Αν είσαι λάτρης του skincare, τότε γνωρίζεις τη σημασία της αλλαγής ορισμένων προϊόντων ανάλογα την εποχή.

Τον χειμώνα, ειδικά, το δέρμα μας δέχεται σοβαρό πλήγμα καθώς πασχίζει να προσαρμοστεί στις απότομες εναλλαγές μεταξύ θερμαινόμενων εσωτερικών χώρων και παγωμένων εξωτερικών. Επίσης, τείνει να γίνεται πιο ξηρό λόγω της λιγότερης υγρασίας στον αέρα. Επιπλέον, οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, από το πολύ κρύο έξω στη ζέστη μέσα μπορούν επίσης να επηρεάσουν και τον δερματικό φραγμό. Ακόμα, όταν έξω έχει κρύο, τείνουμε να προτιμούμε τα πολύ ζεστά ντους. Αυτά, παρά την άμεση απόλαυση που προσφέρουν, μπορούν να διαταράξουν τον δερματικό φραγμό και να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια του δέρματος. Έτσι, εντείνουν την ξηρότητα της επιδερμίδας.

Για να αντισταθμίσουμε όλες τις εποχιακές αλλαγές και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με τη χειμερινή περίοδο, μπορούμε να αλλάξουμε τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε. Γι’ αυτό τον χειμώνα επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση της ενυδάτωσης και τη μείωση των απολεπιστικών που μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω το ευαίσθητο δέρμα.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποια συστατικά περιποίησης που είναι καλύτερο να αποφεύγουμε εντελώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ρετινόλη

Είναι γνωστό ότι η ρετινόλη, παρά τα άπειρα οφέλη της, μπορεί να ξηράνει το δέρμα. Έτσι, συνιστάται συχνά η ελάττωση της χρήσης της ή η χρήση κάποιου προϊόντος με λιγότερη περιεκτικότητα. Εάν και εσύ χρησιμοποιείς ρετινόλη συμβουλεύσου έναν ειδικό για το πώς να προσαρμόσεις τη χρήση της τους χειμερινούς μήνες.

Witch hazel

Πολλά τονωτικά και στυπτικά που είναι ευπρόσδεκτα κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών μπορεί να είναι επιζήμια το χειμώνα. Συγκεκριμένα, το witch hazel χρησιμοποιείται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές του ιδιότητες, αλλά συχνά μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα. Έτσι, είναι καλύτερο να το αποφεύγεις τη χειμερινή περίοδο.

Φυσικά απολεπιστικά

Τα φυσικά απολεπιστικά, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, του αλατιού και του καφέ, μπορεί να είναι σκληρά για το δέρμα τον χειμώνα. Μάλιστα, οι κόκκοι των φυσικών απολεπιστικών είναι πολύ σκληροί για το ευάλωτο, ξηρό δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν μικρο-σκισίματα στην επιδερμίδα που οδηγούν σε ερεθισμό, μόλυνση, ακόμη και ουλές. Γι’ αυτό προτίμησε ένα πιο ήπιο χημικό απολεπιστικό με μανδελικό, γαλακτικό ή αζελαϊκό οξύ.

Petrolatum

Μπορεί να σε παραξενεύει να βλέπεις το βασικό συστατικό της βαζελίνης σε αυτή τη λίστα. Παρόλο που βρίσκεται σε πλούσια μαλακτικά προϊόντα και μπορεί να φαίνεται σαν τον καλύτερο σύμμαχό σου ενάντια στην ξηρότητα, κρύβει παγίδες. Στην πραγματικότητα, όσο ενυδατικά και αν είναι τα προϊόντα που περιέχουν βαζελίνη, είναι επίσης κομεδογόνα. Με άλλα λόγια, μπορούν να φράξουν τους πόρους, οπότε συνίσταται και η αποφυγή τακτικής χρήσης τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά θρεπτικά προϊόντα περιποίησης που μπορούν να καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα χωρίς να φράζουν τους πόρους. Για παράδειγμα, δοκίμασε μια κρέμα με κεραμίδια που προσφέρει ενυδάτωση διαρκείας, ενώ συμβάλλει στην προστασία του δερματικού φραγμού.

Άρωμα

Το άρωμα είναι ένα συστατικό που οι δερματολόγοι συνιστούν να αποφεύγεις ανεξάρτητα εποχής. Ειδικά τον χειμώνα, όμως, όταν το δέρμα είναι ξηρό και ο δερματικός φραγμός διαταράσσεται είναι ακόμη σημαντικότερη η αποφυγή του. Αυτό οφείλεται στο ότι το δέρμα μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε αλλεργίες και ερεθισμούς από τα αρώματα εκείνη την περίοδο. Φυσικά, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό, προτίμησε προϊόντα χωρίς άρωμα. Είναι εύκολο να τα εντοπίσεις αφού η έλλειψη αρώματος συνήθως διαφημίζεται στη συσκευασία. Αν έχεις αμφιβολία, όμως, μπορείς να σιγουρευτείς κοιτώντας τη λίστα συστατικών του προϊόντος.