Σουτιέν. Τα φοράμε σχεδόν καθημερινά. Από bralettes μέχρι αθλητικά μπουστάκια, υπάρχουν αμέτρητα στυλ. Κάποια τα φοράμε για να φανούν ενώ άλλα όχι – όπως και να έχει, κρατούν σταθερό ένα όμορφο μέρος του σώματος μας!

Ίσως να μη γνωρίζεις πολλά πράγματα για αυτά, ωστόσο θα έπρεπε – αφού αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής σου.

  1. Πες ‘όχι’ στο συχνό πλύσιμο.

Όσο πιο πολύ πλένεις το σουτιεν σου, τόσο πιο πολύ μειώνεται η διάρκεια ζωής του καθώς το συχνό πλύσιμο επηρεάζει την ελαστικότητα του. Αν ιδρώνεις πολύ μέσα στη μέρα, θα ήταν καλύτερο να πλένεις το σουτιεν σου μετά απο κάθε χρήση. Αν ομως ιδρώνεις μόνο όταν ασκείσαι, τότε προτίμησε να το πλένεις μια φορά ανα δυο εβδομάδες.

  1. Το σουτιέν είναι η ‘ασπίδα’ σου.

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι σημαινει η λέξη ‘bra’; Προέρχεται απο τη γαλλική λέξη ‘Βrassiere’ που σημαίνει ασπίδα και γύρω στα 1920s ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με τη σημερινή της σημασία.

  1. Τα σουτιέν δεν προκαλούν καρκίνο.

Παρά τους μύθους που ακούγονται ανα καιρούς, τα σουτιέν δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού. Γυρω στα 90s, υπήρχε έντονα η φήμη πως τα σουτιεν παγιδεύουν τοξίνες στον ιστό του στήθους και προκαλούν λεμφική αποστράγγιση. Ωστοσο, αυτή η φήμη ήταν τελείως αβάσιμη και η χρήση σουτιεν δεν μπορεί να συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου.

  1. Το μέσο νούμερο σουτιέν δεν είναι αυτό που νομίζεις.

Αν είσαι απο τις γυναίκες που ένιωθε άβολα στο σχολείο λόγω του μεγάλου στήθους της, καιρός να αλλάξεις γνώμη! Το μέσο μέγεθος σουτιεν  στις ΗΠΑ είναι 34DD, ενώ τα νούμερα που ζητούν οι γυναίκες πιο συχνά είναι το 32F  και το 34G. Όποιο και αν είναι το νούμερο σου, το μπούστο σου είναι υπέροχο και δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα.

  1. Τα σουτιεν δεν προκαλούν ούτε προλαμβάνουν τη χαλάρωση του στήθους.

Είναι λάθος ο μύθος πως φορώντας σουτιεν όλη την ώρα, το στήθος μπορεί να χαλαρώσει. Το ίδιο ισχύει και για το οτι κρατάει το στήθος στητό. Έχουν γίνει μελέτες αλλά καμία δεν μπορει να αποδείξει τη μια ή την άλλη άποψη.

Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά

Illustration via Melanie Loon