Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να χαζεύει στο κινητό, να σκέφτεται μέρη για διακοπές ή τη λίστα για το σούπερ μάρκετ; Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένη για ώρες, όποια δουλειά κι αν κάνεις. Η νέα πραγματικότητα που ζούμε, το καθιστά ακόμη δυσκολότερο, αν σκεφτούμε πως πολλοί είναι και εκείνοι που πλέον το σπίτι τους, έχει γίνει και γραφείο.

Προσπαθώντας κι εμείς να βρούμε τη λύση στο πώς να μένουμε πειθαρχημένες και συγκεντρωμένες στη σκέψη μας, βρήκαμε πέντε πράγματα που ίσως βοηθήσουν και σένα.

1. Οριοθέτησε τον χρόνο σου

Για να παραμείνεις συγκεντρωμένη μέσα στην ημέρα σου, πρέπει να ξεκινήσεις με αποφασιστικότητα. Στην αρχή δεν θα είναι τόσο εύκολο, γι’ αυτό ξεκίνα να οριοθετείς τον χρόνο που χρειάζεσαι για να δουλέψεις. Εάν για παράδειγμα η δουλεία σου απαιτεί πέντε ώρες, ξεκίνα χωρίζοντας από μια ώρα κάθε φορά, κατά την οποία θα βάζεις χρονόμετρο και δεν θα ασχολείσαι με τίποτα άλλο παρά μόνο με τις εκκρεμότητές σου.

2. Οργάνωσε τον χώρο εργασίας σου

Είναι σημαντικό ο χώρος που θα δουλεύεις να είναι ένα ξεχωριστό σημείο, όπου δεν θα έχει παρεμβολές από τηλεόραση ή άλλους ήχους, όπως επίσης δεν θα είναι και ένας κοινόχρηστος χώρος που θα έχουν όλοι πρόσβαση κινδυνεύοντας να σε αποσπάσουν. Φρόντισε ο χώρος αυτός να είναι πάντα τακτοποιημένος και οργανωμένος.

3. Κάνε μικρά διαλείμματα

Όσο περνάει ο καιρός κι όσο αυξάνεις τις ώρες συνεχόμενης δουλειάς, η παραγωγικότητα σου αρχίζει να μειώνεται και να πέφτει η απόδοση σου. Καλό θα ήταν να προτιμάς να κάνεις μικρά και συχνά διαλείμματα, το βέλτιστο θα ήταν αν έχεις την δυνατότητα να κάνεις το διάλειμμα σου σε έναν εξωτερικό χώρο, ακόμη κι αν αυτό είναι το μπαλκόνι ή ο κήπος σου, προκειμένου να καθαρίσει η σκέψη σου.

4. Απομάκρυνε το κινητό σου

Εάν το κινητό δεν αποτελεί εργαλείο για τη δουλειά σου, προσπάθησε να το απομακρύνεις από το οπτικό σου πεδίο. Η πιθανότητες να αφήσεις την δουλειά και να ασχοληθείς με αυτό είναι πολλές. Συνεπώς το να μην υπάρχει κοντά σου θα σε κάνει να αποφύγεις προσωρινά τον πειρασμό να το ανοίξεις.

5. Δούλεψε με ρεαλισμό

Πόσες φορές έχεις οργανώσει την λίστα υποχρεώσεων σου; Και πόσες φορές προσπαθείς να τα χωρέσεις όλα σε λίγες μόνο μέρες ή ώρες; Πράγμα σχεδόν ανέφικτο. Το άγχος που σου δημιουργεί και μόνο η σκέψη του ότι πρέπει να τα προλάβεις όλα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να σε στρεσάρει με αποτέλεσμα η διάθεση και η παραγωγικότητα σου να μειωθεί σημαντικά. Προσπάθησε να θέτεις στόχους υλοποιήσιμους και να μοιράζεις στις υποχρεώσεις σου.

*Bonus tip: Κάτι που έμενα βοηθάει πολύ και το προτείνω, είναι να δημιουργείς την κατάλληλη ατμόσφαιρα που σε εμπνέει και σε βοηθάει. Για παράδειγμα εγώ προτιμώ να δουλεύω ακούγοντας μουσική, με συγκεκριμένο φωτισμό και με κάποιο αγαπημένο μου ρόφημα που -ανάλογα την ώρα- εναλλάσσεται σε τσάι ή κρασί. Προσπάθησε να δημιουργείς ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

featured photo: Τwenty20.com/crystalmariesing