Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να προσφέρουν πολλά σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ίσως, μάλιστα, έχεις ακούσει ότι οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση 30 διαφορετικών τύπων φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα, ώστε να εξασφαλίσεις την απαραίτητη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και πολύτιμων φυτικών ινών. Τρομακτικός αριθμός, έτσι;

Και τι γίνεται εάν δεν σου αρέσουν καθόλου τα φρούτα και τα λαχανικά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιπάθειά σου σε ορισμένες τροφές ίσως έχει επιστημονική εξήγηση: «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανθρωπότητα πιθανώς εξελίχθηκε αναπτύσσοντας μια δυσπιστία προς τις πικρές γεύσεις, όπως αυτές που έχουν πολλά λαχανικά, αλλά και διάφορα δηλητηριώδη φυτά», εξηγεί η διατροφολόγος Eva Humphries στο Stylist, προσθέτοντας ότι έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση ως πιθανό προειδοποιητικό σημάδι για τοξικότητα.

«Τα γονίδια που ανιχνεύουν την πικρή γεύση διαφέρουν στον καθένα, με αποτέλεσμα σε ορισμένους να δίνουν τόσο ισχυρά σημάδια, ώστε να αναπτύσσουν μια αποστροφή για τα λαχανικά», αναλύει περαιτέρω η ειδικός.

Κυρίαρχο ρόλο παίζουν, φυσικά, και οι συνήθειες που έχεις αναπτύξει από την παιδική σου ηλικία, καθώς και συγκεκριμένες αναμνήσεις με τις οποίες συνδέεις ορισμένες τροφές. «Μια διατροφή που στερείται ποικιλίας στην παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε απέχθεια προς ορισμένες τροφές. Η αντιπάθεια για τα φρούτα είναι λιγότερο συχνή, αλλά μπορεί να οφείλεται σε αποστροφή για συγκεκριμένες υφές ή υποκείμενες δυσανεξίες», λέει η διατροφολόγος, ενώ η σεφ Lisa Marley προσθέτει: «Η μυρωδιά, η γεύση και η υφή του φαγητού μπορεί, σε μια στιγμή, να σε ταξιδέψει σε ένα μέρος ή μια ανάμνηση».

Η αποφυγή ή ο περιορισμός της πρόσληψης ορισμένων τροφών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί επίσης να είναι σημάδι κάποιας διαταραχής, που σχετίζεται με την πρόσληψη τροφής.

Τα καλά νέα

Ακόμη κι αν ανήκεις σε εκείνους που δεν μπορούν με τίποτα να συμπεριλάβουν αρκετά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους, τα καλά νέα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσεις όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Αν αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρεις αυτό, ακολουθούν 6 συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν:

Μην αποκλείεις τα πάντα ταυτόχρονα

«Δοκίμασε νέα λαχανικά αρκετές φορές πριν τα εγκαταλείψεις οριστικά. Μια νέα γεύση τείνει να γίνει πολύ πιο εύγευστη μετά από μερικές δοκιμές. Σίγουρα κάποια λαχανικά δεν είναι τα αγαπημένα σου, αλλά υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία, με διαφορετικές γεύσεις και υφές, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να μη βρεις κάτι που να ταιριάζει στα γούστα σου», λέει η Humphries.

Δοκίμασε τα ψητά λαχανικά

«Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος αναδεικνύει φυσικά τη γλυκύτητα των λαχανικών και καλύπτει αποτελεσματικά την πικρή γεύση. Οι διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος συχνά αναδεικνύουν διαφορετικά γευστικά προφίλ, γι’ αυτό πειραματίσου», προτείνει η Humphries.

Αναζητήστε φυτικές εναλλακτικές για να αντικαταστήσεις τις τροφές που αγαπάς

«Αν, για παράδειγμα, αγαπάς τα ζυμαρικά, γιατί να μην δοκιμάσεις μια ποικιλία λαχανικών, όπως ο αρακάς και η φακή;», προτείνει η Marley. Αξίζει, επίσης, να εξερευνήσεις τις χορτοφαγικές επιλογές που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας.

Ένταξε τα λαχανικά σε πιο νόστιμα γεύματα

«Τι θα έλεγες για ένα brownie με παντζάρι; Ή ένα muffin κολοκυθιού;», προτείνει η Marley, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες συνταγές για να δοκιμάσεις και ίσως εκπλαγείς από το γευστικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε φρούτα και λαχανικά σε σούπες και smoothies

«Η σούπα και τα smoothies είναι ένας εύχρηστος τρόπος να συσκευάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά σε ένα πιάτο χωρίς να νιώθεις ότι υπερκαταναλώνεις αυτά τα τρόφιμα», λέει η Marley. Αν θέλεις να κάνεις το γευστικό αποτέλεσμα ακόμη πιο δημιουργικό, δοκίμασε να προσθέσεις βότανα και μπαχαρικά.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, «κρύψε» το λαχανικό

Δε χρειάζεται να αφαιρέσεις εντελώς από μια συνταγή ένα λαχανικό που δε σου αρέσει. Αρκεί να υπερκαλύψεις τη γεύση του, προσθέτοντας μεγάλες ποσότητες από εκείνα που απολαμβάνεις. Είναι ένα μαγειρικό κόλπο που σε βοηθά να καταναλώνεις υγιεινές τροφές, χωρίς να τις αισθάνεται ο ουρανίσκος σου.