Η δουλειά από το σπίτι διαφέρει κατά πολύ όταν την επιλέγεις εσύ, απ’ όταν σου «επιβάλλεται». Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις και πώς μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση προκειμένου να μη φτάσεις σε burnout;

Επένδυσε σε ένα άνετο office corner

Αν πέρασες τον τελευταίο καιρό δουλεύοντας στο τραπέζι της κουζίνας, του σαλονιού ή από τον καναπέ σου, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επενδύσεις σε ένα γραφείο. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Ένα γραφείο στο κατάλληλο ύψος για να μην έχεις θέματα με το λαιμό ή την πλάτη σου και μια άνετη καρέκλα είναι τα βασικά.

Αν πάλι, θέλεις να το εμπλουτίσεις, μπορείς να προμηθευτείς με ένα καλό φωτιστικό, ή ένα καλό μικρόφωνο για να κάνεις τα zoom ραντεβού σου ακόμα πιο επαγγελματικά.

Διατήρησε τα όρια

Ακόμα και σε ένα virtual περιβάλλον εργασίας, πρέπει να κρατάς αυτές τις απαραίτητες αποστάσεις, όπως θα έκανες και σε ένα δια ζώσης γραφείο. Για παράδειγμα, μην αφήσεις αυτό που κάνεις όταν σου ζητάνε ξαφνικά να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Αν δεν είναι επείγον, φυσικά. «Θα ασχοληθώ με αυτό όταν ολοκληρώσω αυτό που κάνω τώρα», είναι μία πολύ καλή απάντηση.

Μην ξεχνάς να θέτεις προτεραιότητες αλλά και να επικοινωνείς με τους συναδέλφους σου και να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου. Όπως άλλωστε, θα έκανες στο καθιερωμένο διάλλειμα για καφέ.

Επικοινώνησε

Η απομακρυσμένη επικοινωνία μπορεί να αποβεί ελαττωματική. Παρεξηγήσεις, ασυνεννοησία και έλλειψη προγραμματισμού είναι μερικά απ’ όσα μπορεί να συμβούν.

Ωστόσο, φρόντισε να εκφράζεις όσα αισθάνεσαι, να είσαι ξεκάθαρη και να σκέφτεσαι ένα θέμα πιο σφαιρικά. Η λίγη παραπάνω σκέψη που θα κάνει ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να αποτρέψει διάφορες καταστάσεις από το να εξελιχθούν σε εμπόδια. Διατύπωσε καλύτερα τα email σου, μη φοβάσαι να μιλήσεις στο τηλέφωνο ακόμα και με κάποιον που δε γνωρίζεις καλά και τέλος, να είσαι πάντα ειλικρινής με αυτόν που έχεις στην άλλη γραμμή.

Δημιούργησε νέες συνήθειες

Δεν έχεις κάποιο αφεντικό να σου λέει τι πρέπει να κάνεις αλλά δυστυχώς, ή ευτυχώς, καλείσαι να γίνεις εσύ η ίδια αφεντικό του εαυτού σου. Προσάρμοσε το πρόγραμμα σου, ξύπνα νωρίτερα, εφοδιάσου με ένα καλό καφέ και ανάλαβε δράση. Δεν χρειάζεται να έχεις το συγκεκριμένο dress code που είχατε στη δουλειά αλλά καλό είναι να υπάρχουν κάποιες standard συνήθειες που θα τηρείς.

Αποδέξου ότι μερικές μέρες θα είσαι πιο ευάλωτος

Κάποιες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες από κάποιες άλλες. Προετοιμάσου να αποδεχτείς τις στιγμές που θα βαλτώσεις και θα νιώσεις πως η δουλειά δεν τελειώνει. Ή πως θα νιώσεις πως είσαι σε αδιέξοδο. Όλα στο παιχνίδι είναι.

Μίλησε με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, ή κάποιον από τη δουλειά που πιθανόν αισθάνεται το ίδιο, βγες για περπάτημα, διάβασε ένα βιβλίο ή απλώς μην κάνεις τίποτα για λίγη ώρα αν αυτό είναι που έχεις ανάγκη. Η υγεία σου προέχει είτε δουλεύεις από το σπίτι είτε όχι. Φρόντισε να είσαι καλά και η δουλειά θα ακολουθήσει.

featured photo: Unsplash / Mikey Harris