Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ προσπαθείς να χάσεις βάρος, θα έχεις αναρωτηθεί για ποιον λόγο τελικά δεν μπορείς και κολλάει ο δείκτης της ζυγαριάς σου. Αυτά είναι λοιπόν μερικά μικρά λάθη που κάνεις και ίσως να σαμποτάρουν την προσπάθεια σου.

Καταναλώνουμε πολλές θερμίδες ή πολύ λίγες θερμίδες

Για την απώλεια βάρους είναι γνωστό ότι απαιτείται έλλειμμα θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δαπανήσεις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις.

Συχνά λοιπόν, μπορεί να επιλέγεις να καταναλώσεις τροφές που είναι ναι μεν υγιεινές, όμως είναι και πλούσιες θερμιδικά, όπως οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα spreads ξηρών καρπών, τα αποξηραμένα φρούτα. Για να μπορέσεις να αποφύγεις τέτοιου είδους παγίδες το κλειδί είναι να είσαι προσεκτική με τη μερίδα σου.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική μείωση πρόσληψης θερμίδων μπορεί να αποτελέσει επίσης ένα πρόβλημα στην απώλεια βάρους. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μυϊκής μάζας και να επιβραδύνουν σημαντικά τον μεταβολισμό.

Έτσι, αν θέλεις μία απώλεια βάρους και κυρίως απώλεια λίπους, το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε έναν διατροφολόγο που θα σε κατευθύνει εξατομικευμένα και θα αποφύγεις τυχόν λάθη γύρω από το κομμάτι των θερμίδων.

Δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη

Η λήψη μέτριας ποσότητας πρωτεΐνης είναι σημαντική εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να:

• Μειώσει την όρεξη

• Αυξήσει το αίσθημα πληρότητας

• Μειώσει το συνεχές τσιμπολόγημα

• Διατηρήσει υψηλά τον μεταβολικό σου ρυθμό

• Διατηρήσει τη μυϊκή μάζα κατά την απώλεια βάρους

Είναι γνωστό ότι οι δίαιτες υψηλότερης πρωτεΐνης, που περιέχουν 0,6–0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης και να αλλάξουν τη σύσταση του σώματος.

Για να είσαι σίγουρη ότι η προσπάθεια απώλειας βάρους θα έχει επιτυχία, προσπάθησε κάθε σου γεύμα να περιέχει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Φυσικά, η επιλογή πρωτεΐνης δεν περιορίζεται μόνο στη ζωική όπως το κρέας ή τα γαλακτοκομικά αλλά και στη φυτική πρωτεΐνη όπως τα φασόλια, τα όσπρια, η κινόα, οι καρποί, ο λιναρόσπορος που αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Σου προτείνω πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε απώλεια βάρους , να θέσεις ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι θα σε οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια πίσω στην αφετηρία, καθώς σχεδόν πάντα μένεις απογοητευμένη που δεν τα κατάφερες. Σίγουρα, το να θέσεις κάποιους στόχους γύρω από το βάρος, αποτελεί κίνητρο, όμως φρόντισε να μην είναι εκτός πραγματικότητας και τελικά όλο αυτό λειτουργήσει εναντίον σου.

Πίνουμε τις θερμίδες μας

Πολύ συχνά, τηρείς ευλαβικά ένα πλάνο διατροφής όμως ξεχνάς ότι ακόμα και οι υγρές θερμίδες έχουν σημασία. Διάφορα αναψυκτικά, cocktails, ποτά με ζάχαρη αλλά και ροφήματα με αρκετή ποσότητα ζάχαρης σίγουρα σαμποτάρουν την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι οι υγρές θερμίδες δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα κέντρα της όρεξης στον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν οι θερμίδες από τα στερεά τρόφιμα, με αποτέλεσμα και να σου προσδίδουν θερμίδες και να μην σε χορταίνουν όπως θα ήθελες.

Υπερεκτιμάμε τις θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκεια της άσκησης

Σίγουρα κατά τη διάρκεια της άσκησης καις αρκετές θερμίδες, όμως αυτό εξαρτάται κυρίως από το είδος της άσκησης που κάνεις. Έτσι, μπορεί να πιστεύεις ότι η άσκηση που κάνεις σου αφήνει το περιθώριο να “τσιμπήσεις” και κάτι παραπάνω, καταναλώνοντας τελικά περισσότερες θερμίδες και βλέποντας τον δείκτη της ζυγαριάς σου κολλημένο.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο θέλω να σου τονίσω ότι η άσκηση εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου.

Επομένως, το να κάνεις έντονη άσκηση επειδή έφαγες ένα παραπάνω γλυκό ή να κάνεις άσκηση για να κάψεις ότι έχεις καταναλώσει δεν είναι ένας σωστός τρόπος σκέψης γύρω από το κομμάτι της υγείας, της σωστής διατροφής και άσκησης.

Σε κάθε περίπτωση, ότι κι αν είναι αυτό που σαμποτάρει την απώλεια βάρους σου, αυτό που θέλω να θυμάσαι είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει άλλες ανάγκες και τελείως διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Γι’ αυτό πριν απογοητευτείς, σου προτείνω να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο που θα σου λύσει όλες σου τις απορίες.