Ο φεμινισμός είναι cool όταν όλοι οι άνθρωποι μάχονται καθημερινά για αυτόν. Όταν κι οι ίδιοι οι άντρες είναι υποστηρικτές του. Πολλά βιβλία και ποιήματα γράφτηκαν και εξύμνησαν τη γυναικεία φύση. Κάθε χρόνο προσπαθούμε όλο και περισσότερο μα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Να διαβάσουμε περισσότερο για το φεμινισμό, να ενδιαφερθούμε για το τι συμβαίνει τριγύρω μας. Από διαφορετικές πηγές κάθε φορά. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο είναι καλό να μελητήσουμε και κάποια βιβλία που προέρχονται είτε από αληθινές ιστορίες, είτε γράφτηκαν σε μία εποχή που ακόμα και κάποιο πολύ απλά πράγματα δεν είχαν κατωχηρωθεί για τις γυναίκες. Είναι ευκαιρία να τους ρίξουμε μαζί μία ματιά σε εκείνους τους γυναικείους χαρακτήρες βιβλίων που είναι η επιτομή του girl power.

#Girl Boss – Amoruso Sofia

keybooks.gr
keybooks.gr

Η Σοφία Αμορούζο πέρασε την εφηβεία της κάνοντας μικροκλοπές, ταξιδεύοντας με οτοστόπ και ψάχνοντας στα σκουπίδια για κάνα μισοφαγωμένο κουλούρι. Στα είκοσι δύο της είχε παρατήσει το σχολείο, ήταν άφραγκη και δούλευε στη γραμματεία μιας σχολής Καλών Τεχνών. Aπλώς για να έχει ασφάλιση.  Στο λόμπι της σχολής πήρε την απόφαση να αρχίσει να πουλάει vintage ρούχα στο eBay.

Δέκα χρόνια μετά ήταν η ιδρύτρια και CEO του Nasty Gal. Mιας εταιρείας με ετήσιο τζίρο 250 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 400 υπαλλήλους. Η Σοφία Αμορούζο δεν ήταν ποτέ συνηθισμένη, ούτε ως επιχειρηματίας ούτε ως οτιδήποτε άλλο. Έγραψε το #GIRLBOSS για κορίτσια σαν κι εκείνη. Αουτσάιντερ που αναζητούν τον δρόμο προς την επιτυχία, ακόμα κι αν σ’ αυτόν τον δρόμο φυσάει λυσσασμένα και είναι γεμάτος επικριτές. Το #GIRLBOSS αποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται από το πανεπιστήμιο που φοίτησες ή από το πόσο δημοφιλής ήσουν στο σχολείο.

Με λένε Μαλάλα – Yousafzai Malala , Lamb Christina

goodreads.com
goodreads.com

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο» Malala Yousafzai

Το Με λένε Μαλάλα είναι η αξιοθαύµαστη ιστορία µίας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας. Η ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος -ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος- αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά. Είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε µια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίµηση στους γιους. Στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυµατουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι. Από µια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσµού.

Υπηρέτριες – Stockett Kathryn

public.gr
public.gr

Η Σκίτερ έχει μόλις επιστρέψει σπίτι της μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο. Μπορεί να έχει ένα πτυχίο, αλλά η μητέρα της δεν θα νιώσει ικανοποίηση παρά μόνο όταν η Σκίτερ φορέσει βέρα… Η Έιμπιλιν είναι μια μαύρη υπηρέτρια, αφοσιωμένη στο κοριτσάκι που φροντίζει. Αν και ξέρει πως θα έρθει η στιγμή που και των δύο η καρδιά θα ραγίσει. Η Μίνι, η καλύτερη φίλη της Έιμπιλιν, μπορεί να μαγειρέψει καλύτερα από τον καθένα, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει τη γλώσσα της… Έτσι χάνει πάλι τη δουλειά της. Παρόλο που φαίνονται εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αυτές οι γυναίκες θα συναντηθούν χάρη στο σχέδιο της Σκίτερ, που θα τις βάλει σε κίνδυνο. Γιατί όλες τους πνίγονται από τα αόρατα όρια που προσδιορίζουν την πόλη τους και την εποχή τους.

Περσέπολις – Satrapi Marjane

goodreads.com
goodreads.com

Πώς μεγαλώνει ένα παιδί στο Ιράν στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη, της ισλαμικής επανάστασης και του πολέμου του Ιράν – Ιράκ; Η Μαργιάν Σατραπί αφηγείται τα παιδικά της χρόνια και ταυτόχρονα μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της πανάρχαιης χώρας της μέσα από την καθημερινότητα και την ασυνήθιστη ιστορία της οικογένειάς της. Η καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, η εντυπωσιακή αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού βίου. Η πανανθρώπινη δίψα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία με τα μάτια μιας αξιολάτρευτης πιτσιρίκας, δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα.

Φρίντα Κάλο, Viva la vida! – Cacucci Pino

public.gr
public.gr

Σε αυτόν τον χειμαρρώδη μονόλογο, ο συγγραφέας Πίνο Κακούτσι δίνει το λόγο στη ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Διηγείται τη θυελλώδη σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, τον άντρα της ζωής της. Εξηγεί το πάθος της για “το δικό της” Μεξικό. Μιλά για τα πολιτικά ιδανικά της, για τη φιλία της με τον Τρότσκι και για τους αναρίθμητους άλλους δεσμούς της. Η ζωή της ήταν μια ζωή στα άκρα γεμάτη χρώματα, ακριβώς όπως και η ζωγραφική της. Μια ζωή επαναστατική, γιατί, αν και γεννήθηκε το 1907, της άρεσε να λέει ότι το έτος γέννησής της ήταν το 1910, το έτος της Μεξικανικής Επανάστασης. Μια γυναίκα που κατάφερε με τη ζωή της να αντισταθεί σε οποιοδήποτε εμπόδιο. Ανεξάρτητη και πρότυπο για πολλές γυναίκες. Πολιτικοποιήθηκε, αμφισβητήθηκε και με τη τέχνη της κατάφερε να δείξει πως η θέληση είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής, όπως και η γυναίκα.


Featured image: Impossible Works