Όταν ένας γάμος ή μια συμβίωση παύει να είναι πια λειτουργική και ευχάριστη για τον έναν ή και για τους δύο συντρόφους, τότε ο χωρισμός, αν και σύνηθες ως κοινωνικό φαινόμενο, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση. Αν πρόκειται δε για απόφαση η οποία έχει παρθεί από κοινού και μοιάζει τελεσίδικη, τότε υπάρχουν μερικές συμβουλές τις οποίες καλό θα ήταν να γνωρίζεις πριν οδηγηθείς στο τέλος αυτής της σχέσης.

Μη νιώθεις ντροπή για αυτή την απόφαση

Στην ελληνική κουλτούρα επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη πως ένα διαζύγιο ή ένας χωρισμός αποτελεί μια αποτυχία και μάλιστα από τις μεγαλύτερες. Ωστόσο, ποτέ κανείς δεν μας εκπαίδευσε πάνω στο ζήτημα των σχέσεων με τρόπο τέτοιο που να μας ενημερώνει ότι όπως αρχίζει μια σχέση, αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο μπορεί και να τελειώσει, δίχως αυτό να σημαίνει ότι εάν χωρίσεις αυτομάτως αυτό θα σημαίνει ότι απέτυχες.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτή τη φαινομενικά ‘σωστή’ κουλτούρα της κοινωνίας, είναι με το να παλέψεις για τα δικαιώματα σου και με το να ακούσεις τη φωνή της λογικής σου, η οποία αν λέει ότι αυτή η σχέση δεν οδηγηθεί πουθενά, τότε οι επιπτώσεις του να μείνεις σε αυτή σίγουρα θα είναι πολύ χειρότερες. Είτε βρίσκεσαι λοιπόν σε έναν γάμο που δεν προχωράει είτε σε μια σχέση η οποία δεν έχει τα εφόδια για να ολοκληρωθεί, τότε αυτό δεν σημαίνει πως απέτυχες. Άνοιξε έναν νέο ολοκαίνουριο δρόμο, μη νιώθεις ντροπή και απλά προχώρα στο δρόμο της δικής σου ευτυχίας!

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να χωρίσει κανείς

Και αν υπάρχει ας μας τον μάθει κάποιος. Η ιστορία έχει δείξει πως κάθε σχέση και κάθε άνθρωπος κινείται πάνω σε έναν εξ’ ολοκλήρου δικό του ρυθμό. Κάποιοι δεν νιώθουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην απόφαση του να χωρίσουν ακόμη και αν το σκέφτονται συνέχεια, άλλοι έχουν την ανάγκη να μείνουν για λίγο ή και για πολύ μόνοι και κάποιοι άλλοι κατευθείαν μετά τον χωρισμό τους νιώθουν έτοιμοι να κάνουν μια νέα αρχή. Σε κανένα ωστόσο από τα παραπάνω παραδείγματα δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, αφού κάθε περίπτωση ανθρώπου διαφέρει. Ότι και αν επιλέξεις, φρόντισε να ανταποκρίνεται 100% στα θέλω του εαυτού σου, αδιαφορώντας για το τι θα πει ο κόσμος!

Ένα διαζύγιο μπορεί να πονέσει πραγματικά πολύ

Στη πραγματικότητα ένα διαζύγιο μπορεί να μην λήξει και με τον πιο όμορφο τρόπο. Ειδικά αν το ζευγάρι δυσκολεύεται να κρατήσει αποστάσεις ή αν βιώνει έναν συνδυασμό δικηγόρων, λογομαχιών, ακόμα και εκδίκησης. Αν υφίσταται κάτι τέτοιο, η ψυχική εξουθένωση που θα προκύψει λίγο αργότερα αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι αυτού του χωρισμού. Για τον μέσο άνθρωπο λοιπόν μια τέτοια κατάσταση ενεργοποιεί τα συναισθήματα του πόνου, της θλίψης και της οργής. Ακόμη και αν κατά κάποιον τρόπο το ζευγάρι αισθάνεται ανακουφισμένο από αυτή του την απόφαση, δεν γίνεται παρά να αισθανθούν και οι δύο πόνο, γιατί το τέλος μιας σχέσης πολλές φορές σηματοδοτεί την αρχή ενός μικρού ή και μεγάλου πένθους.

Μπορεί να μετανιώσεις για αυτή την απόφαση

Όταν υπάρχει θυμός και απόγνωση, συχνά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να πάρουμε τις πιο σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας, όπως είναι αυτή του χωρισμού. Ακόμη και αν παρθεί η απόφαση από κοινού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μέσα στους επόμενους μήνες ή χρόνια να νιώσεις διαφορετικά ή και να μετανιώσεις για αυτή σου την απόφαση. Μπορεί να ήσασταν από τα ζευγάρια που δημιουργήσατε οικογένεια μαζί και έτσι να αναρωτιέσαι εάν θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά σας να παραμείνετε στη σχέση. Στη πραγματικότητα, την αλήθεια τη γνωρίζεις μόνο εσύ, συνεπώς το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις εδώ είναι να διατηρήσεις μια ρεαλιστική στάση σχετικά με τον λόγο για τον οποίο χωρίσατε.

Το ‘μαύρο πρόβατο’ της οικογένειας

Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κάποιοι άνθρωποι του στενού οικογενειακού ή φιλικού σου κύκλου να σε αντιμετωπίσουν σαν να είσαι το ‘μαύρο πρόβατο’ της οικογένειας, επειδή σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους δεν κατάφερες να διατηρήσεις αυτή τη σχέση ζωντανή. Ασφαλώς και δεν είσαι το ‘μαύρο πρόβατο’ όμως, ούτε και θα είσαι όλες εκείνες τις φορές που θα επιλέγεις να αλλάζεις δρόμο στη πορεία σου! Αντιθέτως, γνωρίζεις πολύ καλά τη σημαντικότητα του να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και κυρίως έχεις τη δύναμη να λες ‘όχι’ σε ότι στερεί την ευτυχία σου! Πρόκειται λοιπόν για προσόν του χαρακτήρα σου, και όχι για μειονέκτημα!

Κάθε χωρισμός αποτελεί ένα ‘μάθημα’ και όχι ένα ‘πάθημα’

Όταν περάσεις το πρώτο σοκ και όταν συγχωρέσεις και συμφιλιωθείς με όλες τις καταστάσεις που σε πλήγωσαν, φρόντισε να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό σας ως ένα μάθημα το οποίο θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τι αξίζει να έχεις στο εξής κοντά σου και τι αντίστοιχα θα χρειαστεί να απομακρύνεις από τη ζωή σου. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, ούτε και όλες οι στιγμές σου θα μοιάζουν διαχειρίσιμες. Το αποτέλεσμα όμως αυτής σου της στάσης αργά ή γρήγορα θα σε ανταμείψει με το να σου δείξει πως πάντα μετά την καταιγίδα έρχεται η πιο όμορφη λιακάδα!

 featured photo: Twenty20.com/Lesia.Skywalker