Το άσπρο ψωμί έχει κατηγορηθεί πολλές φορές όσον αφορά τη διατροφική του αξία. Η αλήθεια είναι πως συγκριτικά με άλλα είδη ψωμιού και πρώτες ύλες, δεν έχει να σου προσφέρει και τόσα πολλά. Ειδικά εσένα που έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, τα λευκά αρτοπαρασκευάσματα σου έχουν προκαλέσει πολλά πολλά προβλήματα.

Παρακάτω, θα βρεις πέντε πεντανόστιμες εναλλακτικές επιλογές ψωμιού που θα σε κρατήσουν χορτάτη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι το λευκό ψωμί.

Να επισημανθεί πως όλες τους περιέχουν αρκετές βιταμίνες και απαραίτητα στοιχεία της διατροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Ψωμί του τοστ από γλυκοπατάτες

Ενδεχομένως, θα μετατραπεί στην αγαπημένη σου εναλλακτική λύση ψωμιού, όσον αφορά το τοστ. Είναι πολύ απλό και αποτελείται από λεπτές φέτες γλυκοπατάτας που μπορείς απλώς να τις τοποθετήσεις στη φρυγανιέρα.

Όταν ψηθούν, μπορείς να προσθέσεις έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οτιδήποτε θα έβαζες στο τοστ σου, όπως φέτα, αγγούρι, καπνιστό σολομό, μαρούλι, αβοκάντο, κασέρι ή γαλοπούλα. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις βούτυρο ξηρών καρπών, μπανάνα σε λεπτές φέτες και λίγο μέλι ή ακόμα και πραλίνα φουντουκιού.

Ψωμί με σπόρους chia

Αυτό που πρέπει να συγκρατήσεις για το ψωμί με chia είναι ότι περιέχει κατά προσέγγιση 12% υδατάνθρακες, είναι χωρίς γλουτένη και συνήθως vegan. Μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου μερικούς σπόρους chia – σε ένα μπολ acai ή πουτίγκα – όπου αυτή η εναλλακτική λύση ψωμιού είναι ένα μεγάλο υποκατάστατο για το λευκό ψωμί die-hards. Μετά από μερικές δαγκωματιές θα εκπλαγείς, το ορκίζομαι.

Ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες

Η επιλογή αυτή, έναντι του λευκού ψωμιού σου προσφέρει περίπου έξι γραμμάρια υδατανθράκων και 30 περίπου θερμίδες/γκοφρέτα. Που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεις τη διατροφή σου, αλλά και ότι μπορείς να προσθέσεις πάνω ό,τι επιθυμείς χωρίς καμία ενοχή!

Ψωμί πρωτεΐνης

Εάν βρίσκεσαι σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, το πρωτεϊνούχο ψωμί είναι μια καλή εναλλακτική λύση ψωμιού, καθώς δεν περιέχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Περιέχει επίσης έως και 10 φορές περισσότερο λίπος από το λευκό ψωμί, επειδή αποτελείται κυρίως από αυγά. Παρόλο που έχει υψηλότερη θερμιδική αξία, οι θερμίδες αυτές δεν προέρχονται από υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης ή επεξεργασμένου αλευριού σιταριού, αλλά από πηγές πρωτεΐνης. Εάν δεν ενδιαφέρεσαι για έλλειμα θερμίδων, αξίζει μία δοκιμή.

Μωβ ψωμί

Αυτό το ψωμί είναι όντως μωβ, και έχει πολύ καλές προοπτικές! Ο καθηγητής Zhou Weibiao του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ανακάλυψε ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση ψωμιού χρησιμοποιώντας ανθοκυανίνες από μαύρο ρύζι απλώς προσθέτοντας τις στο ψωμί. Αυτές οι ανθοκυανίνες είναι φυσικές χρωστικές ουσίες τροφίμων – εξ ου και η εικονικά πορφυρή απόχρωση του ψωμιού – με αντιοξειδωτική δράση. Βέβαια, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, ακόμη, αλλά σίγουρα αξίζει την προσοχή σου!

Πηγή: www.stylight.com