Το στρωματάκι της γιόγκα είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για τη γυμναστική σου και άρα, χρειάζεται κι αυτό να το καθαρίζεις επιμελώς.

Πόσο όμως βρομίζει ένα στρωματάκι και κάθε πότε πρέπει να το καθαρίζεις;

Η αλήθεια είναι, ότι σίγουρα δεν λερώνεται όσο μια μπάλα ή ένα αθλητικό εξάρτημα εξωτερικού χώρου. Αλλά δεν παύει είναι ένα αθλητικό όργανο, που μάλιστα δέχεται όλο τον ιδρώτα σου και όλα τα μικρόβια του χώρου.

Ακόμα και το καλύτερο ματ κι αν αγοράσεις, να ξέρεις ότι θα πρέπει να το καθαρίζεις τακτικά. Γιατί μπορέι εσύ  να μην τα βλέπεις, αλλά τα βακτήρια και τα μικρόβια είναι εκεί και παραφυλούν. Κι από το να αποκτήσεις κάποια δερματολογική πάθηση, είναι προτιμότερο να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να το περάσεις ένα καθάρισμα.

Ενδεικτικά, σου παρουσιάζουμε 5 τρόπους για να το καθαρίσεις, χωρίς να το καταστρέψεις.

#1 Στη μπανιέρα

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να βάλεις στη μπανιέρα σου λίγο ζεστό νερό με μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και να το αφήσεις για πέντε λεπτά. Αν έχεις όρεξη τρίψε κάθε πλευρά μαλακά με ένα σφουγγαράκι. Το ξεπλένεις και το αφήνεις να στεγνώσει για 24 ώρες περίπου.

Προσοχή όμως. Αυτός ο τρόπος ενδείκνυται μόνο για τα στρωματάκια που είναι κατασκευασμένα από λάστιχο ή ανθεκτικά στο νερό υλικά.

#2 Ο οικολογικός τρόπος

Ο φιλικότερος προς το περιβάλλον τρόπος, για να καθαρίσεις αλλά και να εξοντώσεις τα βακτήρια και τα μικρόβια, είναι το ξύδι. Φτιάξε ένα σπιτικό απολυμαντικό με βάση το ξύδι και ψέκασέ το. Πέρασέ το με ένα καθαρό πανάκι και είναι έτοιμο.

Απλά θα χρειαστείς ξύδι, νερό και μια στάλα αιθέριο έλαιο λεβάντας. Τα βάζεις σε μπουκαλάκι σπρέι, ανακατεύεις και ψεκάζεις.

#3 Απορρυπαντικό για τα πιάτα

Απλό κι αποτελεσματικό. Το απορρυπαντικό πιάτων άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να απομακρύνει και τους πιο δύσκολους λεκέδες.

Σε ένα βρεγμένο σφουγγαράκι βάζεις μια με δύο στάλες απορρυπαντικό και τρίβεις το ματ. Περνάς με ένα πανάκι και το στεγνώνεις. Το στρωματάκι θα είναι σαν καινούριο.

#4 Ειδικά σπρέι

Αν βαριέσαι ή δεν έχεις χρόνο για όλη αυτή τη διαδικασία, τότε υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά σπρέι για τα στρωματάκια γιόγκα και γενικά, για τα αθλητικά δάπεδα και ματ.

Τα περισσότερα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθαρίζουν αποτελεσματικά και μυρίζουν υπέροχα.

#5 Πλυντήριο

Η τελευταία λύση είναι και η πιο εύκολη. Το βάζεις στο πλυντήριο και τέλος.

Ωστόσο, για να μην διαλυθεί καλό είναι να το βάλεις σε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα με κρύο νερό κι όχι πολλές στροφές στυψίματος.

Κανονικά πρέπει να καθαρίζεις το στρωματάκι σου μετά από κάθε χρήση. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι εφικτό -το οποίο συμμεριζόμαστε απόλυτα- τότε μια στις τρεις φορές είναι η καλύτερη συχνότητα.