Ανάμεσα σε πολλές υποχρεώσεις και προτεραιότητες καθόλου σπάνια προκύπτει η ανάγκη να βοηθήσουμε κάποιον άλλον. Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω» νομίζοντας πως αυτό σε χαρακτηρίζει ως καλό φίλο ή όχι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει απλώς να συνεχίσεις τις δικές σου δουλειές. Κι αυτές οι περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

Χρειάζεται να αλλάξεις τα πλάνα σου

Έχεις ορισμένα σχέδια και οφείλεις να τα φέρεις εις πέρας. Όχι για κάποιον άλλον αλλά για σένα. Ό,τι σχέδια κι αν είναι αυτά: Από το να πας γυμναστήριο, μέχρι να μαγειρέψεις για την αυριανή μέρα.

Έχεις λιγότερο από 24 ώρες

Αν ακούς το χρόνο, το πρόγραμμα σου ανταποκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα. Όταν η μέρα είναι γεμάτη με δουλειές που πρέπει να τελειώσουν, δεν έχεις χρόνο για εκπλήξεις. Ένα ποτό μεσοβδόμαδα με την κολλητή σου είναι πολύ καλή ιδέα, αν όμως δεν έχεις τελειώσει τα όσα έπρεπε να γίνουν, πες όχι και θα βρεις μια καταλληλότερη μέρα.

Νιώθεις “done for today”

Η ενηλικίωση είναι σκληρή και οι ανάγκες σου έχουν αλλάξει μια για πάντα. Το πρωί μπορεί να ήταν πολύ καλή ιδέα ένα ποτό, αλλά μέχρι να τελειώσεις τη δουλειά μεσολαβούν τόσα άλλα –απρόοπτα και μη. Μιλάς αδιάκοπα, κουράζεσαι πνευματικά και σωματικά και ανθρώπινο είναι να μην μπορείς να εκπληρώσεις την πρωινή σου επιθυμία. Γυρνάς σπίτι και δε σηκώνεσαι από τον καναπέ ποτέ, οι φίλοι σου θα καταλάβουν, είναι πιο ειλικρινές να ακυρώσεις από το να βγεις χωρίς διάθεση.

Νιώθεις άβολα

Ξαφνικά μία φίλη φίλης σου ζητάει ένα τηλέφωνο ή να μεσολαβήσεις για μία γνωριμία. Αρχικά, σκέφτεσαι πως είναι εύκολο, μετά καταλαβαίνεις ότι διέκοψες κάτι άλλο σημαντικότερο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θέλεις να παραμείνεις ευγενικός, αλλά αν δε γνωρίζεις αυτόν για τον οποίο πας να κάνεις χάρη, όρισε εσύ το πότε θα διευθετηθεί. Είναι η περίπτωση που επιτρέπεται να μη διαβάσεις το μήνυμα αμέσως.

Καθώς κάνεις τη χάρη, καταπιέζεσαι

Σ’ αυτήν την περίπτωση η καλή σου διάθεση να βοηθήσεις, τελικά σε κάνει κακό και οι καλές προθέσεις σου αντικαθίστανται από άγχος και νεύρα. Για παράδειγμα, ένας φίλος σου ζητάει να κρατήσεις τον σκύλο του ενώ αυτός θα γυρίζει τον κόσμο. Πραγματικά αγαπάς τον Roxy, αλλά αυτή τη βδομάδα δεν μπορείς να προσέχεις ένα σκύλο. «Μήπως αυτή τη φορά να ψάξουμε μαζί ένα ξενοδοχείο σκύλων, γιατί δεν μπορώ να τον κρατήσω εγώ;» είναι μία καλή απάντηση.


elite daily: Elite Daily