Είναι φορές που η ρουτίνα στη δουλειά σου σε πλησιάζει αθόρυβα, ενώ άλλες φορές πέφτει πάνω σου σαν τοίχος με τούβλα. Δεν μπορείς πάντα να προσδιορίσεις γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά σίγουρα είναι ένα αρκετά δυσάρεστο συναίσθημα. 

Το να μην αισθάνεσαι ενθουσιώδης στη δουλειά ή ότι δεν εξελίσσεσαι, σου ρίχνει αρκετά την ψυχολογία σε καθημερινό επίπεδο. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο “μισώ τη δουλειά” και στο “έχω μπει σε μία ρουτίνα”. Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά σου και να νιώθεις ότι δεν πάει παρακάτω. Το να μπορείς να ξεχωρίσεις αυτά τα δύο μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει.

Ας δούμε 5 ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αν έχεις πέσει σε ρουτίνα στη δουλειά. 

1. Χρειάζεσαι περισσότερες προκλήσεις; 

Το να είσαι ο καλύτερος στη δουλειά σου και να ξέρεις ότι μπορείς να δουλέψεις μέχρι και στον ύπνο σου και να το κάνεις καλά, δεν είναι το ιδανικό σενάριο. Γιατί και αυτό είναι ένα είδος ρουτίνας. 

Φυσικά και είναι θετικό το να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, αλλά το να είσαι υπερβολικά άνετος είναι σημάδι ρουτίνας. Για να εξελιχθεί η δουλειά σου, πρέπει να εξελιχθείς κι εσύ. Είναι σημαντικό να μαθαίνεις όλο και περισσότερα κάθε μέρα. Διάβασε σχετικά με το αντικείμενό σου, ζήτησε από τον εργοδότη σου να σου αναθέσει περισσότερες αρμοδιότητες ή ανάλαβε ένα καινούργιο project. 

2. Χρειάζεσαι τον σεβασμό των γύρω σου; 

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις τον σεβασμό των γύρω σου στο εργασιακό σου περιβάλλον. 

Πολλές φορές μπορεί να χάνεις τις ευκαιρίες που συναντάς στο δρόμο σου, γιατί δεν έχεις την κατάλληλη στήριξη από τους γύρω σου. Αν καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι εκτός διάφορων meetings, ότι δεν λαμβάνεις διάφορα mail ή ότι δεν σέβονται τη θέση σου, είτε θα πρέπει να μιλήσεις ξεκάθαρα με μερικούς συναδέλφους σου είτε να ψάξεις για νέα δουλειά. Αν δεν έχεις τον σεβασμό τους, δύσκολα θα πάρεις οποιαδήποτε προαγωγή. 

3. Χρειάζεσαι προαγωγή;

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ότι η δουλειά δεν προχωράει, όταν περνάει αρκετός καιρός σκληρής δουλειάς κι εσύ μένεις στην ίδια θέση. Χωρίς αύξηση, χωρίς προαγωγή. Μάντεψε. Δεν χρειάζεται να περιμένεις από τους άλλους για να σου δώσουν την αύξηση που περιμένεις. Μάζεψε όσα αποδεικτικά στοιχεία χρειάζεσαι, ώστε να αποδείξεις πόσο σκληρά έχεις δουλέψει, και ζήτησε από τον εργοδότη σου να μιλήσετε σχετικά με αυτό το θέμα. 

Αν δεν σου δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το γιατί δεν σου δίνουν αύξηση, ξεκίνα να ψάχνεις για κάτι άλλο. 

5 σημάδια ότι η δουλειά σου έγινε ρουτίνα
Danielle Moss

4. Μήπως χρειάζεσαι μία αλλαγή;

Έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Νομίζεις ότι ξέρεις ακριβώς που ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου, αλλά με τον καιρό τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας αλλάζουν. Αν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στο λάθος μέρος, ήρθε η ώρα να κάνεις μία αλλαγή. Γράψε σε ένα χαρτί τις σκέψεις, τα όνειρα και τις προσδοκίες σου για τα μελλοντικά σου σχέδια αλλά και για το τι πιστεύεις για την τωρινή σου δουλειά. Και ξεκίνα να ψάχνεις για μια νέα θέση εργασίας που να ανταποκρίνεται σε αυτά που ψάχνεις. 

Καμιά φορά δεν χρειάζεται καν να αλλάζεις εταιρεία για να αλλάξεις την πορεία της καριέρας σου. Μίλησε ανοιχτά με τον εργοδότη σου σχετικά με αυτά που θέλεις. Μπορεί η νέα σου θέση να βρίσκεται στην ίδια εταιρία.

5. Μήπως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα;

Κλείνουν τα μάτια σου την ώρα που δουλεύεις; Δεν θέλεις να ακούσεις το ξυπνητήρι σου το πρωί; Νιώθεις ότι δεν σε πιάνει και ο τρίτος καφές μέσα στη μέρα; Στο τέλος της νιώθεις εξαντλημένος συναισθηματικά; Ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα. Ξεκίνα να εκμεταλλεύεσαι το διάλειμμά σου καθημερινά ή πάρε άδεια για να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις. Κάνε ό,τι μπορείς για να είσαι εσύ καλά στην υγεία σου ώστε να αποδίδεις και στην καριέρα σου. Ένα μικρό διάλειμμα σίγουρα θα βοηθήσει στην δημιουργικότητα και στην αποτελεσματικότητά σου. 

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


Πηγή: theeverygirl.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily