Πολλές φορές σκεφτόμαστε τις σχέσεις σαν κάτι πολύ απλό, που εύκολα και από μόνο του κυλάει. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις κάποια πράγματα για τον εαυτό σου και κάποια πράγματα για τον άλλον πριν αποφασίσεις πως είσαι έτοιμη για μία σχέση. Το πιο σημαντικό απ’ όλα; Πρέπει να αγαπάς  και να σέβεσαι τον εαυτό σου. Αυτή είναι η βάση για μία καλή σχέση.

Υπάρχουν όμως και άλλα 6 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν μπεις σε μία σχέση.

Μπορεί να έχεις απέναντί σου τον ιδανικό άντρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι ο ιδανικός άντρας για εσένα

Πολλές φορές βλέπουμε τον άλλον ως checklist. Όμορφος, check. Έξυπνος, check. Φιλόζωος, check. Και η λίστα συνεχίζεται. Μπορεί όντως αυτός που σου αρέσει να φαίνεται τέλειος, μπορεί και να είναι τέλειος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα ταιριάξετε. Πρέπει να κολλάτε. Όσο φαινομενικά ιδανικός και να είναι αν δεν ταιριάζετε για τον ένα ή τον άλλο λόγο, τότε η σχέση δεν θα πάει μακριά. Σκέψου το πιο απλό παράδειγμα. Εκείνος ζει για να βγαίνει και να ξενυχτάει κάθε Σαββατοκύριακο. Εσύ τα βαριά ξενύχτια δεν τα αντέχεις και προτιμάς να βγαίνεις για ένα χαλαρό ποτό. Αυτό και μόνο θα αποτελέσει πρόβλημα.

Είναι πολύ ωραίο πράγμα το να μπορείς να συγχωρείς. Όχι όμως να δίνεις δεύτερες ευκαιρίες

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θέλουμε κάτι/κάποιον τόσο πολύ που όσο και να μας έχει πληγώσει, το ξεπερνάμε. Μετά από λίγο καιρό ξανά γίνεται το ίδιο, και μετά ξανά και ξανά. Μέχρι κάποια στιγμή που όλο αυτό θα σκάσει και θα έρθει το τέλος της σχέσης. Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να συγχωρείς. Ηρεμεί η καρδούλα σου με κάποιον τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να δώσεις άλλη ευκαιρία. Αν τον ξέρεις και ξέρεις πως δεν μπορεί να σε κάνει χαρούμενη, μην χάνεις τον χρόνο σου.

Το παν στις σχέσεις είναι η επικοινωνία

Με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου πρέπει να νιώθεις πως μπορείς να επικοινωνήσεις. Ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον. Δεν φοβάσαι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και νιώθεις ασφάλεια. Αν η επικοινωνία σας δεν είναι καλή, δεν θα μπορείτε ποτέ να λύσετε κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Ο άνθρωπος δεν αλλάζει

Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω καταλάβει στις σχέσεις ως τώρα. Σχέσεις όχι μόνο με σύντροφο αλλά και με φίλους και την οικογένειά μου. Ποτέ μην έχεις την ψευδαίσθηση πως κάποιος μπορεί να αλλάξει. Ή μάλλον, μην έχεις την ψευδαίσθηση πως κάποιος θα αλλάξει για εσένα. Αν το θελήσει εκείνος, ναι μπορεί να αλλάξει. Αλλά ο κανόνας λέει πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει.

Οι άνθρωποι φεύγουν. Αλλά αυτό είναι ΟΚ

Μην ξεκινήσεις πότε σχέση με το φόβο του τι θα γίνει στο τέλος. Κι αν φύγει, κι αν με αφήσει; Ναι, ΟΚ. Αντικειμενικά μπορεί να φύγει και να σε αφήσει οποιοσδήποτε. Οπότε δεν έχει νόημα να ζεις με τον άγχος του τι θα γίνει και πότε. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Ζήσε το τώρα και άσε τα πράγματα να έρθουν όπως είναι να έρθουν. Άλλωστε αν αυτός φύγει, σημαίνει πως δεν ήταν για σένα εξ αρχής.

Αντί να κουβαλάς τα αρνητικά της προηγούμενης σχέσης, μάθε από τα λάθη σου

Μπορεί να μου πεις πως στην προηγούμενη σχέση σου δεν έκανες τίποτα λάθος και έφταιγε εξ ολοκλήρου ο άλλος. Ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που φταίει μόνο ο ένας, θα δεις πως κάτι θα αποκομίσεις. Αν μη τι άλλο, τώρα ξέρεις τι δεν θέλεις. Όπως λένε, όταν καείς από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι. Προσεκτικά και έχοντας στο νου σου όλα δεν σου άρεσαν στην προηγούμενη σου σχέση μπες στην επόμενη σχέση χωρίς φόβο πως θα ξανά συμβούν τα ίδια.

featured image: Collider