Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου. Γιατί όμως το ξεχνάμε;

Αν δεν καταναλώνεις καθημερινά την συνιστώμενη ποσότητα νερού, σου έχω 6 αρκετά δελεαστικούς λόγους για να αρχίσεις να πίνεις περισσότερο.

1. Μείωση κατανάλωσης ζάχαρης

Εκτός από τον καφέ και τα γλυκά, υπάρχει ζάχαρη σε αναψυκτικά όπως το παγωμένο τσάι. Αντικαθιστώντας μία συσκευασία αναψυκτικού -που θα σου δώσει τουλάχιστον 140 θερμίδες- με ένα ποτήρι νερό καθημερινά είναι μία από τις πιο υγιεινές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην διατροφή σου, αφού έτσι θα μειώσεις την πρόσληψη ζάχαρης κατά 65 φλιτζάνια τον χρόνο.

2. Μείωση βάρους

Τα άτομα που πίνουν περισσότερο νερό (και λιγότερα αναψυκτικά) έχουν μία διατροφή χαμηλότερης θερμιδικής πρόσληψης. Αντικαθιστώντας ένα αναψυκτικό που έχει περίπου 150 θερμίδες με ένα ποτήρι νερό καθημερινά, εξοικονομείς 1000 θερμίδες την εβδομάδα. Πίνοντας περισσότερο νερό, τρως λιγότερο. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση 470ml νερού (περίπου 2 ποτήρια) πριν το γεύμα, οδηγεί σε απώλεια 2 παραπάνω κιλών σε σχέση με τα άτομα που δεν έπιναν, σε διάστημα 12 ημερών.

3. Καλύτερες επιδόσεις

Το νερό είναι o απόλυτος τρόπος να ενισχύσεις την απόδοση σου. Πιο συγκεκριμένα, το συστατικό στα ενεργειακά ποτά που έχει την μεγαλύτερη επίδραση είναι το νερό, το οποίο ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και διατηρεί τον όγκο του αίματος. Χωρίς επαρκή ποσότητα νερού, οι μύες κουράζονται, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και η επίδοση σου μειώνεται αισθητά. Για να είναι αποτελεσματική η κάθε προπόνηση, πιες άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την γυμναστική. Αν ασκείσαι για παραπάνω από 90 λεπτά συνεχόμενα, συστήνονται οι υδατάνθρακες και οι ηλεκτρολύτες στα αθλητικά ποτά.

ΔIABΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 4 detox συστατικα που χρειαζεται να προσθεσεις στο νερο σου

4. Ενίσχυση μεταβολισμού

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της τροφής που καταναλώνεις. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, ο οργανισμός σου δεν είναι αποδοτικός σε αυτή τη διαδικασία. Μία πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” έδειξε ότι σε 14 άνδρες και γυναίκες που έπιναν 500ml νερού, ο μεταβολικός ρυθμός τους αυξήθηκε κατά 30% κατά μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος μετά την κατάποση του.

5. Βελτίωση της διατροφής

Φαίνεται να υπάρχει μία θετική σύνδεση μεταξύ της επαρκούς κατανάλωσης νερού και των διατροφικών επιλογών. Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη με συμμετοχή 18.000 Αμερικανών ενηλίκων έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη αλλά και συνολικά μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους, ζάχαρης, αλατιού και χοληστερόλης.

6. Υγιές δέρμα

Το δέρμα αποτελείται από 72% νερό, άρα είναι απόλυτα λογικό η ενυδάτωση να είναι απαραίτητη για την υγιή εμφάνισή του.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured image: culturacolectiva.com