Πολλές από εμάς έχουμε μια σχέση αγάπης-μίσους με το αντηλιακό. Είναι ένα κάποιο βάρος και παραπάνω άγχος, επιπλέον κανείς δεν θέλει να αισθάνεται λιπαρός και κολλώδης, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας υπερβολικά ζεστής καλοκαιρινής μέρας. Αλλά η καθημερινή χρήση SPF είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από τον ήλιο και την καταστροφή του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρα σημάδια φωτογήρανσης και καρκίνου του δέρματος (εκτός από το να κλειστείς μέσα ή να περπατάς στους δρόμους με ομπρέλα). Αυτά είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνεις με την αντηλιακή σου προστασία και πώς να τα αποφύγεις.

Πολλές από εμάς έχουμε μια σχέση αγάπης-μίσους με το αντηλιακό. Είναι ένα κάποιο βάρος και παραπάνω άγχος, επιπλέον κανείς δεν θέλει να αισθάνεται λιπαρός και κολλώδης, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας υπερβολικά ζεστής καλοκαιρινής μέρας. Αλλά η καθημερινή χρήση SPF είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από τον ήλιο και την καταστροφή του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε σημάδια φωτογήρανσης και καρκίνου του δέρματος (εκτός από την αδρανοποίηση σε εσωτερικούς χώρους ή το περπάτημα στους δρόμους με ομπρέλα).
m.mia.com

Νιώθεις πως φορώντας αντηλιακό υψηλού δείκτη είσαι καλυμμένη όλη μέρα

Η ιδέα του SPF, και αυτό που σημαίνει και δεν σημαίνει, μπορεί να προκαλέσει πραγματική σύγχυση. Ο δείκτης προστασίς (SPF) ενός αντηλιακού είναι ένα μέτρο για το πόσο θεωρητικά χρόνο προστατεύεται το δέρμα σου από τις ακτίνες UVB, εάν επρόκειτο να βγείς έξω χωρίς προστασία. Για παράδειγμα αν χρειάζονται 20 λεπτά για το χωρίς αντηλιακό δέρμα σου να αρχίσει να καίγεται, χρησιμοποιώντας αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15, θα πρέπει να επιβραδύνει τη διαδικασία 15 φορές παραπάνω. 

Όλα τα χημικά αντιηλιακά – εκείνα με συστατικά εκτός από το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου (που βρίσκονται στα αποκαλούμενα φυσικά αντηλιακά) – αλοιώνονται στον ήλιο και πρέπει να τα ξαναεφαρμόζεις ανά δύο ώρες ή πιο συχνά αν έχεις ιδρώσει αρκετά. 

Θεωρείς πως με ένα t-shirt είσαι επαρκώς προστατευμένη

Το να ρίχνεις ένα λεπτό t-shirt για να καλύψεις τους ώμους σου που έχουν καεί δεν θα το σταματήσει. Η μέση μπλούζα και τα σορτς έχουν θεωρητικά SPF 4, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Νομίζεις ότι είσαι προστατευμένη, αλλά μπορείς σίγουρα να εκθετείς στον ήλιο μέσω ρούχων.

Δεν βάζεις αρκετή ποσότητα από το αντηλιακό σου

Χρειάζονται περίπου 60 ml προϊόντος για να καλύψεις ολόκληρο το σώμα σου κάθε φορά που εφαρμόζεις αντηλιακό. Όσο περίπου ένα ποτήρι για σφηνάκι. Αν εφάρμοζες σωστά το αντηλιακό, θα χρησιμοποιούσες ένα ολόκληρο μπουκάλι σε μια μέρα στην παραλία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό, όμως, αλλά για να έχετε μία πλήρη και σωστή προστασία, ένα καλό αντηλιακό είναι μια επένδυση που πρέπει να κάνεις.

6 λάθη που κάνεις με την αντηλιακή σου προστασία όταν βγαίνεις έξω
showpo.com

Δεν βάζεις αντηλιακό για τα χείλη

Όλοι μας ξεχνάμε να μεριμνήσουμε γι αυτό το μέρος του προσώπου μας, κάτι που στο μέλλον σίγουρα μπορεί να σου κοστίσει. Για να αποφύγεις σημάδια φωτογήρανσης και να προστατευτείς από τον καρκίνο του δέρματος, χρησιμοποίησε ένα lip balm για τα χείλη με SPF 30 και εφάρμοσέ το ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. 

Βάζεις αντηλιακό όταν έχεις βγει ήδη έξω

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να το εφαρμόσεις 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο – οι χημικές ουσίες στο αντηλιακό δεν ξεκινούν να λειτουργούν αμέσως. Τοποθετώντας το πριν ακόμη ντυθείς, είναι μια καλή ιδέα ώστε να καλύψεις κάθε χιλιοστό του δέρματός σου που θα μπορούσε να εκτεθεί αν τα ρούχα σου μετατοπιστούν.

Φοράς αντηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο

Υπάρχει ακόμη UV ακτινοβολία που φτάνει σε μας σε συννεφιασμένες μέρες, τονίζουν οι ειδικοί.. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι ή βλέπεις τον καυτό ήλιο, υπάρχουν ακόμα ακτίνες UV – είναι διαφορετικές από τις ορατές ακτίνες φωτός. Μια συννεφιασμένη μέρα δεν είναι καμια τρομερή υπενθύμιση για να απλώσεις το αντηλιακό σου, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να βγεις έξω χωρίς προστασία και να καταλήξετε με έγκαυμα. Θυμήσου ότι εάν ο ήλιος έχει κάτι να αντικατοπτρίζει πχ χιόνι ή νερό – αυτό μπορεί να επιδεινώσει την έκθεση.

  Δες επίσης: Όλα αυτά που χάνεις στην παραλία με το να μένεις στην σκιά
featured image: self.com