Είναι τεράστιο εύρος των συμβουλών στο διαδίκτυο για το πώς να δώσεις ένα boost στον μεταβολισμό σου. «Ψέκασε με κανέλα στο πρωινό πλιγούρι σου». «Κάνε κυκλική προπόνηση». «Πιες πράσινο τσάι» είναι μερικές από αυτές. Τελικά ο αποτελεσματικός μεταβολισμός δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκος. Στην προσπάθεια να τον βελτιώσουμε, πολλοί από εμάς συχνά παραβλέπουμε τα βασικά λάθη που τον επιβραδύνουν.

Πρώτα, όμως, λίγη βιολογία: Ο μεταβολισμός είναι η βιοχημική διαδικασία με την οποία το σώμα διασπά τα καύσιμα. Τα μετατρέπει σε ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο. Γενικά, όταν μιλάμε για το μεταβολισμό στην καθομιλουμένη, τον συσχετίζουμε με την πέψη μας. Πιθανότατα, επειδή εκεί έχουμε την τάση να τον παρατηρούμε περισσότερο. Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να έχει αντίκτυπο στα ημερήσια επίπεδα ενέργειας σου. Ακόμα στην ευκολία της πέψης και στην ικανότητα απώλειας λίπους. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η δραστηριοποίησή του μπορεί να είναι τόσο απλή. Τόσο όσο η διόρθωση της διατροφής σου και η απόκτηση συνηθειών άσκησης.

Παρακάτω, θα βρεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που οδηγούν σε έναν αργό μεταβολισμό. Επίσης, συμβουλές για το πώς να τον επιταχύνεις.

Λάθος #1: Παραλείπεις το πρωινό σου

Ο μεταβολισμός σου είναι μια μηχανή που δεν λειτουργεί, αν δεν την ενεργοποιήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται ήδη από την πρώτη τροφή που θα καταναλώσεις για την ημέρα. Τις έξι έως δέκα ώρες που κοιμάσαι ο μεταβολισμός σου “κλείνει”. Είναι μια μικρή αποχή από την τροφή και δεν θα ενεργοποιηθεί ξανά μέχρι να φας. Η τροφή τον διεγείρει να λειτουργήσει.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να μη φας οτιδήποτε μετά το ξύπνημα. Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου γεύματος πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών και πολύπλοκων υδατανθράκων θα έχει μέγιστη επίδραση.

Λάθος #2: Δεν καταναλώνεις τρόφιμα αργής καύσης

Η ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου είναι ένα σπουδαίο θέμα. Η διατήρηση όμως της μέγιστης απόδοσης όλη την ημέρα, σπουδαιότερο. Το κλειδί, για να το πετύχεις σε ένα σταθερό, παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι η κατανάλωση τροφίμων που απαιτούν πολύ χρόνο να μεταβολιστούν. Για παράδειγμα, ένας απλός υδατάνθρακας καίει πολύ γρήγορα. Σκέψου ένα κομμάτι εφημερίδας σε ένα τζάκι. Αντίθετα, ένας σύνθετος υδατάνθρακας και μια πρωτεΐνη καίγονται αργά. Όπως ένας κορμός που προστίθεται σε μια φθίνουσα φωτιά. Το να καταναλώνεις τροφές που απαιτούν αρκετό χρόνο να μεταβολιστούν έχει δυο οφέλη: Πρώτον, θα σε κρατήσουν χορτασμένο περισσότερο. Δεύτερον, ο μεταβολισμός σου θα δουλεύει σαν μια καλολαδωμένη μηχανή.

Λάθος #3: Τρως πολύ λίγο

Το έχεις ξανακούσει, αλλά αξίζει επανάληψης. Ο αυστηρός περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων εμποδίζει την απώλεια βάρους. Κι αυτό, επειδή η έλλειψη καυσίμων ακινητοποιεί το μεταβολισμό σου.

Δεν πρόκειται μόνο για θερμίδες. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ATP (adenosine triphosphate-τριφωσφορική αδενοσίνη) χωρίς σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, CoQ10, βιταμίνη C και Β βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι μια ποικίλη διατροφή. Έτσι, θα εξασφαλίσεις την βέλτιστη παροχή θρεπτικών συστατικών.

Pro tip: Εκτός από την κατανάλωση πλήρους φάσματος ολόκληρων τροφών σε καθημερινή βάση, δοκίμασε ένα smoothie κάθε πρωί. Τα θρεπτικά του συστατικά, θα σου εξασφαλίσουν μια ισχυρή δόση των βιταμινών που σίγουρα χρειάζεσαι.

Λάθος #4: Δεν κινείς το σώμα σου

Αυτό που τρως είναι προφανώς αναπόσπαστο μέρος της μεταβολικής σου λειτουργίας. Αλλά μην απορρίπτεις τη συνεπή άσκηση. Την στιγμή που θα αρχίσεις να ασκείσαι, το σώμα σου αναμένει την ανάγκη για καύσιμα. Η μηχανή, λοιπόν, του μεταβολισμού σου ενεργοποιείται. Εάν δεν έχεις τίποτα στο στομάχι σου, για να μετατρέψει ο μεταβολισμός σου σε καύσιμο, θα χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή και η γυμναστική είναι ζωτικής σημασίας. Η άσκηση αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων (τα κύτταρα που δημιουργούν ενέργεια) και αυτό επιταχύνει το μεταβολισμό. Επιπλέον: Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα διατηρείς, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σου. Συν ότι διασφαλίζεις πως θα λειτουργεί με μέγιστη απόδοση μακροπρόθεσμα.

Λάθος #5: Το παρακάνεις στο γυμναστήριο

Μια είναι η λέξη: ισορροπία. Μπορεί να δεις επιτυχία βραχυπρόθεσμα αν περιορίζεις τις θερμίδες και κάνεις εντατική άσκηση. Ωστόσο, στο τέλος θα αρχίσεις να σταθεροποιείσαι ή ακόμα και να κερδίζεις βάρος. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν προς τα κάτω τον μεταβολισμό. Ξεκινάς την καύση αμινοξέων από τους μυς και την επιφάνεια του εντέρου. Με άλλα λόγια, αποτυγχάνεις να κάψεις λίπος. Επίσης, αισθάνεσαι εξαιρετικά κουρασμένος την ίδια στιγμή. Καθόλου καλό.

Δεν χρειάζεται υπερνανάλυση. Κάνε κάποιος είδος άσκησης για περίπου μία ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Με τρόπο που να αισθάνεσαι δραστήριος και πλήρης. Αυτό μπορεί να σημαίνει γυμναστήριο, γιόγκα, κάποιο άθλημα ή απλά μια βόλτα με το σκυλί σου. Κατανάλωσε θρεπτικά γεύματα λαχανικών, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες. Ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, η βάση αποτελείται από απλές υγιεινές συνήθειες.


featured image: StyleCaster