Πάνω από 30 χρόνια μετά, το Dirty Dancing αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες, μετράει ακόμα πολλούς φαν και φυσικά έχει ένα παρελθόν γεμάτο από κινηματογραφικά βραβεία. Ο συνδυασμός αυτών με τους δύο εικονικούς πρωταγωνιστές, την Jennifer Grey ως Baby και τον Patrick Swayze ως Johnny, τις one of a kind χορογραφίες αλλά και το οσκαρικό soundtrack, την καθιστούν μία από τις πιο γνωστές cult ταινίες.

Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα που δεν γνώριζες για αυτήν, ακόμη και αν δηλώνεις φαν της.

1. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα

Η συγγραφέας και παραγωγός Eleanor Bergstein, έγραψε το πλαίσιο της ταινίας με βάση τα δικά της εφηβικά καλοκαίρια σε θέρετρο στο Catskills της Νέας Υόρκης. Τα μαθήματα χορού για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους διαγωνισμούς όσο οι γονείς της έκαναν μαθήματα golf, σου θυμίζει την πρωταγωνίστρια. Παρόλα αυτά, για οικονομικούς λόγους, η ταινία μεταφέρθηκε σε θέρετρο στη Νότια Καρολίνα, που ακόμη παραμένει δημοφιλές για τους θαυμαστές της ταινίες.

2. Reunion επί κάμερας

Οι δύο πρωταγωνιστές είχαν αποτελέσει ήδη εμβληματικό ζευγάρι μέσω της ταινίας Red Dawn, το 1984. Παρόλο που για τους ρόλους του Johnny προτείνονταν οι Val Kilmer ή Billy Zane και για το ρόλο της Baby, η Sarah Jessica Parker, η χημεία των δύο πρωταγωνιστών ήταν αυτή που κέρδισε τους ρόλους.

3. Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Ενώ η ταινία έπρεπε να φαίνεται πως λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι, τα γυρίσματα έγιναν το χειμώνα. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα έπρεπε να βάψει τα φύλλα των δέντρων πράσινα για να δώσε μία πιο ζεστή πνοή στο σκηνικό ενώ οι πρωταγωνιστές έπρεπε να αντέξουν το πολύ κρύο νερό –που σίγουρα θα προκαλούσε υποθερμία, σύμφωνα με τον Patrick Swayze- προκειμένου να γυριστεί η διάσημη σκηνή στη λίμνη.

4. Το Soundtrack που κέρδισε Όσκαρ

Ναι, μιλάμε για το The Time Of My Life που κέρδισε το 1988, το Όσκαρ για το καλύτερο τραγούδι. Ενώ αρχικά η ταινία έδειχνε να μην είναι αρεστή στο κοινό, το τραγούδι και η τελική χορογραφία με το lift της Baby από τον Johnny, άλλαξε τα δεδομένα. Λέγεται μάλιστα, πως η πρωταγωνίστρια προτιμούσε να μην προβάρει το συγκεκριμένο σήκωμα καθώς την άγχωνε πολύ. Ο εκνευρισμός ίσως που μπορεί να φαίνεται και το στρες της στη σκηνή, είναι αυθεντικά.

5. Αυτοσχεδιασμός στην πιο γνωστή χορογραφία

Σίγουρα έχεις δει τη σκηνή που «σέρνονται» στο πάτωμα. Ήταν αυτοσχεδιασμός και αυθόρμητη χορογραφία. Προοριζόταν για ζέσταμα των ηθοποιών αλλά τελικά, έγινε μία από τις γνωστότερες σκηνές της ταινίας.

6. Η φράση “Nobody puts Baby in the corner”

Ο Patrick Swayze λέγεται πως δεν ήταν καθόλου θετικός για τη συγκεκριμένη φράση, αλλά τελικά, η σκηνοθέτιδα τον έπεισε λέγοντας του πως ίσως και να μην παραμείνει στην ταινία. Το αποτέλεσμα ήταν πως έγινε μία από τις γνωστότερες φράσεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

featured image: theconversation.com