Πόσες φορές όταν ξυπνάς, αισθάνεσαι πλήρως ξεκούραστη και γεμάτη ζωντάνια; Για τους περισσότερους ακόμα και επτά ή οκτώ ώρες ύπνου δεν αρκούν. Φυσικά, δεν είναι όλοι το ίδιο. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από άλλους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι εξαιτίας των οποίων ο ύπνος δεν ισοδυναμεί με φρεσκάδα και ενέργεια.

Κατά συνέπεια, αν υποψιάζεσαι ότι έχεις ένα από τα παρακάτω, απευθύνσου σε έναν παθολόγο. Θα πάρεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις.

1. Ψυχολογική κούραση

Το άγχος και το stress είναι συνηθισμένες αιτίες κόπωσης. Σύμφωνα με μια έρευνα σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού στερείται τον ύπνο. Το πρόβλημα αυτό συχνά συνδέεται με εργασιακά ή οικονομικά άγχη. Μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα την έλλειψη ύπνου, αλλά περισσότερο την έλλειψη ύπνου καλής ποιότητας.

Ο ύπνος αποτελείται από στάδια. Το να κοιμάσαι καλά συνδέεται με τη διάθεση επαρκούς χρόνου σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια. Συμπεριλαμβανομένου του βαθύ ύπνου. Το άγχος και το stress μπορούν να επηρεάσουν τα μοτίβα που ακολουθείς, όταν κοιμάσαι. Ειδικότερα, προκαλούν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα βαθύ ύπνου. Προσπάθησε, λοιπόν, να βρεις τρόπους, για να ανακουφιστείς από το άγχος.

2. Διατροφή και τρόπος ζωής

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος το βράδυ ή η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων οδηγούν σε κακό ύπνο. Κι αυτό, γιατί δεν επιτρέπουν εύκολα να κοιμηθείς βαθιά. Επομένως, αισθάνεσαι λήθαργο την επόμενη μέρα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συνδέονται με ελαφρύτερο και κακής ποιότητας ύπνο. Ως εκ τούτου, η αλλαγή της διατροφής, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κούρασης.

3. Διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου

Τα φιλικά βακτήρια στο έντερο, γνωστά ως μικροχλωρίδα του εντέρου, είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία σου. Παράγουν ορμόνες και χημικούς νευροδιαβιβαστές που βοηθούν να ηρεμείς και να χαλαρώνεις. Μειώνουν επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του stress. Έτσι, όταν η μικροχλωρίδα είναι κατεστραμμένη (για παράδειγμα με τη χρήση αντιβιοτικών ή εξαιτίας κάποιου μικροβίου στο στομάχι), μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στον ύπνο σου. Ένας εύκολος τρόπος να αποκατασταθεί η υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου είναι τα προβιοτικά.

4. Σιδηροπενική αναιμία

Προκαλούμενη από την έλλειψη του σιδήρου, αυτή η μορφή αναιμίας σχετίζεται με κόπωση και γενική έλλειψη ενέργειας. Μπορεί να διαγνωστεί εύκολα με μια εξέταση αίματος. Αν έχεις σιδηροπενική αναιμία, συνήθως απαιτείται συνταγή με συμπληρώματα σιδήρου. Επιπλέον, θα πρέπει να τρως τροφές πλούσιες σε σίδηρο (όπως τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, το κρέας και τα όσπρια).

5. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS)

Το CFS αποτελεί ασθένεια ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες. Το κύριο σύμπτωμά της είναι η υπερβολική κόπωση και γενικά η κακή διάθεση. Οι αιτίες της πάθησης είναι άγνωστες. Πιθανότερες θεωρούνται η λοίμωξη, η ανισορροπία των ορμονών και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Προτείνεται ως θεραπεία η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας.

Featured image: GoodTherapy