Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που περιμένουν το σύμπαν να τους φέρει όσα θέλουν και σε εκείνους που πάνε και το παίρνουν μόνοι τους. Ίσως αυτή είναι να είναι μια «ακραία» παραδοχή αλλά η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε γα στόχους, θέληση, προσπάθεια και θάρρος να συνδυάσεις όλα αυτά τη σωστή στιγμή, υπάρχει ένας δισταγμός. Μπορεί να περιμένεις την αλλαγή της χρονιάς για να το κάνεις, μπορεί να έχεις ήδη γράψει όλα τα resolutions, αλλά το να δουλέψεις γι’ αυτά είναι το δυσκολότερο κομμάτι.

Πώς λοιπόν μπορείς να θέσεις στόχους και να τους πετύχεις πραγματικά; Χωρίς αναβολές και «από αύριο», «από το νέο χρόνο» και ούτω καθεξής;

Πάρε την ευτυχία σου προσωπικά

Μερικές φορές, αφήνουμε την τύχη μας… στην τύχη. Είναι φορές που δεν προσπαθείς όσο θα ήθελες παρόλο που ξέρεις ότι τίποτα δεν έρχεται μόνο του. Είσαι υπεύθυνη των επιλογών σου, των πράξεων και των αποφάσεων που παίρνεις σε αυτή τη ζωή. Αποφάσισε λοιπόν, ότι από σήμερα θα προσπαθείς για το καλύτερο αποτέλεσμα. Θέσε στόχους, μικρούς και απτούς κάθε φορά. Μπορεί να ακούγεται εξαντλητικό αλλά πίστεψε με, μετά από ένα σημείο δεν θα συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο. Θα αρχίσεις να επιλέγεις και τελικά να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου σε κάθε όνειρο σου. Αρκεί να αποφασίσεις ότι το θέλεις πραγματικά.

Βρες το λόγο που το κάνεις

Ξεκίνα ρωτώντας τον εαυτό σου: Γιατί θέλεις να το κάνεις; Είναι κάτι που όλοι θέλουν να το κάνεις εκτός από εσένα; Ή είναι αυτό που ονειρευόσουν καιρό; Είναι σημαντικό να προσδιορίζεις το στόχο αλλά και το λόγο που θα προχωρήσεις σε αυτόν. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις πιο ξεκάθαρο το πλάνο που θα ακολουθήσεις στην πορεία, αλλά και θα έχεις ήδη καλύψει τον εαυτό σου με επιχειρήματα σε περίπτωση που αργότερα, θες να τα παρατήσεις.

5 tips για να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις χωρίς να καταλήγεις στο από Δευτέρα
MyDomaine

Μείνει συγκεντρωμένη

Θα αποσπαστείς. Αυτό είναι σίγουρο. Όπως όταν κάνεις διατροφή, θα σου προσφέρουν σοκολατάκια για τη γιορτή τους έτσι και όταν μελετάς για ένα σημαντικό τεστ η παρέα σου θα σου προτείνει έξοδο για ποτό. Ο κόσμος δεν θα σταματήσει να γυρνάει επειδή εσύ έχεις ένα συγκεκριμένο στόχο. Όλα αυτά μπορεί να σου φανούν εμπόδια αλλά στην ουσία θα είναι ένα σκαλί πιο κοντά στο στόχο σου.

Κάνε ένα πλάνο

Όταν γράφεις τους στόχους σου, είναι πιθανότερο να τους πετύχεις. Κι αυτό γιατί, όταν γράφεις κάτι γίνεται πιο πραγματικό, πιο απτό, πιο χειροπιαστό. Δεν μένει απλώς στον πυρήνα της σκέψης σου. Φτιάξε ένα πλάνο με τις ώρες που θα αφιερώνεις στη μελέτη σου, στο γυμναστήριο, στο χόμπι σου, στη δουλειά σου –σε αυτό που εσύ θέλεις να επικεντρωθείς παραπάνω. Οργάνωσε τις υποχρεώσεις σου και φτιάξε ένα σχέδιο «επιτυχίας».

Βρες κάποιον που να σε παρακινεί

Ναι, είσαι υπεύθυνη για όσα κάνεις και ναι, αν δεν προσπαθήσεις εσύ για σένα δεν θα το κάνει κανείς. Αλλά είσαι άνθρωπος και καλώς ή κακώς, χρειάζεσαι μια φιλική κουβέντα, μια συμβουλή ή απλώς μια αγκαλιά. Βρες λοιπόν εκείνο το άτομο που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι θέλει να πετύχεις και μοιράσου τις ανησυχίες σου. Ζήτησε του να σε «τσεκάρει» που και που έτσι ώστε να μην ξεχνιέσαι και να μην φεύγεις από την πορεία σου. Ακόμα και μια ερώτηση του τύπου «πώς τα πας με αυτό;» θα σε παρακινήσει περισσότερο απ’ όσο νομίζεις.

featured image: MyDomaine