Αν έχεις έστω και ένα άτομο που να θεωρείς καλό φίλο ή φίλη σου, τότε συγκαταλέγεσαι στους τυχερούς. Μια δυνατή φιλία είναι ένα πανέμορφο πράγμα και όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζεται και εκείνη φροντίδα, καθώς δεν αρκεί μόνο να έχει χτιστεί σε δυνατές βάσεις.

Κάποιες φορές απομακρύνουμε τους ανθρώπους από γύρω μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Κάποιες άλλες το κάνουμε συνειδητά και το μετανιώνουμε εκ των υστέρων. Και ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να απομακρύνει κανείς κάποιον από τη ζωή του, παρακάτω θα βρεις έξι κακές συνήθειες που θα διώξουν σίγουρα ακόμα και τους πιο κοντινούς σου φίλους από κοντά σου.

  1. Γκρινιάζεις υπερβολικά πολύ

Η αλήθεια είναι ότι το να γκρινιάζεις στην καλύτερή σου φίλη και να τα βγάζεις όλα από μέσα σου είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό. Ωστόσο όταν το κάνεις συχνά, το μόνο σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα θα καταντήσει κουραστικό. Όσο και να θέλουν οι φίλοι σου να είναι εκεί για σένα και να σου συμπαραστέκονται στα προβλήματα και στα άγχη σου, το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παππάς. Μην τους επιβαρύνεις γκρινιάζοντας συνέχεια, αντιθέτως προσπάθησε να φιλτράρεις τις σκέψεις σου.

  1. Είσαι επικριτική

Δεν είμαστε όλοι τέλειοι, δε χωράει αμφιβολία πάνω σ’ αυτό. Και ενώ όλοι μας το γνωρίζουμε, ο τρόπος μας να εκφράζουμε παράπονα και ενοχλήσεις μας προς τους άλλους μπορεί μερικές φορές να ακουστεί επικριτικός. Εκεί πρέπει να διαχωριστούν τα όρια μεταξύ επίκρισης και της εποικοδομητικής κριτικής. Πες αυτό που σ’ ενοχλεί με ωραίο τρόπο, έτσι ώστε να μη νιώσουν άσχημα οι φίλοι σου. Τότε θα δεις πως και εκείνοι θα προσπαθήσουν από μεριάς τους να το διορθώσουν.

  1. Δεν ακούς

Το να ακούμε τις σκέψεις και τα προβλήματα των φίλων μας πάει πακέτο στις καλές φιλίες. Έτσι όπως θες και εσύ να σου δίνουν την απαραίτητη προσοχή, όταν μιλάς για σημαντικά δικά σου θέματα, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να ανταποδίδεις και εσύ. Μην είσαι στο κινητό, όταν οι φίλοι σου εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου και μην προσπαθείς συνέχεια να τους δίνουν λύσεις. Τις περισσότερες φορές το μόνο που θέλουμε είναι να μας ακούσουν.

  1. Δεν στέλνεις ποτέ πρώτη

Ίσως να νομίζεις πως ενοχλείς τους φίλους σου ή ίσως να ‘σαι σπιτόγατα, να μην πολυβγαίνεις έξω και γι’ αυτό να μη στέλνεις πρώτη. Όταν όμως τους μιλάς μόνο, όταν σου στέλνουν εκείνοι, τότε είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν την εντύπωση ότι σου είναι αδιάφοροι και να ενοχληθούν. Μια φιλία χρειάζεται κινήσεις και από τις δυο πλευρές γι’ αυτό αν παρατηρήσεις πως συνήθως σου στέλνουν μόνο εκείνοι, τότε ήρθε η ώρα να στείλεις εσύ πρώτη.

  1. Δεν προσφέρεις ποτέ τη βοήθειά σου

Αν δε μπορείς να στηριχτείς στους φίλους σου, τότε σε ποιόν; Δεν αρκεί μόνο να λέμε «είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείς», πρέπει, όταν έρθει η ώρα, να το δείχνεις και εμπράκτως. Οκ, προφανώς και θα προτιμούσες να κάνεις κάτι άλλο από το να βοηθήσεις τη φίλη σου στη μετακόμιση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως θα περάσεις. Μπορεί τελικά να περάσετε τέλεια κατά τη διάρκεια και να δεθείτε ακόμα περισσότερο.

  1. Δε ζητάς ποτέ συγγνώμη

Λάθη κάνουμε όλοι και, όταν βρισκόμαστε στη θέση που πληγώσαμε έναν φίλο, θα πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να απολογούμαστε γι’ αυτό. Είναι όντως δύσκολο να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ειδικά όταν πληγώνεται ο εγωισμός μας, αλλά μην κάνεις τους φίλους σου να νιώσουν ακόμα χειρότερα με το να μην απολογείσαι. Δείξε πως νοιάζεσαι για τη φιλία σας και ζήτα αληθινά συγγνώμη.

featured photo: Τwenty20.com/heather_lee_wilson