Οι ζωές όλων μας είναι πολυάσχολες και τα λεφτά είναι που μας πηγαίνουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Όταν ξεκινάς να υπολογίζεις το budget σου, θέλεις όλα να είναι ιδανικά. Να μετακομίσεις κάπου που να μην πληρώνεις ενοίκιο, να σταματήσεις να πηγαίνεις super market, να αφήσεις στην άκρη τους λογαριασμούς σου στην άκρη και να πάρεις κάποιον να πληρώνει όλα τα παραπάνω για σένα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, γι’ αυτό και μάζεψα 5 tips που θα σε κάνουν να κοιτάξεις κατάματα τα οικονομικά σου.

Το να ξέρεις πού βρίσκεσαι οικονομικά κάνει καλό στην υγεία σου

Η χρόνια ανησυχία και το υπερβολικό άγχος μπορεί να έχουν τρομερές επιπτώσεις στην υγεία σου. Μια σκέψη και μόνο μπορεί να σου χαλάσει τη μέρα. Για παράδειγμα, η διάθεσή σου πέφτει αν είσαι για πεντικιούρ και φοβάσαι ότι θα πας να πληρώσεις και θα απορριφθεί η κάρτα σου. Σύμφωνα με έρευνες, το άγχος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2. 

Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά αν ζεις κάπου που ο τομέας της υγείας κοστίζει ακριβά. Έτσι, όσο πιο σύντομα οργανώσεις το budget σου, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιώσεις την υγεία σου. Ακόμα κι αν η διαδικασία είναι δύσκολη, η υγεία σου είναι πάνω από τα οικονομικά σου. 

Να θυμάσαι πως αν ήξερες καλύτερα, θα τα έκανες και καλύτερα

Ήταν πολύ εύκολο να με κατηγορήσω για σπατάλη. Κάθε μήνα έβλεπα το υπόλοιπο του λογαριασμού μου και επαναλάμβανα τα ίδια και τα ίδια. Ήξερα όμως πως το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνω είναι να σταματήσω να συμπεριφέρομαι έτσι στον εαυτό μου. 

 Πρέπει να επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά την παρακάτω φράση: το άτομο που πήρε αυτές τις αποφάσεις δεν ήξερε τι έκανε. Τώρα όμως προσπαθεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι έχεις πάρει την κατάσταση στα χέρια σου και ότι πρέπει να είσαι περήφανη

Το πρώτο βήμα είναι αν βρεις τα μελανά σημεία σου και να τα βελτιώσεις. Μόλις καταφέρεις αυτό, μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω. Έχεις πάρει τα οικονομικά στα χέρια σου.

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη σου, μίλησε με κάποιον

Η οικονομική κατάσταση του καθενός είναι δύσκολη και κανείς δεν μπορεί να κρίνει. Έχεις ξοδέψει όλο σου τον μισθό σε ρούχα; Δεν χάθηκε και ο κόσμος.

Θα πρέπει να μιλήσεις με κάποιον που να σε καταλαβαίνει. 

Φρόντιζε τον εαυτό σου

Αυτή τη στιγμή είσαι ευάλωτη,  θέλει πολύ θάρρος το να βάλεις τον τωρινό εαυτό σου στην άκρη και να αλλάξεις τη ζωή σου. Να θυμάσαι ότι πρέπει να προσέχεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου, κυρίως επειδή το αξίζεις. 

Επίσης, δεν χρειάζεται να κλείνεσαι σπίτι. Μπορείς να οργανώνεις εξόδους με φίλους σε events, στα οποία είναι ελεύθερη η είσοδος και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις. 

Η αρχή θα είναι δύσκολη, εννοώντας ότι οι μήνες δεν θα περνούν τόσο ανέμελα όσο πρώτα. Να θυμάσαι πώς η υγεία πρέπει πάντα να είναι πάνω από όλα και πώς μπορείς να τα καταφέρεις.

Πηγή: thefinancialdiet.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily