Η ανάπτυξη των επαγγελματικών σου δεξιοτήτων είναι μια αέναη διαδικασία στην οποία δεν θα βρεις ποτέ τελεία. Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν σταματάει ποτέ. Πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να μάθεις, πάντα υπάρχει κάτι ακόμα στο οποίο μπορείς να βελτιωθείς και να κυριαρχήσεις και φυσικά δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσεις αυτή τη διαδρομή από τα πρώτα επαγγελματικά σου βήματα.

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις να αναπτύσσεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες και να υιοθετείς τις σωστές συνήθειες, τόσο πιο γρήγορα θα λάμψεις. Από τον έλεγχο των οικονομικών σου έως τη δημιουργία θεμελίων για επαγγελματική ολοκλήρωση, η απόκτηση σταθερών επαγγελματικών συνηθειών είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Αν θέλεις κι εσύ να κάνεις αυτό το σημαντικό βήμα στην καριέρα σου, η απόκτηση των ακόλουθων 6 συνηθειών θα συμβάλλει στη μέγιστη ανάπτυξη σου στον εργασιακό κόσμο.

Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου 

Τόλμησε να κάνεις πράγματα που φαντάζουν τρομακτικά. Ναι, μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο, ωστόσο τα πρώτα στάδια της καριέρας σου είναι η καλύτερη περίοδος για να ρισκάρεις. Όλα σχετίζονται με τη μάθηση και έχεις τόσο πολύ χώρο για να κάνεις λάθη και να ξεκινήσεις από την αρχή.

Δώσε θετικό feedback

Δίνοντας θετικό feedback στην ομάδα σου θα καλλιεργήσεις και τη δική του επαγγελματική ωριμότητα. Η επαγγελματική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις ηγετικές σου ικανότητες και τον τρόπο που προσφέρεις τα κατάλληλα σχόλια στους συναδέλφους σου. Οι καλύτεροι υπάλληλοι είναι αυτοί που θέτουν την επιτυχία μιας ομάδας στην ευθύνη τους και αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα της με εποικοδομητικά σχόλια.

Διαπραγματεύσου σαν τα είσαι το boss

Ναι, πολλές φορές η διαπραγμάτευση συνδέεται με τον μισθό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δεξιότητα στην οποία θα χρειαστεί να ανατρέξεις μυριάδες φορές. Για παράδειγμα, όταν δίνεται στην ομάδα σου ένα μεγάλο έργο, συχνά διαπραγματεύεστε ποιος αναλαμβάνει ποια δουλειά ή ποια είναι τα εύλογα χρονοδιαγράμματα.

Διαχειρίσου σωστά τα social media 

Πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να μάθεις ότι ο κόσμος του διαδικτύου γνωρίζει τα πάντα. Όποιο κι αν είναι το “αποτύπωμά” σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να είσαι πάντα προσεκτική. Ακόμη, δεν πρέπει να υποτιμάς τη δύναμη του self-branding μέσω των social media. Εξέτασε το ενδεχόμενο να ξεκινήσεις έναν επαγγελματικό ιστότοπο με μια σελίδα που δίνει στους υποψήφιους εργοδότες μια ματιά στα επιτεύγματα και το ιστορικό σου και φυσικά αναβάθμισε συνεχώς το profile σου στο LinkedIn.

Ενημέρωσε το βιογραφικό σου

Ειδικά στα πρώτα στάδια της καριέρας σου, όπου ο εργασιακός χώρος μοιάζει ακόμα μια αχαρτογράφητη περιοχή και τα ενδιαφέροντά σου μπορεί να σε οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους, η συχνή ενημέρωση του βιογραφικού είναι ζωτικής σημασίας.

Εξέτασε το ενδεχόμενο να αφιερώσεις λίγο χρόνο στη δημιουργία πολλών διαφορετικών εκδόσεων του βιογραφικού σου, προσαρμοσμένο στις κύριες κατηγορίες εργασιών που ενδέχεται να αναζητήσεις. Έτσι, θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμο να τονίζεις διαφορετικές δεξιότητες, επιτεύγματα ή ταλέντα ανάλογα με την επομένη θέση που αναζητάς.

Δώσε έμφαση στη δικτύωση 

Φτάσαμε στο σημείο-κλειδί. Στις αρχές της καριέρας σου, η δικτύωση προβάλλεται ως ο βασικός τρόπος για να μάθεις τα «μυστικά» και να εκτεθείς σε μεγάλες ευκαιρίες εργασίας. Επένδυσε στη συνήθεια να διατηρείς επαφή με τις συνδέσεις σου και τα άτομα που έχεις γνωρίσει είτε στον εργασιακό χώρο είτε στα social media. Δώσε έμφαση σε οτιδήποτε μπορεί να σας ενώνει, όπως οι σπουδές, η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες και «ρίξε στο τραπέζι» θέματα σχετικά με τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει.