Συγχαρητήρια! Βρήκες την όρεξη και την διάθεση να πας στο γυμναστήριο και να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Το θέμα είναι το εξής: αν κάνεις τα παρακάτω λάθη, μπορεί η πρώτη σου προπόνηση να πάει στραβά. Και δεν το θέλεις αυτό.

Για πολλούς αρχάριους η πολυκοσμία του γυμναστηρίου μπορεί να είναι λίγο τρομακτική. Χωρίς να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μπορεί να πας κατευθείαν προς τον διάδρομο ή να ξεκινήσεις να σηκώνεις μόνος σου βάρη. Πιθανότατα να δεις και κάποιον που φαίνεται να ξέρει τι κάνει και να θέλεις ν’ αντιγράψεις τις ασκήσεις που κάνει. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται αρκετό για μια καλή αρχή στο γυμναστήριο, αλλά δεν είναι.

Για να αποφύγεις λοιπόν τέτοια λαθάκια, αρχικά πρέπει να ξέρεις που να κοιτάς και τι πρέπει να αποφύγεις, γι αυτό ετοιμάσαμε την παρακάτω λίστα. Και καλή προπόνηση!

  1. ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ

Είναι σα να παίρνεις τον πρώτο σου μισθό, και τι κάνεις; Τα ξοδεύεις όλα! Το ίδιο γίνεται και με το γυμναστήριο.  Πηγαίνεις, γράφεσαι, είσαι έτοιμος, ψημένος για μια καινούργια αρχή, ξεκινάς και… τα δίνεις όλα. Όλη την ενέργεια σου, την δύναμη σου, την αντοχή σου και…μένεις. (συνήθως στο κρεβάτι για 1-2 μέρες!) Έτσι και καταλήγεις να χάνεις προπονήσεις, να φοβάσαι την επόμενη προπόνηση σου αφού η πρώτη σου έδωσε τέτοια αποτελέσματα και να βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο τραυματισμού. Μην φοβάσαι λοιπόν να ξεκινήσεις σιγά σιγά, να δοκιμάσεις τις αντοχές σου και τα όρια σου χωρίς να τα ξεπεράσεις. Τα αποτελέσματα έρχονται με υπομονή και επιμονή και όχι από την μια μέρα στην άλλη.

  1. ΕΧΕΙΣ ΛΑΘΟΣ «ΑΝΤΙΠΑΛΟ»

Καλώς ή κακώς το γυμναστήριο μπορεί να γίνει ένας πάρα πολύ ανταγωνιστικός χώρος προπόνησης κάτι που αν δεν προσέξεις μπορεί πανεύκολα να καταστρέψει την αυτοπεποίθηση σου και να σε κάνει να νομίζεις ότι κάνεις κάτι λάθος. Αντί λοιπόν να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον διπλανό και να προσπαθείς να σηκώσεις τα κιλά που σηκώνει ή να κάνεις τις επαναλήψεις του, προσπάθησε να σηκώσεις περισσότερα κιλά από όσα σήκωνες στην προηγούμενη προπόνηση σου ή να κάνεις περισσότερες επαναλήψεις από τις χθεσινές σου. Ο μόνος «αντίπαλος» που πρέπει να έχεις στο γυμναστήριο είναι το ίδιο σου το σώμα.

  1. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ «ΧΩΣΕΙΣ» ΠΑΝΤΟΥ ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Έχουμε ξαναπεί πως γενικά, οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερα από καθόλου άσκηση. Αυτό δεν ισχύει όμως σε κάθε περίπτωση. Αν η έλλειψη χρόνου είναι θέμα υποχρεώσεων τότε πιθανότατα ο οργανισμός σου να σου ζητάει να του δώσεις λίγη παραπάνω ώρα να ξεκουραστεί για να ανακάμψει από την δύσκολη και χρονοβόρα μέρα που είχες, όχι να θέλει να τον κουράσεις έξτρα με μια σούπερ γρήγορη προπόνηση του μισάωρου γιατί μόνο αυτό προλαβαίνεις. Το μόνο που μπορεί να καταφέρεις έτσι είναι να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στην υπερκόπωση. Γιατί να το ρισκάρεις αυτό μόνο και μόνο για να πεις ότι πήγες και σήμερα στο γυμναστήριο;

  1. ΔΕΝ ΠΙΝΕΙΣ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ

Το να πίνεις συνεχώς νερό μπορεί να σου φαίνεται κουραστικό. ‘Ομως το νερό αλλάζει το παιχνίδι της φυσικής σου κατάστασης. Όσον αφορά την εκγύμναση σου, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η κατανάλωση της συνιστώμενης πρόσληψης νερού την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες επίτευξης των στόχων σου για απώλεια βάρους, αλλά βοηθά στο να γίνει η καθημερινή σου δραστηριότητα στο γυμναστήριο πιο εύκολη. Το νερό βοηθά τόσο στο να ανεβάσεις τα επίπεδα της ενέργειας σου όσο και τους μύες σου στο να παραμείνουν εύκαμπτοι. Το H2O λειτουργεί ως λιπαντικό για τους μύες και τις αρθρώσεις και το να είσαι ενυδατωμένος κατά την διάρκεια της προπόνησης θα αυξήσει τη δύναμη και την ευελιξία του σώματός σου. Τι άλλο θες;

  1. ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Η αλλαγή απαιτεί χρόνο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να δεις τις ορατές αλλαγές στο σώμα σου. Αλλά, υπάρχουν και άλλα μεγάλα οφέλη που σου δίνει η άσκηση, που τα βιώνεις γρηγορότερα, άλλα μπορεί να μην τους δώσεις και πολύ σημασία. Η άσκηση έχει πολλά οφέλη, όπως καλύτερο ύπνο και καλύτερη συγκέντρωση και γενική αίσθηση ευεξίας. Θυμήσου να αναζητήσεις αρχικά αυτές τις αλλαγές για να δεις πως όντως έχεις θετικά αποτελέσματα από τις ώρες που περνάς στο γυμναστήριο. Και οι φανερά σωματικές αλλαγές που θα εντοπίσεις είναι μόνο μια εβδομάδα μακριά σου!