Υπάρχουν κάποιοι περίοδοι στη ζωή μας όπου κάθε βράδυ κάνουμε τον απολογισμό της ημέρας μόνο και μόνο για να δούμε πως δεν κάναμε τίποτα δημιουργικό ή ενδιαφέρον.

Το μόνο που κάναμε ήταν να βάζουμε ένα τικ δίπλα από τις εκκρεμότητες στις ατελείωτες λίστες με τις υποχρεώσεις μας. Εάν βλέπεις και εσύ τον εαυτό σου κάπου μέσα σε αυτήν την εικόνα, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την καθημερινότητά σου και να δεις τον κόσμο πιο δημιουργικά.

Κι εάν νομίζεις πως η δημιουργικότητα έρχεται και σε βρίσκει μόνη της, κάνεις λάθος. Εσύ πρέπει να πας προς το μέρος της. Εσύ πρέπει να αλλάξεις ή να προσαρμόσεις κάποιες συνήθειες σου, ακόμα και κάποιες που σου φαίνονται ασήμαντες, για να κάνεις την καθημερινότητά σου λίγο πιο δημιουργική.

Αγκάλιασε τις νέες εμπειρίες

Είναι ωραίο να ξέρεις να λες όχι, να κάνεις μόνο τα πράγματα που ξέρεις πως σου αρέσουν και να μην λειτουργείς όπως θέλουν οι άλλοι. Είναι επίσης βολικό και πολύ ανακουφιστικό να μη χρειάζεται να αλλάζεις συνήθειες και να μη βγαίνεις έξω από τη ρουτίνα σου. Κάποιες φορές το να λες «ναι» όμως σε μια νέα δραστηριότητα ή πρόταση μπορεί να σε οδηγήσει σε πολύ δημιουργικά μονοπάτια. Όταν οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες όλα μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικά. Ο εγκέφαλός βρίσκει νέες εικόνες, νέες εμπειρίες να επεξεργαστεί, μακριά από τις συμβατικές. Όσο πιο ανοιχτή είσαι στον κόσμο, τόσο περισσότερες δυνατότητες δημιουργείς.

Μην περιμένεις να κοιμηθείς για να ονειρευτείς

Και γενικά μην περιμένεις συνέχεια τις ιδανικές συνθήκες για να κάνεις κάτι. ”Θα διαβάσω αυτό το βιβλίο στις διακοπές”, ”θα κοιμηθώ περισσότερες ώρες το επόμενο Σάββατο”, ”θα ξεκινήσω μαθήματα φωτογραφίας όταν βρω χρόνο”. Όταν περιμένεις για τις ιδανικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό να μην τις βρεις ποτέ. Σχεδίασε όλα όσα έχεις στο μυαλό σου ακόμα και ανάμεσα στα διαλείμματα από τη δουλειά σου. Διάβασε το βιβλίο σου για μισή ώρα μόλις ξυπνήσεις. Εάν δεν προσπαθήσεις εσύ να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, τότε μάλλον δεν θα το κάνει κανείς άλλος.

Μη φοβάσαι τη μοναξιά

Ναι, είναι υπέροχο να βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Αλλά για να είσαι ανοιχτή στη δημιουργικότητα, πρέπει να μπορείς να μένεις και μόνη σου. Όταν επικρατεί συνέχεια ένας θόρυβος γύρω σου, πώς θα ακούσεις τι έχει να σου πει αυτή η εσωτερική φωνή; Όταν φοβάσαι να μείνεις μόνη σου και να επεξεργαστείς τις σκέψεις και τις ιδέες σου είναι πιθανό να μην κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις αλλά αυτό που σου υποδεικνύουν οι άλλοι.

Ψάξε το ασυνήθιστο

Υπάρχει μια φράση που μπορεί να ακούσεις από γιατρούς η αστυνομικούς. ”Όταν ακούς πατήματα από οπές, σκέψου άλογα, όχι ζέβρες”. Επινοήθηκε στα τέλη του 1940 από τον Dr. Theodore Woodward, και αυτή η φράση σημαίνει απλά ότι πρέπει να χρησιμοποιείς την κοινή λογική και να αναζητάς πρώτα την αναμενόμενη αιτία, αντί να αναζητάς κάτι πιο ασυνήθιστο ή περίεργο. Αλλά όταν προσπαθείς να δείτε τον κόσμο πιο δημιουργικά, πρέπει να κάνεις το αντίθετο.

Ψάξε για τη ζέβρα! Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση, βρες την πιο εξωπραγματική εξήγηση που μπορείς να σκεφτείς ότι θα την έλυνε. Σίγουρα, μπορεί να μην είναι η σωστή λύση, αλλά θα σε οδηγήσει σε μια πολύ πιο δημιουργική διαδρομή.

Να είσαι περίεργη για τον κόσμο

Εάν έχει τύχει να περάσεις την ημέρα σου με ένα μικρό παιδί θα καταλάβεις γιατί η περιέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργικότητα. ”Γιατί ορισμένα δέντρα έχουν λουλούδια και άλλα όχι;, ”πώς περνάει την ημέρα της μια μέλισσα;” και άλλες χιλιάδες ερωτήσεις. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ανυπόμονα περίεργοι και ακόμη και όταν μεγαλώνουν, διατηρούν μια αίσθηση περιέργειας για τη ζωή.

Είτε μέσα από έντονη συνομιλία με άλλους είτε από μοναχική περιπλάνηση στο μυαλό τους, τα δημιουργικά άτομα βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και θέλουν να μάθουν γιατί και πώς είναι έτσι φτιαγμένος.