Στις μέρες μας είναι δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι, αισιόδοξοι, γεμάτοι ενέργεια. Μόνο ο κοινωνικός περίγυρος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζοντας ως επί το πλείστον μη ρεαλιστικες θετικές στιγμές της καθημερινότητας είναι αρκετά για να μάς μεταφέρουν αισθήματα μειονεξίας, προσωπικής ανασφάλειας και απογοήτευσης.

Ωστόσο, δεν πρέπει να στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Δοκιμάζοντας και υιοθετώντας απλούς, σταδιακούς και έξυπνους τρόπους στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να καλωσορίσουμε τη θετική πλευρά της ζωής με απώτερο σκοπό να είμαστε καλύτεροι σύντροφοι, μητέρες, φίλες και πάνω από όλα άνθρωποι. Αρχίζοντας λοιπόν σταδιακά με τους παρακάτω 5 τρόπους, θα μπορέσεις να πιστέψεις και εσύ ότι υπάρχει και η θετική πλευρά της ζωής η οποία κρύβεται στην καθημερινότητά μας.

Καλλιέργησε το ομαδικό πνεύμα στην οικογένειά σου

Ξεκινώντας από την έννοια της οικογένειας η οποία είναι βασικό χαρακτηριστικό τόσο της κουλτούρας όσο και της προσωπικής μας ζωής, είναι σημαντικό να “δρούμε” σαν μια ομάδα. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις παιδιά για να δημιουργήσεις το ομαδικό πνεύμα στην οικογένειά σου. Μπορείς να το καλλιεργήσεις τόσο με τους γονείς σου όσο και με τον σύντροφό σου. Η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος σημαίνει να καταλαβαίνουμε και να αποδεχόμαστε την εργασία, τις ανάγκες, τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του καθενός. Να γιορτάζουμε όταν κάποιος πετυχαίνει μια δοκιμασία (ακόμη και την πιο απλή όπως την ετοιμασία ενός γευστικότατου μεσημεριανού γεύματος), και να τον βοηθάμε όταν χρειάζεται υποστήριξη. Στο τέλος της ημέρας, το κάνουμε για να χτίσουμε τα γερά θεμέλια των σχέσεών μας και να εκτιμήσουμε ότι συνδράμουμε όλοι μαζί δημιουργώντας ένα αρμονικό περιβάλλον.

Βρες την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής

Και δεν εννοούμε ότι ο χρόνος για αυτά τα δύο (δουλειά και ζωή) πρέπει να μοιράζεται ίσα. Προσπαθώντας για αυτό είναι σαν να επιδιώκεις την τελειότητα, πράγμα συχνά ακατόρθωτο. Για να είσαι χαρούμενη χρειάζεται να θέσεις δικούς σου όρους για τους στόχους που θέλεις να πετύχεις αλλά και να είσαι πρόθυμη να κάνεις ορισμένες εξαιρέσεις. Άλλωστε οι απαιτήσεις της ζωής και της οικογένειας είναι τόσο διαφορετικές και αλλάζουν συχνά. Την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής μπορείς να την πετύχεις θέτοντας τους στόχους σου και συζητώντας τους με τους άλλους (σύντροφος, γονείς, παιδιά) έτσι ώστε να τα τους καταλάβουν και να μπορούν να συνεργαστούν μαζί σου. Αυτό σε βοηθά να νιώθεις “οπλισμένη” με υποστήριξη από τον περίγυρό σου, σημαντικό προαπαιτούμενο για την προσωπική σου ευτυχία.

Αγκάλιασε τις ευχάριστες εκπλήξεις στο πρόγραμμά σου

Η καθημερινή ρουτίνα βοηθά στον προγραμματισμό και την επίτευξη των απαιτήσεων και των στόχων. Πολλοί άνθρωποι δε θα μπορούσαν χωρίς την καθιερωμένη τους ρουτίνα. Ωστόσο, ξέροντας τι θα γίνει κάθε στιγμή της ημέρας περιορίζει τον ενθουσιασμό και κάνει τις σχέσεις πιο ρομποτικές. Ο ψυχολόγος Rick Hanson, Ph.D, εξηγεί στο βιβλίο του Hardwiring Happiness ότι ο εγκέφαλος φιλτράρει τι δεν αλλάζει (διαδικασία εξοικείωσης) εμποδίζοντάς μας από το να βιώσουμε και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ευχαρίστηση. Οι θετικές εμπειρίες, ειδικά όταν είναι νέες ή αποτελούν έκπληξη, απελευθερώνουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας μας να δώσουμε προσοχή. Οι εκπλήξεις επίσης ενεργοποιούν τα θετικά κουμπιά ευτυχίας περισσότερο από τις προβλέψιμες στιγμές χαράς κάνοντας μας να νιώθουμε φροντισμένοι και αγαπημένοι. Γι’ αυτό πες ναι στις εκπλήξεις που αν και θα μεταβάλουν το πρόγραμμά σου θα σου προσφέρουν στιγμές ευχαρίστησης και χαράς.

Γιόρτασε τα μικρά πράγματα

Μην περιμένεις γεγονότα όπως Χριστούγεννα, διακοπές, γενέθλια, γιορτές, αργίες, σαββατοκύριακα για να νιώσεις όμορφα. Δημιούργησε αφορμές για να γιορτάσεις με την οικογένεια, τον σύντροφο και τους φίλους σου, να περάσετε χρόνο μαζί και να ευχαριστηθείτε χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Έτσι, κάνεις τη μονότονη ρουτίνα πιο ενδιαφέρον και αστεία εστιάζοντας στα καλά. Και αυτές οι μικρές δόσεις ευτυχίας είναι ακόμη ένας (σημαντικός) τρόπος για να σταματήσουμε τις “φλόγες” που καίνε την ενέργεια και τη χαρά μας.

Υποστήριξε και στα καλά (όχι μόνο στα κακά)

Για τους περισσότερους είναι πιο εύκολο να βοηθούν τους άλλους όταν περνάνε δυσκολίες. Θα πάρουμε πιο συχνά τηλέφωνο τον φίλο μας όταν περνάει μια απαιτητική περίοδο στη δουλειά παρά όταν πηγαίνει τέλεια. Ή θα μιλήσουμε μαζί του όταν αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του παρά όταν όλα πηγαίνουν ρολόι. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να παρουσιαζόμαστε και στα καλά. Όταν τα θεωρούμε ως δεδομένα και τα παραβλέπουμε, χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία να συνδεθούμε με τους άλλους. Έρευνα έχει αποδείξει ότι η ενθουσιώδης ανταπόκριση στα καλά που μοιράζεται κάποιος προβλέπει βέλτιστη ευημερία της σχέσης ακόμη και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όταν κάποιος ανταποκρίνεται σε κακά πράγματα. Γι’ αυτό όταν ένα κοντινό σου πρόσωπο έχει καλά νέα μιλήστε για αυτό, δώσε συγχαρητήρια και κομπλιμέντα, αγκάλιασέ τον. Έτσι όταν και εσύ θα έχεις καλά νέα, θα εισπράξεις όλη τη χαρά που δίνεις στους άλλους.

Από τα μικρά γεγονότα που συμβαίνουν μέσα στην ημέρα εως τη συμπεριφορά μας απέναντι σε αγαπημένα πρόσωπα μπορούμε να βρούμε τρόπους που θα μάς γεμίσουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Ακολουθώντας μια τέτοια ρουτίνα λοιπόν θα καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμε πως όντως υπάρχει και η θετική πλευρά στη ζωή και είναι στο χέρι μας να την ενστερνιστούμε.

featured photo: pexels.com/@ChermitiMohammed