρνητικό φορτίο που κουβαλάμε βγαίνει προς τα έξω σε μορφή breakdown. Αυτός είναι ο τρόπος του οργανισμού να μας δείξει πως δεν αντέχει άλλο και πρέπει να κάνουμε κάτι. Αν  λοιπόν έχεις βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση να μερικοί τρόποι για να τo αποφύγεις.

Βρες κάποιον να μιλάς για τα συναισθήματά σου

Το να μιλήσεις για αυτά που σε απασχολούν είναι από μόνο του βοηθητικό. Ακούς τον εαυτό σου να μιλάει και αυτόματα μπορεί να οδηγηθείς σε λύσεις που δεν είχες σκεφτεί προηγουμένως. Ακόμα, το να έχεις έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης που σε στηρίζει και σε νοιάζεται θα σου δώσει επιπλέον αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Ξεμπέρδεψε με αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος

Δώσε λίγο χρόνο στα πράγματα που φέρεις από το παρελθόν σου και σε επηρεάζουν ακόμα. Αν δεν επιλύσεις αυτά τότε θα βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια με κάθε αφορμή που βρίσκουν. Δεν υπάρχει λόγος να κουβαλάς βάρη που μόνο κακό σου κάνουν.

Μη γίνεσαι θύμα των καταστάσεων

Βρες τρόπο να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου στις διάφορες καταστάσεις της ζωής σου. Πάρε την ευθύνη των επιλογών σου και μην αφήνεις άλλους να σε χειρίζονται. Ίσως χρειαστεί να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου για να το καταφέρεις αλλά μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει και θα σε κάνει πιο δυνατή.

Μάθε από τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων

Άκου τους ανθρώπους γύρω σου και μάθε από τις ιστορίες τους. Παρότι μερικές φορές δεν μαθαίνεις αν πάρεις μόνη σου το μάθημά σου, είναι καλό να έχεις μία ιδέα για το τι έχουν περάσει άνθρωποι που έχουν βρεθεί στη θέση σου. Ζήτα τη συμβουλή τους, ακόμα και αν δεν την ακολουθήσεις μπορείς να έχεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Εκτίμησε όσα έχεις καταφέρει

Μπορεί αυτό που έχεις καταφέρει να είναι μικρό ή να είναι μεγάλο, αλλά δεν έχει σημασία. Όσο μικρό και αν είναι κάνε ένα διάλειμμα, πάρε ανάσα και πες μπράβο στον εαυτό σου που το κατάφερες. Είναι το πρώτο από πολλά βήματα που θα κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου και αξίζει να το εκτιμήσεις.

Εστίασε στα θετικά

Ειδικά σε φάσεις που δεν αισθάνεσαι καλά ή αισθάνεσαι ότι είσαι μικρή και δεν μπορείς να τα καταφέρεις σκέψου όλα τα πράγματα που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Αυτές οι αναμνήσεις θα σου θυμίσουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται και πως είσαι ικανή να ξεπεράσεις όλες τις δύσκολες καταστάσεις.

Μην αφήσεις τα συναισθήματα σου να σε οδηγήσουν σε καταστάσεις που φαίνονται αδιέξοδες. Φρόντισε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις και πως έχεις πολλά όμορφα πράγματα να σε περιμένουν στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου.

Featured photo: Elite Daily
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.