Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Ο ήλιος, είναι πιο εκτυφλωτικός από ποτέ. Εμείς λοιπόν, επειδή ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας, σου ετοιμάσαμε ένα άρθρο με τους 5 πιο σημαντικούς μύθους που αφορούν την έκθεση στον ήλιο. Προσοχή όμως. Όσα διάβασεις παρακάτω, δεν πρέπει να τα ακολουθήσεις μόνο τώρα που ο ήλιος καίει, αλλά πάντα στην καθημερινότητά σου.

Μύθος No 1: Το ηλιακό έγκαυμα δεν σε βλάπτει

Το κάψιμο από τον ήλιο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιφέρει καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση μελανώματος. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, περίπου το 90 τοις εκατό των καρκίνων του δέρματος, σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, ενώ περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι παγκοσμίως, πεθαίνουν από καρκίνο του δέρματος κάθε μήνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα ήταν ωφέλιμο να λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δέρματός σου, ιδιαίτερα αν έχεις καεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Μύθος No 2: Εάν έχεις σκούρο δέρμα δεν χρειάζεσαι αντηλιακή κρέμα

Μην κάνεις αυτό το λάθος. Είτε έχεις ανοιχτή, είτε σκούρα επιδερμίδα, το δέρμα σου μπορεί να υποστεί ακριβώς την ίδια ζημιά από τον ήλιο. Το μελάνωμα δεν κάνει διακρίσεις, κι έτσι μπορεί να εμφανιστεί τόσο στις ανοιχτές, όσο και στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Αναμφίβολα, ένα φυσικό υψηλό επίπεδο χρωστικής μελανίνης, προσθέτει κάποια προστασία από τον ήλιο, αλλά δεν σημαίνει ότι το ηλιακό έγκαυμα δεν μπορεί να συμβεί, ειδικά σε περιπτώσεις υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Μύθος No 3: Δεν καίγεσαι στη σκιά

Δυστυχώς, ένα ακόμη λάθος που κάνει η πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι να πιστεύει ότι δεν πρόκειται να καεί στη σκιά. Δεν θέλουμε να σε πανικοβάλουμε, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μπορεί να καείς ακόμη κι όταν βρίσκεσαι στη σκιά, λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας που ανακλάται από τις κοντινές επιφάνειες. Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις, είναι ότι δεν είναι το ορατό ηλιακό φως που βλάπτει το δέρμα σου, αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να το δεις ή να το αισθανθείς, οι ακτίνες UV ανακλώνται σε καλοήθεις επιφάνειες όπως άμμο, νερό ή ακόμη και στο χιόνι.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι πάντα σημαντικό να διασφαλίζεις ότι είσαι σωστά προστατευμένη/ος από τον ήλιο, ακόμη κι όταν βρίσκεσαι στη σκιά. Με άλλα λόγια; Τακτική εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας, όταν βρίσκεσαι εκτεθειμένος/η στον ήλιο.

Μύθος No 4: Εαν φοράς αντηλιακή κρέμα με υψηλό SPF δεν χρειάζεται να την ανανεώνεις συχνά 

Δυστυχώς, καμία αντηλιακή κρέμα δεν είναι πλήρως αποτελεσματική, οπότε για να είσαι σίγουρη/ος ότι είσαι 100 τοις εκατό προστατευμένη/ος από τον ήλιο, πρέπει να εφαρμόζεις συχνά μέσα στην ημέρα σου την αντηλιακή κρέμα. Εμείς, θα σε συμβουλεύαμε να μην περνάς ατέλειωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, καθώς η αντηλιακή κρέμα θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα αποτρέψει τη ζημιά στο DNA του δέρματός σου.

Μύθος No 5: Δεν καίγεσαι όταν έχει συννεφιά 

Όχι μόνο μπορεί να καείς όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, αλλά μπορεί να έχεις κι ακόμη χειρότερο ηλιακό έγκαυμα, καθώς δεν συνειδητοποιείς πόσο ισχυρές είναι οι ακτίνες UV. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, το 80 τοις εκατό των ακτινών του ήλιου, μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει, σε εκτεταμένη διάχυση και ανακύκλωση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επομένως, είναι σημαντικό να εφαρμόζεις την αντηλιακή κρέμα κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι και τον αθλητισμό, ακόμη και τις πιο συννεφιασμένες μέρες.