Οι μαμάδες ξέρουν τα πάντα. Ξέρουν κι από μόδα.

1. Ντύσου ανάλογα με την περίσταση

Ποτέ δεν θα ξεχάσω την έκφραση της μαμάς μου όταν εγώ έβαλα μία στενή pencil φούστα και λευκό πουκάμισο για να πάμε σε οικογενειακό τραπέζι και η αδερφή μου φόρμες. Όλο το μεσημέρι προσπαθούσα να μη λερώσω με τη σάλτσα του κοκκινιστού το λευκό πουκάμισο και να προσπαθώ να νιώσω άνετα μέσα στη στενή μου φούστα, ενώ ήθελα να χουχουλιάσω μετά το φαγητό στον καναπέ της θείας. Η αδερφή μου από την άλλη έμοιαζε με δεκατριάχρονο κορίτσι που πήγε να φάει ανάμεσα στις προπονήσεις στίβου. Έκτοτε σκέφτομαι πολύ πριν ντυθώ. Όχι λευκά σε γάμο, όχι στενά και πολύ ψηλά παπούτσια σε πάρτυ που θες να χορέψεις, όχι πολύ κοντά φορέματα σε επίσημες εκδηλώσεις, όχι λευκό στην εξοχή, όχι κόκκινο σε κηδεία. Μαύρο σχεδόν παντού.

2. Αγόρασε διαχρονικά κομμάτια

Ο Hermès είχε την Kelly, ο Burberry το trench coat κι ο κάθε οίκος μόδας έχει το δικό σου σήμα κατατεθέν. Δεν είναι τυχαίο. Το κομμάτι που θες να σε αντιπροσωπεύει δείχνει το στυλ και την προσωπικότητά σου. Η μητέρα μου μού έμαθε πως είναι σημαντικό να βρω το δικό μου κομμάτι-υπογραφή, κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο. Οι τάσεις πάνε και έρχονται αλλά το στυλ μένει για πάντα. Ένα μαύρο παλτό, ένα σοφιστικέ κιμονό, ένα κλασικό levi’s jeans, ένα κλασικό μαύρο φόρεμα είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές.

3. Φόρα ό,τι σου αρέσει

Η μαμά μου λέει πάντα πως τα ρούχα μπορούν να σου αλλάξουν τη διάθεση και το ζητούμενο είναι να σε κάνουν ευτυχισμένη. Ο κανόνας είναι να διαλέγεις να φοράς ακριβώς ό,τι σου αρέσει. Το σίγουρο αποτέλεσμα είναι ότι θα δείχνεις χαρούμενη και με αυτοπεποίθηση. Ακολούθησε αυτό τον κανόνα, βάλε λίγο fun και αγάπη στις καθημερινές σου επιλογές και παρατήρησε πόσο θα αλλάξουν οι μέρες σου.

4. Ντύσου όμορφα ακόμα κι όταν βαριέσαι

Η συνέχεια του προηγούμενου κανόνα είναι το να φροντίζεις τι φοράς ακόμα κι αν είναι να μείνεις στο σπίτι. Οι μαμάδες επιμένουν ότι θα πρέπει να είσαι πάντα περιποιημένη και να το κάνεις για τον εαυτό σου. Ο χρυσός κανόνας είναι να μην ντύνεσαι για τους άλλους.

5. Επένδυσε στην ποιότητα

Για αρκετά χρόνια στη ντουλάπα μου είχα t-shirts, jeans και φόρμες. Όταν χρειάστηκε να κάνω το πρώτο μου interview κατάλαβα ότι θα έπρεπε να εμπλουτίσω τη ντουλάπα μου με μερικά ”ενήλικα” κομμάτια. Αυτό που καθορίζει τα ”ενήλικα” κομμάτια δεν είναι τόσο ο κλασικός χαρακτήρας τους όσο η ποιότητά τους. Μην αγοράσεις ποτέ φτηνό παλτό, παπούτσια και κλασικά κομμάτια όπως ένα μαύρο ή λευκό παντελόνι, λευκό πουκάμισο ή το κλασικό μαύρο φόρεμα.

6. Υπολόγισε στο κλασικό camel χρώμα

Η Audrey Hepburn το φόρεσε στα ’40s, ακολούθησε η Grace Kelly στα ’50s και η Catherine Deneuve στα ’60s. Στο σήμερα, το προτιμούν οι Isabella Rossellini, Cate Blanchett και Gigi Hadid. Το camel θα μπορούσε να κάνει τα ρεπό του μαύρου για πολλές δεκαετίες. Είναι λίγο πιο σοφιστικέ από το λευκό, λίγο πιο πρωτότυπη επιλογή από το μαύρο και πιο haute-couture από το καφέ. Το camel μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με μαύρο φόρεμα, με λευκό παντελόνι, ακόμα και jeans.