Ο χωρισμός είναι αντικειμενικά μια πολύ δύσκολη φάση την οποία καλούμαστε, ευτυχώς ή δυστυχώς, να περάσουμε όχι λίγες φορές στη ζωή μας. Και ενώ είναι επίπονος ακόμη και υπό νορμάλ συνθήκες, η πανδημία έρχεται να τον κάνει ακόμα πιο ζόρικο.

«Οι χωρισμοί δεν είναι ποτέ εύκολοι, αλλά ένας χωρισμός εν μέσω πανδημίας προσθέτει στην απομόνωση και τη στεναχώρια που πολλοί ήδη νιώθουν» αναφέρει η dating coach Tennesha Wood.

Σε μια εποχή που η ανασφάλεια, η οικονομική δυσχέρεια, το άγχος και η απομόνωση χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας, το να διαχειριστείς έναν χωρισμό απαιτεί γερά νεύρα. Το να συναντήσεις τις φίλες σου, να πάτε για ποτό, ακόμη και να βγάλεις την ενέργειά σου στο γυμναστήριο αποκλείονται από τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει κανείς μια τέτοια κατάσταση.

Αν έχεις χωρίσει πρόσφατα ή βρίσκεσαι κοντά στο χωρισμό, θα βρεις εδώ πέντε τρόπους να τον ξεπεράσεις λίγο πιο ανώδυνα.

Κράτα απόσταση από τον πρώην

Οι αποστάσεις ασφαλείας ταιριάζουν τέλεια και εδώ. Προσπάθησε να κόψεις τις επαφές με τον πρώην σου, ώστε να αποφύγεις πιθανά πισωγυρίσματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει να σταματήσεις να τον ακολουθείς στα social media, να αποφεύγεις να ακούς νέα του, αν σου είναι διαθέσιμα από φίλους και γνωστούς ή ακόμα και να μπλοκάρεις τον αριθμό του. «Μετά από έναν χωρισμό είναι σημαντικό να διακόψεις την επικοινωνία με τον πρώην σου—τουλάχιστον για λίγο» λέει η ειδικός. «Το να συνεχίζεις την επικοινωνία θολώνει τα όρια, όταν τα συναισθήματα είναι ακόμα εύθραυστα». Βάλε ξεκάθαρα όρια στην επικοινωνία σας, έτσι ώστε να προστατευτείς.

Ξεφορτώσου τα αντικείμενα που τον θυμίζουν

Ειδικά αν συγκατοικούσατε, φρόντισε να μαζέψεις όλα τα αντικείμενα που σου θυμίζουν αυτόν και τη σχέση σας και να τα φυλάξεις κάπου που δε θα πέφτει το μάτι σου (ακόμη και να τα πετάξεις). Είναι σημαντικό να περιβάλλεσαι από πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα είτε είναι μια φωτογραφία με τις φίλες σου ή ένα έπιπλο που αγαπάς πολύ. Μέσα σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται σε καμία περίπτωση το άλμπουμ με φωτογραφίες που του είχες φτιάξει στην επέτειό σας.

Επεξεργάσου τα συναισθήματά σου

Ότι και να συνέβη μεταξύ σας, επίτρεψε στον εαυτό σου να συνειδητοποιήσεις την απώλεια και να την «θρηνήσεις». Είναι οκ να αισθάνεσαι θλίψη, να κλάψεις ή να θυμώνεις. Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου και μην υποκρίνεσαι ότι είσαι καλά, ενώ δεν είσαι. «Αποδέξου τί ήταν και τί είναι» αναφέρει η Wood.

«Κανένας θυμός ή ελπίδα μπορούν να αλλάξουν το παρελθόν. Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις είναι το πως βλέπεις την κατάσταση και πως θα προχωρήσεις».

 Επικοινώνησε με τους δικούς σου ανθρώπους

Μπορεί η πανδημία να απαγορεύει τις φυσικές επαφές με τους φίλους και την οικογένειά μας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να την διακόψεις εντελώς. Οι επαφή σου με τους αγαπημένους σου ακόμα και μέσω βιντεοκλήσης μπορεί να σε βοηθήσει πολύ στην επεξεργασία και διαχείριση των συναισθημάτων σου και θα φέρει εσένα και τους δικούς σου πιο κοντά.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Κάνε μια λίστα με τρόπους που πιστεύεις πως μπορούν να σε βοηθήσουν να ανέβεις ψυχολογικά και να ξεχαστείς και προσπάθησε να κάνεις έστω και ένα απ’ αυτά μία φορά την ημέρα. Το να ξέρεις να περνάς καλά μόνη σου έχει μεγάλη αξία είτε είσαι σε σχέση είτε όχι. Στην περίπτωση ενός χωρισμού ανεβαίνει η ανάγκη για self care ακόμα περισσότερο και το να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου θα συμβάλλει σημαντικά στο να επανέλθεις στον παλιό καλό εαυτό σου.

featured photo: Twenty20.com/nathanlopezphotography1