5 σημάδια πως ίσως το πρόβλημα στη σχέση σου να είναι εσύ

5 σημάδια πως ίσως το πρόβλημα στη σχέση σου να είναι εσύ

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως φταις εσύ για τη μη υγιή σχέση σου; Ή για μία σειρά από αυτές;

Υπάρχει μία καναδέζικη φράση που λέει πως «αν συναντήσεις ένα κορόιδο σε μία ημέρα, τότε είναι κακή τύχη. Αν συναντήσεις δύο, είναι σύμπτωση. Όμως, αν συναντήσεις τρεις, τότε μάλλον το κορόιδο είσαι εσύ». Μπορεί να είναι μία τύπου tough love φράση όμως μέσα της κρύβει αλήθειες. Αν παραπονιέσαι συχνά στις φίλες σου πως κάνεις τη μία κακή σχέση μετά την άλλη, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς τι κοινό έχουν όλες. Η απάντηση είναι: Εσένα.

Υπάρχουν 5 σημάδια πως ίσως το πρόβλημα στη σχέση σου, τελικά να είσαι εσύ.

Μήπως δε συζητάς;

Τι κάνεις όταν ο σύντροφός σου, σου μιλά για ένα σοβαρό θέμα που τον απασχολεί ή για κάποια παράπονα που μπορεί να έχει; Ίσως σταματάς να τον ακούς μετά από λίγο γιατί σκέφτεσαι κάτι άλλο, ίσως τσεκάρεις τις ενημερώσεις στο Instagram ή ίσως απλά βλέπεις video με γάτες. Μήπως, τον διακόπτεις ή περνάς στην αντεπίθεση χωρίς καν να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει;

Όλοι οι dating coaches συμφωνούν πως το κλειδί σε μία υγιή σχέση είναι η καλή επικοινωνία και αυτή βασίζεται στη συζήτηση. Αν έχεις την κακή συνήθεια να τον διακόπτεις πριν ολοκληρώσει ή του εξηγείς γιατί αυτό που νιώθει είναι λάθος, τότε και εκείνος με τη σειρά του δε θα νιώθει άνετα να σου μιλήσει. Κανείς μας άλλωστε δε θέλει να του απαξιώνουν τα συναισθήματα. Πάρε λίγο χρόνο και άκου προσεκτικά όσα σου λέει. Μην περάσεις αμέσως στην επίθεση, άλλα αξιολόγησε με καθαρό μυαλό όσα επικοινωνεί και νιώθει και αντί να του εξηγείς γιατί αυτά που νιώθει είναι λάθος, προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση σου.

Αν βρίσκεις εξαιρετικά δύσκολο να μην τον διακόψεις, τότε μία καλή ιδέα είναι να βάλετε ένα χρονόμετρο που ο καθένας θα έχει ορισμένο χρόνο να μιλήσει.

Μήπως προσπαθείς να τον αλλάξεις;

Πόσα και πόσα άρθρα έχουν γραφτεί για το πόσο αδύνατο είναι να αλλάξεις κάποιον; Ειδικά, αν εκείνος δεν το θέλει. Και όμως, ίσως το κάνεις. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποια πράγματα που σε εκνευρίζουν ή ακόμη και να σε ενοχλούν στον σύντροφό σου, όμως είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα να θες να τον αλλάξεις πάση θυσία. Τότε απλά θα περιμένεις την απογοήτευση να έρθει να σου χτυπήσει την πόρτα. Όμως, μπορείς με μία ήρεμη συζήτηση να του εξηγήσεις αυτά που σε ενοχλούν και το μόνο που πραγματικά μπορείς να ελέγχεις είναι ο τρόπος που θα τα επικοινωνήσεις.

Σου έχω και ένα πολύ καλό παράδειγμα: Όταν οδηγείς, εκνευρίζεσαι με όσα κάνουν οι άλλοι οδηγοί; Πιστεύεις πως η οδική κυκλοφορία θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχες εσύ κάποιον έλεγχο πάνω σε αυτή; Newsflash: Αυτή δεν είναι η συνταγή για μία ήρεμη οδήγηση. Είναι η συνταγή που θα σε οδηγήσει σε παραπάνω εκνευρισμό για πράξεις που κάνουν οι άλλοι. Ακόμη κι αν μπορούσες με κάποιο μαγικό τρόπο να ελέγξεις την κυκλοφορία, δε μπορείς με τίποτα να ελέγξεις πώς θα συμπεριφέρονταν οι άλλοι οδηγοί. Η πραγματικότητα είναι πως τελικά, ο μόνος άνθρωπος που όντως μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας.

Μήπως είσαι πολύ ευέξαπτη;

Αν θυμώνεις υπερβολικά εύκολα και φτάνεις από το 0 στο 10 σε κλάσματα δευτερολέπτου, τότε αυτό σίγουρα δε βοηθά τη σχέση σου. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καλά, ακόμη και πανίσχυρη κατά περιπτώσεις, όμως η πραγματικότητα είναι πως αν είσαι οξύθυμη βλάπτεις τις σχέσεις με τους άλλους. Είτε μιλάμε για οικογένεια, είτε για φίλους, είτε για τις ερωτικές. Βρες άλλους τρόπους να διοχετεύσεις τον εκνευρισμό και τον θυμό σου που να μην περιλαμβάνουν εκρήξεις και φωνές.

Με το σεξ τι σχέση έχεις;

Ένα ακόμη θέμα που αφορά την επικοινωνία που είπαμε παραπάνω είναι το σεξ. Το σεξ δεν εγγυάται την οικειότητα. Υπάρχουν πολλοί που το χρησιμοποιούν ως «όπλο» ακόμη και ως ένα «μαξιλάρι». Αν έχεις πει παραπάνω από μερικές φορές τη φράση: «Κάνουμε αρκετό σεξ, οπότε τα πάντα είναι καλά», τότε ίσως πρέπει να αξιολογήσεις καλύτερα τη σχέση σου. Η οικειότητα χρειάζεται χρόνο και κυρίως, λεκτική και συναισθηματική επικοινωνία. Όσο καλό κι αν είναι το σεξ, από μόνο του δε μπορεί να «σώσει» ούτε να διατηρήσει μία σχέση.

Μήπως δεν έχεις όνειρα και φιλοδοξίες;

Το να έχεις προσωπικές φιλοδοξίες και όνειρα είναι πολύ βασικό. Για να εξελιχθούμε ως άνθρωποι χρειαζόμαστε στόχους. Ατομικούς ή οικογενειακούς. Έτσι, χρειάζεται να γνωρίζεις πως βαδίζεις σε μία κατεύθυνση και πως έχεις όνειρα και στόχους που θες να πετύχεις σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Μπορείς να συζητήσεις με τον σύντροφό σου και να θέσετε μαζί κάποιους. Το να ξέρεις πως θέλετε τα ίδια πράγματα ή βαδίζετε προς την ίδια κατεύθυνση μπορεί να σας δέσει περισσότερο. Αν εσύ πρώτα δεν ξέρεις που θες να φτάσεις και τι θες να κάνεις, πώς περιμένεις η σχέση σου να μη μείνει στάσιμη;

featured image: The Counsellors Cafe
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.