Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συσχετίσει την απώλεια βάρους με το μέτρημα θερμίδων. Αν λοιπόν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει.

Μέτρησε βήματα

Το περπάτημα είναι εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης που μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης αλλά και βελτίωση της ψυχικής σου υγείας. Παράλληλα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου, να τονώσει το ανοσοποιητικό και να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών και των αναπνευστικών νοσημάτων. Βάλε στόχο τα 10.000 με 12.000 βήματα την ημέρα, τα οποία μπορείς να καταγράψεις με τη βοήθεια ενός app στο κινητό σου.

2 Ώρες φυσικής δραστηριότητας. Για απώλεια βάρους, 150-250 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, συνδυασμένα με το κατάλληλο διατροφικό πλάνο, μπορούν να είναι ιδανικά. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε 22 με 30 λεπτά την ημέρα ή 1 ώρα σωματικής άσκησης 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

Μέτρησε ποτήρια νερό

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την καλή όψη του δέρματος, τη νεφρική λειτουργία και τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, διευκολύνει το αδυνάτισμα εντείνοντας το αίσθημα του κορεσμού ενώ μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις. Μην ξεχνάς ότι το σώμα ενός ενηλίκου αποτελείται κατά 60% από νερό και συνεπώς η αναπλήρωση αυτού μέσα στην ημέρα είναι απολύτως απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Σε γενικές γραμμές 1.5-2 L νερό την ημέρα είναι επαρκή. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 8 ποτήρια νερό.

Μέτρησε μερίδες φρούτων και λαχανικών

5 θέλουμε. Με πέντε μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας φυτικές ίνες και πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Βάλε στόχο να αντικαταστήσεις ανθυγιεινά σνακ με φρέσκα φρούτα και να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα δύο μεγάλες σαλάτες φρέσκων λαχανικών. Καλές εναλλακτικές μπορούν να αποτελέσουν και τα βραστά ή ψητά λαχανικά.

Και μέτρησε ώρες ύπνου

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ποσότητα νερού, έτσι και με στον ύπνο δεν υπάρχει ένας στάνταρ αριθμός ωρών ικανός να καλύψει τις ανάγκες όλων. Ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι 7 με 8 ώρες ξεκούρασης είναι μια πολύ καλή ιδέα για τους περισσότερους. Και γιατί είναι καλή ιδέα; Γιατί ο καλός και επαρκής ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του νευρικού αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, βελτιώνει τη διάθεση και την κοινωνική συμπεριφορά και μειώνει τα επίπεδα στρες. Τέλος, προάγει την κυτταρική ανανέωση και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σαν να λέμε ότι μας ομορφαίνει.

first published: Νοέ 2, 2020