Το νήμα – Victoria Hislop

Εκδόσεις Διόπτρα

dioptra.gr
dioptra.gr

Μια ιστορία για τις πατρίδες, την αγάπη και το πώς μας προσδιορίζει ο τόπος μας. Ο Δημήτριος Κομνηνός γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ενώ μια πυρκαγιά κατακαίει τη πόλη και τις γειτονιές στις οποίες συνυπάρχουν μονιασμένοι Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Πέντε χρόνια αργότερα η νεαρή Κατερίνα αφήνει την πατρίδα της την Μικρά Ασία που ισοπεδώνεται από τη προέλαση των Τουρκικών στρατευμάτων και μόνη της, βρίσκεται σε ένα πλοίο με άγνωστο προορισμό. Κάπως έτσι η μοίρα της θα δεθεί άρρηκτα με εκείνη του Δημήτρη αλλά και της ίδιας της Θεσσαλονίκης.

Στη σκιά της πεταλούδας – Ζούργος Ισίδωρος

Εκδόσεις Πατάκη

public.gr
public.gr

Ένα βιβλίο – χρονικό της ιστορίας δυο οικογενειών που απλώνεται σε 3 γενιές. Η ιστορία του βορειοελλαδικού χώρου του 19ου αιώνα μέσα από ένα ταξίδι στην Αδριανούπολη και τα καμμένα χωριά της Μακεδονίας λόγω των φυλετικών ανταγωνισμών.Ένας άντρας και μια γυναίκα θα συναντηθούν κατά την διάρκεια ενός Αυγουστιάτικου καύσωνα κάτω από περίεργες συνθήκες και είναι αυτή η συνάντηση σαν μια απόληξη όλων των πολέμων, της προσφυγιάς και των βασάνων που συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως κυρίως ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη: τους δρόμους,τα στέκια και την ιδιαίτερη ομορφιά της.

Οι ψίθυροι του Βαρδάρη – Σοφία Βοΐκου

Εκδόσεις Ψυχογιός

anemos-book.gr
anemos-book.gr

Η Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1917 ζει μια μεγάλη Πυρκαγιά. Ο πλούσιος Μεχμέτ εφέντης σώζει τη ζωή της χριστιανής Σοφίας και την ερωτεύεται αλλά τελικά παντρεύεται κάποια άλλη. Μέσα στο βιβλίο θα συναντήσουμε τη Ζοζεφίν καθώς και την Έσρα, μια τσιγγάνα που κινείται μυστικά στην πόλη και παρεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων. Χρόνια μετά, μια επιστολή έρχεται στο φως και αποκαλύπτει τα μυστικά όλων όσων πέρασαν τη ζωή τους στην νύφη του Θερμαϊκού μαζί με τον Βαρδάρη.

Η πόλη των Αθώων -Κατερίνα Καριζώνη

Εκδόσεις Καστανιώτη

ianos.gr
ianos.gr

Ένα βιβλίο που αναδεικνύει τον ρόλο των αφανών ανθρώπων στις εξελίξεις των ιστορικών γεγονότων αλλά και μια ηθογραφία για την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα του 1940. Ο Κώστας Καζαντζόγλου έρχεται στην Θεσσαλονίκη σαν πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη και ανοίγει ένα υποδηματοποιείο στην πόλη. Μια πόλη όμως που μαστίζεται από την Κατοχή,την πείνα και τις διώξεις των Εβραίων. Σύντομα μετατρέπει το κατάστημα του σε “γιάφκα”της αντίστασης και μαζί με τον φοιτητή, Άρη Αναγνωστάκο οργανώνουν τον αγώνα τους. Ταυτόχρονα μια σκοτεινή ιστορία εκτυλίσσεται στο Άγιο Όρος καθώς μια αποστολή των Ναζί αναζητάει θησαυρούς και το Άγιο Δισκοπότηρο.Ένα βιβλίο βασισμένο σε μαρτυρίες των τελευταίων αντιστασιακών της Θεσσαλονίκης έρχεται για να φωτίσει το σκληρό πρόσωπο εκείνης της εποχής.

Κάποτε στη Θεσσαλονίκη – Μεταξία Κράλλη

Εκδόσεις Ψυχογιός

psichogios.gr
psichogios.gr

Μια ιστορία που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστές την Χριστίνα Παπάζογλου και τον Αλμπέρτο Ματαλών. Εκείνη ανιψιά του Μητροπολίτη της πόλης και εκείνος γιος μιας εύπορης Εβραϊκής οικογένειας, συναντιούνται το 1927 καθώς πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Η κοινωνία, η θρησκεία αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις έρχονται να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τον έρωτα που γεννιέται ανάμεσα στους δύο νέους .Όταν ο πόλεμος ξεσπάει τίποτα πια δεν είναι δεδομένο και θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τις πεποιθήσεις τους, τις αξίες τους και όλα όσα αποφάσισαν να κρατήσουν στη καρδιά τους παρά τις αντίξοες συνθήκες.