Καλώς ή κακώς εμείς οι millenials μεγαλώσαμε σε μία δεκαετία που έφερε ορισμένες καινοτομίες αλλά συγχρόνως κατασκεύασε και κάποια «στερεότυπα». Η θετική πλευρά του πράγματος αφορά τη δημιουργία νέων trends, την εξέλιξη του τρόπου ζωής σε σημαντικές πτυχές όπως είναι η χρήση της τεχνολογίας αλλά και την κατάρριψη ορισμένων παρωχημένων αντιλήψεων. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό για κάθε χρονική περίοδο, έτσι και στη δική μας δεκαετία, τη δεκαετία των λεγόμενων «millennials», έγιναν κάποια -αρκετά- λάθη! Τα λάθη μας αφορούν κυρίως σε μερικές συνήθειες του τρόπου ζωής μας που αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε και να προχωρήσουμε προς την ωριμότητα.

1. Η αναβλητικότητα

Θες το ότι όλη μέρα κάνουμε chat στα social media; Θες τα πολλά βίντεο που ξεπροβάλλουν μπροστά μας κάνοντας μία περιήγηση στο διαδίκτυο; Θες το ότι γενικά δημιουργήσαμε την έννοια του «αράγματος»; Όπως και να’ χει η αναβλητικότητα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μας και πρέπει να το αλλάξουμε οπωσδήποτε.

Με το να ακυρώνουμε τα ραντεβού μας ή να αργούμε σε αυτά και παράλληλα να το θεωρούμε φυσιολογικό, σε μία εποχή, που μπορείς να ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι κίνηση υπάρχει στους δρόμους και πότε έρχεται το επόμενο λεωφορείο στη στάση κάτω από σπίτι σου, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Πρέπει να πιέσουμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας, να γίνουμε πιο συνεπείς και υπεύθυνοι. Αν βάλουμε μία σειρά στα απλά πράγματα της καθημερινότητας μας, τότε θα μπορέσουμε να βάλουμε σε μία τάξη και τη ζωή μας εν γένει.

2. Οι «κλίκες»

Σκέψου την κουβέντα που είχες πριν λίγο με την κολλητή σου στο τηλέφωνο ή το πού κανόνισες να πας με την παρέα σου το βράδυ. Θα διαπιστώσεις πολύ γρήγορα πως έχετε κάποια βασικά κοινά ενδιαφέροντα που σας ενώνουν, όπως για παράδειγμα μία σειρά ή ένα στέκι. Αυτό το γεγονός δεν είναι κακό, καθώς όλοι αναζητούμε γύρω μας άτομα που να μπορούμε να επικοινωνούμε.

Ωστόσο, όταν φτάνεις στο σημείο να απομονώνεσαι και να περιορίζεις τις επαφές σου σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων, τότε υπάρχει πρόβλημα! Έχουμε την τάση να δημιουργούμε «κλίκες» και να αποκόβουμε κάθε άλλο άτομο που μπορεί να μη συμφωνεί με όλα τα πιστεύω μας. Η σιγουριά που νιώθουμε μέσα στην «ομάδα» που έχουμε δημιουργήσει δε μας αφήνει να ρισκάρουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι διαφορετικό από εμάς και να το κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό.

elitedaily.com
elitedaily.com

3. Η σύγκριση με τα social media

Τα social media είναι το ιδανικό περιβάλλον για να δημιουργήσει ο καθένας και η καθεμία από εμάς την τέλεια εικόνα του εαυτό του/της. Τραβάμε ελκυστικές φωτογραφίες για να προσελκύσουμε κάποιον/α που μας αρέσει, επιλέγουμε τα κατάλληλα φίλτρα για να κατασκευάσουμε ένα αισθητικά ομοιόμορφο feed και κυνηγάμε τα likes για να νιώθουμε αρεστοί στους γύρω μας.

Αν γνωρίσουμε, λοιπόν, ένα άτομο είτε σε φιλικό είτε σε ερωτικό επίπεδο, αυτόματα κάνουμε σύγκριση αυτού που αντικρίζουμε στην πραγματικότητα με την ιδέα που είχαμε πλάσει στο μυαλό μας με βάση την εικόνα του στα social media. Έτσι, απορρίπτουμε ανθρώπους απλά και μόνο γιατί θεωρούμε ότι υποκρίνονται ή επειδή φάνηκαν κατώτεροι των προσδοκιών μας. Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε στο νου μας πως τα social media είναι απλώς μία εικόνα και μάλιστα επεξεργασμένη. Ας δίνουμε μεγαλύτερη βάση στην πραγματικότητα και ας εξετάζουμε ένα άτομο με βάση την φυσική και όχι τη διαδικτυακή του παρουσία.

4. Η έννοια της χαλαρότητας

Ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας «cool». Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει το να μην επηρεάζεσαι από διάφορα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου, να μην επενδύεις προσδοκίες και συναισθήματα σε κάποιον και φυσικά το να κρατάς για τα πάντα μία πιο επιφυλακτική και συγχρόνως αποστασιοποιημένη στάση.

Η χαλαρότητα, αυτή, που χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς, νιώθουμε ότι μας προστατεύει από το να εκτεθούμε ή να πληγωθούμε. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως με το να βλέπουμε τα πράγματα από τη flat τους όψη το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε το νόημα της ζωής. Αποφεύγουμε τα ρίσκα και περιμένουμε όλα να έρθουν από μόνα τους με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε. Μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι συμβαίνει αυτό, αρχίζουμε να κινητοποιούμαστε και να προσπαθούμε. Ας αναλογιστούμε όλοι, λοιπόν, πως μία ζωή στη μετριότητα το μόνο που θα μας προσφέρει είναι δυστυχία.

5. Η απομόνωση

Έχω συναντήσει πολλά παιδιά της ηλικίας μου, που έχουν μάθει να ζουν την καθημερινότητά τους πίσω από μία οθόνη θεωρώντας πως ο κόσμος τους βρίσκεται εκεί. Εκεί είναι οι φίλοι, τα ενδιαφέροντα, ακόμη και τα ερωτικά τους ενδιαφέροντα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να προτιμούμε να στέλνουμε μήνυμα στο Facebook παρά να παίρνουμε τηλέφωνο ή να βγαίνουμε για έναν καφέ.

Η τυπική και σχεδόν ανύπαρκτη αυτή επαφή που έχουμε με τους γύρω μας, μας οδηγεί στην απομόνωση και συχνά σε περιστατικά αντικοινωνικότητας. Όλοι μας βιώνουμε στιγμές που θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας ή να χαλαρώσουμε μένοντας μόνοι μας και απολαμβάνοντας μία σειρά ή πίνοντας ένα κρασί, αλλά μην αφήνεις αυτές τις στιγμές να επηρεάσουν κάθε λεπτό της ζωής σου.

Είμαστε νέοι και το μέλλον βρίσκεται στην κυριολεξία στα χέρια μας. Μην τα παρατάς και βάλε και εσύ το λιθαράκι σου για να γίνει αυτός ο κόσμος λίγο καλύτερος από αυτόν που βιώνεις σήμερα. 

featured image: unsplash.com