Όλοι μας έχουμε κάποιες συνήθειες κι αυτό δεν είναι κακό. Κάποιες από αυτές είναι χρήσιμες, όπως το να κλείνεις τα φώτα κάθε φορά που βγαίνεις από ένα δωμάτιο ή το να απλώνεις τα ρούχα της δουλειάς για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν, όμως και κάποιες συνήθειες που όχι απλά δεν μας προσφέρουν τίποτα, αλλά αντιθέτως μας βλάπτουν. Κακή συνήθεια μπορεί για σένα να σημαίνει ότι τρως τα νύχια σου, ότι πίνεις καφέ βραδινές ώρες ή ότι καπνίζεις.

Το να σταματήσεις αυτές τις συνήθειες ίσως σου φαίνεται λίγο δύσκολο, ειδικά αν τις έχεις υιοθετήσει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά αν κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο αυτές διαμορφώθηκαν μπορεί να διευκολύνεις τη διαδικασία.

Συνδύασε την αφοσίωσή σου με τους πέντε παρακάτω τρόπους, για να σταματήσεις αυτές τις κακές συνήθειες.

1. Ξεκίνα χαλαρά

Προσπαθείς να σταματήσεις πολλές συνήθειες ταυτόχρονα; Ναι, βέβαια, η εικόνα ενός νέου, βελτιωμένου εαυτού σου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο, ειδικά όταν αποφασίσεις για πρώτη φορά να αλλάξεις ανεπιθύμητες συνήθειες. Μπορεί για παράδειγμα να θες να κόψεις το κάπνισμα και το αλκοόλ. Εάν αυτά τα δύο πράγματα τα κάνεις πάντα μαζί, είναι λογικό να σκέφτεσαι να τα κόψεις ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί όμως προτείνουν να κόβεις τις συνήθειες μία τη φορά. Η διακοπή συνηθειών σε βήματα, μπορεί επίσης να βοηθήσει ακόμα κι αν αυτά τα βήματα είναι πολύ μικρά ή εύκολα διαχειρίσιμα στην αρχή.

Σκέψου για παράδειγμα τη διακοπή του αναψυκτικού με κάθε γεύμα. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις να μην πίνεις αναψυκτικό με το δείπνο για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια δοκίμασε να μην το πιεις ούτε με το δείπνο, ούτε με το μεσημεριανό σου την επόμενη.

2. Να είσαι υπεύθυνη

Το να είσαι υπεύθυνη είναι απαραίτητο για την αλλαγή συνηθειών. Κράτα ημερολόγιο ή σημειώσεις για το πόσο καλά τα πας κάθε μέρα. Θα σε βοηθήσει πολύ να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου τακτικά για να μη χάνεις ούτε μέρα που να μην προσπαθείς. Μια καθημερινή οπτική αναπαράσταση της συμπεριφοράς σου θα σε κάνει πιο υπεύθυνη.

Όταν ελέγχεις τους στόχους σου, είσαι σε θέση να δεις σε ποια σημεία πέτυχες και ποια χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια. Όταν τσεκάρεις τα δικά σου πρότυπα συμπεριφοράς και τις κακές επιδόσεις, τότε θα νιώσεις την ευθύνη να τα πας καλύτερα αύριο.

3. Να αντικαταστήσεις τη συνήθεια με μια άλλη

Μπορεί να σου φανεί πιο εύκολο να κόψεις μια ανεπιθύμητη συνήθεια, εάν την αντικαταστήσεις με μια άλλη καλύτερη για το σώμα και το πνεύμα σου.

Ας πούμε ότι θέλεις να σταματήσεις να τρως γλυκά όταν πεινάς στη δουλειά. Εάν απλώς προσπαθείς να αποφύγεις το γλυκό, μπορεί να επιστρέψεις στη συνήθειά σου εφόσον δεν μπορείς να αντισταθείς στην πείνα. Φέρνοντας, όμως, ένα τάπερ με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς στο γραφείο, θα σου προσφέρει μια υγιή εναλλακτική σνακ.

4. Υπνοθεραπεία

Όταν ξεκινάς μια συνήθεια, είναι το ασυνείδητο που διατηρεί την επιθυμία να εκπληρώσει αυτή τη συνήθεια. Τόσο οι συνειδητές όσο και οι υποσυνείδητες επιλογές σου είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή μιας συνήθειας.

Μπορείς να βρεις διάφορα podcast για τον ύπνο στο Spotify και στο YouTube με στόχο τις πιο συνηθισμένες κακές συνήθειες, όπως οι διατροφικές διαταραχές ή το κάπνισμα. Αξιοποιώντας την υποσυνείδητη δύναμη του εγκεφάλου σου μέσω της ύπνωσης, επαναπρογραμματίζεις τη νοοτροπία σου για να αλλάξεις προς το καλύτερο.

5. Φρόντισε τον εαυτό σου

Πολλοί άνθρωποι προκαλούν ευκολότερα θετικές αλλαγές στη ζωή τους όταν νιώθουν καλά. Εάν αντιμετωπίζεις ήδη άλλες προκλήσεις, όπως εργασιακό άγχος, προβλήματα στη σχέση σου ή προβλήματα υγείας, η προσπάθεια να κόψεις μια συνήθεια μπορεί να σε οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία.

Όταν διακόπτεις μια συνήθεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσεις προτεραιότητα στη δική σου ευεξία. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σου, αλλά σε βοηθά να συνεχίσεις την προσπάθεια ενόψει προκλήσεων. Κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου είναι να βρεις χρόνο για ξεκούραστο ύπνο, να τρως θρεπτικά γεύματα και να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε μέρα σε χόμπι ή χαλάρωση.

Μπορεί να μην φαίνεται εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι νέες σου συνήθειες θα καθιερωθούν στην καθημερινή σου ζωή. Αρκετά σύντομα, μπορεί ακόμη να τις αισθάνεσαι τόσο φυσικές κι αβίαστες, όσο τις παλιές σου συνήθειες.

featured photo: Τwenty20.com/Manolis