Οι περισσότεροι αναζητούμε συνεχώς τρόπους για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Και όχι άδικα, αφού οι μέρες τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μαζί τους και εμείς που δυστυχώς στο τέλος κάθε ημέρας διαπιστώνουμε πως ούτε καταφέραμε να κάνουμε όσα θέλαμε ούτε μεριμνήσαμε φυσικά για την ευεξία μας. Και κάπως έτσι απλά συσσωρεύεται η κούραση και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα μας.

Εδώ, θα δεις μερικές μικρές τεχνικές και πρακτικές ευεξίας που μπορούν να κάνουν όμως μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά σου.

Μείωσε τον θόρυβο

Οι συνεχόμενες κλήσεις στο Zoom, οι ατελείωτες εκκρεμότητες και οι συνεχείς προθεσμίες μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις εξάντληση. «Πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει πώς είναι να έχεις γύρω σου ησυχία, αλλά επωφελούμαστε πάρα πολύ από τις σιωπηλές στιγμές», λέει η Emma Mills, ειδικός στον διαλογισμό και συγγραφέας του βιβλίου “Inhale. Exhale. Repeat: A Meditation Handbook for Every Part of Your Day”. «Όταν είμαστε ήσυχοι, μπορούμε να ακούμε τι μας λέει το σώμα μας και να παρατηρήσουμε τις σκέψεις δικού μας μυαλού. Εδώ μπορείς να βρεις δημιουργικότητα γιατί όταν δεν γεμίζεις το κεφάλι σου με αυτά που νομίζεις ότι ήδη ξέρεις, δημιουργείς ένα κενό για κάτι απροσδόκητο».

Η Mills συνιστά έναν σύντομο διαλογισμό που μπορείς να κάνεις σχεδόν οπουδήποτε μπορείς να βρεις ένα άνετο σημείο. Αντιπαραβάλλει τη σιωπή με τον ήχο και είναι μια εξαιρετική άσκηση για να ηρεμήσεις ένα πολυάσχολο μυαλό. «Να βολευτείς και να πάρεις 10 αναπνοές», εξηγεί η Mills. «Μείνε σιωπηλός κατά τη διάρκεια κάθε εισπνοής, αλλά, στις εκπνοές, επίτρεψε στον εαυτό σου να ακούγεται. Όταν σταματήσει η εκπνοή σου, σταμάτα να βγάζει κάποιον ήχο». Η σιωπή που ακολουθεί αμέσως είναι πιο έντονη. «Είναι η αντίθεση μεταξύ του ήχου του «βουητού» σου και της σιωπής που έρχεται μετά από αυτό που βοηθά να εστιάσεις στα πράγματα», λέει.

Επωφελήσου από το πρωινό φως του ήλιου

Σύμφωνα με τον Dr Andrew Huberman, καθηγητή νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η φήμες γύρω από το μπλε φως είναι σε μεγάλο βαθμό άστοχες. Μετά από έρευνα για την όραση και τη νευροβιολογία για περισσότερα από 20 χρόνια, υποστηρίζει ότι είναι στην πραγματικότητα η φωτεινότητα του φωτός – όχι του μπλε – που διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Μέσω του εξαιρετικά δημοφιλούς λογαριασμού του στο Instagram – @hubermanlab – και του podcast του, μας δείχνει ότι το να σκεφτόμαστε το φως με όρους φωτεινότητας είναι το κλειδί για την καλή ψυχική υγεία, καθώς τα κύτταρα στα μάτια μας που ανιχνεύουν τη φωτεινότητα είναι επίσης υπεύθυνα για να ένα συγκεκριμένο μέρος της εγκεφάλου, που ονομάζεται habenula, είτε για να αυξήσει είτε να μειώσει τα συναισθήματα της κατάθλιψης.

Συνιστά λοιπόν να βγαίνεις έξω κάθε πρωί για δύο έως 10 λεπτά έκθεσης στο φως (ανάλογα με τη φωτεινότητα), χωρίς γυαλιά ηλίου και χωρίς να κοιτάς απευθείας τον ήλιο, έτσι ώστε τα κύτταρα στα μάτια σου να μπορούν να δώσουν σήμα στον εγκέφαλό σου να καταστείλει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Ανάπνευσε καλύτερα

Γνωρίζεις ίσως ότι, κατά τη διάρκεια στρεσογόνων στιγμών, η αναπνοή μπορεί να γίνει ρηχή, αναγκάζοντάς σε να αναπνέεις πιο γρήγορα για να πάρεις το οξυγόνο που χρειάζεσαι. Αυτό όμως μπορεί να γίνει συνήθεια. Οι σωστές και ελεγχόμενες τεχνικές αναπνοής που σου επιτρέπουν να γεμίζεις σωστά τους πνεύμονές σου έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού σου παλμού, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην υποστήριξη της πέψης και, κυρίως, στην ηρεμία των νεύρων σου.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να ηρεμήσεις γρήγορα, δοκίμασε το εξής: κάθισε αναπαυτικά με τα χέρια σου στο στομάχι σου, πάρε μια βαθιά εισπνοή, αφήνοντας τους πνεύμονές σου να γεμίσουν και μετά έκπνεε επιθετικά, διώχνοντας τον αέρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επανάλαβε μέχρι να νιώσεις πιο ήρεμος. Είναι φυσικό να αισθάνεσαι περίεργα την πρώτη φορά που το κάνεις, αλλά λειτουργεί τέλεια.

Δώσε προσοχή στα βακτήρια

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν δύο συγκεκριμένα στελέχη που πρόσφατα αποδείχθηκε ότι βοηθούν στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα πρέπει να περιέχουν μια σειρά από βακτήρια – όσο περισσότερα στελέχη τόσο το καλύτερο, και τώρα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry επιβεβαιώνει ότι ο γαλακτοβάκιλλος και το bifidobacterium είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη βελτίωση των ήπιων συμπτωμάτων της κατάθλιψης και την αποκατάσταση του ύπνου.

Μίλα λοιπόν με τον γιατρό σου και αυτός θα σε συμβουλέψει για τα προβιοτικά και τα λοιπά συμπληρώματα διατροφής που θα σε ωφελήσουν.

Δοκίμασε την αντιφλεγμονώδη προπόνηση

Η άσκηση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη φλεγμονή, ιδιαίτερα των αρθρώσεων. Ωστόσο, ένας πιο αργός ρυθμός έχει αποδειχθεί ότι έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιων ασκήσεων είναι η γιόγκα. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση της γιόγκα μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες και να ανακουφίσει την κατάθλιψη, ενώ το Harvard Health αναφέρει το τάι τσι ως «θεραπεία μυαλού-σώματος» που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της διάθεσης, στη μείωση της χοληστερόλης και στην άμβλυνση της φλεγμονής.

Οι ήπιες προπονήσεις δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις προπονήσεις υψηλής έντασης, αλλά αν δυσκολεύεσαι με τις καθημερινές προπονήσεις ή τα μάθηματα HIIT, δοκίμασε να εναλλάσσεις τις συνεδρίες υψηλής έντασης με πιο αργές ασκήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Υπάρχουν και άλλα πράγματα που προκαλούν hangover, εκτός από το αλκοόλ