Όταν ο χρόνος σε πιέζει ή πρέπει να πληρώσεις το νοίκι το συντομότερο δυνατόν, μπορεί να βρεθείς σε μια λιγότερο ιδανική συγκατοίκηση. Έχει συμβεί στους περισσότερους κάτι αντίστοιχο, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Προσπάθησε να κάνεις μερικές ερωτήσεις στον πιθανό συγκάτοικο σου – πριν οτιδήποτε επίσημο.

«Όσο κι αν θες να σεβαστείς την ιδιωτικότητά τους, τα προσωπικά τους ζητήματα θα γίνουν και δικά σου από τη στιγμή που θα αρχίσετε να μένετε μαζί», λέει στο Bustle (Digital Group) ο Joshua Klapow. Διδακτορικός κλινικός ψυχολόγος και παρουσιαστής του The Kure and Klapow Show. «Καλύτερα να ξέρεις από πριν τι έχεις να αντιμετωπίσεις». Είναι καλό να θέλεις να λύσεις μεγαλύτερα θέματα και δη πιο σημαντικά. Θα θες, επίσης, να ρωτήσεις και για “μικροθέματα”. Του αρέσει η ησυχία; Πότε ξυπνάει;

Ερωτήσεις όπως οι παρακάτω θα σε βοηθήσουν να βρεις τον τέλειο συγκάτοικο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα βοηθήσουν και στο να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην πορεία.

1. «Ποια είναι η προσωπική σου κατάσταση;»

Προφανώς, δεν χρειάζεται να κουτσομπολέψεις για την ερωτική ζωή κάποιου. Αλλά, ενδεχομένως να σου δημιουργηθεί η ανάγκη να ρωτήσεις τον επίδοξο συγκάτοικό σου σε τι φάση βρίσκεται τη δεδομένη περίοδο. Με απώτερο σκοπό να ανοίξεις κουβέντα για μελλοντικές επισκέψεις.

«Αν ο συγκάτοικός σου έχει ένα ταίρι, τότε συγκατοικείς με κάποιον που δεν είναι μόνος», υποστηρίζει ο Dr Klapow. «Η φυσική παρουσία αυτού, οι δυσκολίες της σχέσης τους, η σοβαρότητα αυτής (θα παντρευτούν άμεσα;) μπορούν να επηρεάσουν την εμπειρία της συγκατοίκησής σας

2. «Βλέπεις συχνά την οικογένειά σου;»

Ένα άλλο ερώτημα σχετικά με τους φιλοξενούμενους στο σπίτι είναι το πόσο συχνά βλέπει την οικογένεια και τους φίλους του. «Μετακομίζεις με ένα άτομο με μεγάλο οικογενειακό ή κοινωνικό κύκλο;», λέει ο Dr Klapow. Δεν σε νοιάζει τι κάνει έξω από το σπίτι. Έχεις, όμως, κάθε δικαίωμα να ξέρεις αν σκοπεύει να φιλοξενήσει άτομα – ειδικά αν είναι δικό σου το σπίτι.

Το να πιάσετε κουβέντα για την κοινωνική σας ζωή, μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια εικόνα από το πόσος κόσμος θα κυκλοφορεί μες το σπίτι. Θα φιλοξενεί κάθε σαββατοκύριακο φίλους; Θέλει να οργανώνει μεγάλα οικογενειακά πάρτι; Γνωρίζοντας τέτοιες λεπτομέρειες εξ αρχής θα βοηθήσουν στην αποφυγή μελλοντικής δυσαρέσκειας.

3. «Πώς ορίζεις εσύ την καθαριότητα;»

Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα που θα έπρεπε να θέσεις έχει να κάνει με το πώς προσδιορίζει ο ίδιος την έννοια του «καθαρός». Είναι κάποιος που αφήνει τα πιάτα στο νεροχύτη και τα θυμάται όποτε να ‘ναι; Ή μήπως είναι πάντα τακτοποιημένος και ενοχλείται από τον παραμικρό κόκκο σκόνης;

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Κάποιος που είναι πολύ νοικοκυρεμένος, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με κάποιον ακατάστατο συγκάτοικο», λέει στο Bustle η κλινική ψυχολόγος Helen Odessky και συγγραφέας του Stop Anxiety from Stopping You. «Αυτό συμβαίνει ιδίως σε αυτόν που το να ζει σε ένα ακατάστατο μέρος του δημιουργεί άγχος ή ψυχαναγκασμό

Tο ίδιο ισχύει για το αν είσαι απαθής απέναντι στην ακαταστασία. Το να μένεις με κάποιον που δεν έχει τα ίδια ιδεώδη με σένα, μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες, δυσαρέσκεια, κυκλοθυμία. Γενικά σε μια σειρά από προβλήματα που δεν χρειάζεσαι.

4. «Πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο;»

Ρωτώντας πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο του, μπορείς να μάθεις χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτόν. “Το πόσο κοινωνικός είναι και το τι χόμπι έχει, παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο συχνά του αρέσει να βγαίνει από το σπίτι. Στο πόσο κάθεται στο σπίτι και πώς είναι οι καθημερινές του συνήθειες“, λέει στο Bustle η life coach, Melissa Drake.

Αν είσαι νυχτερινός τύπος, ίσως να είσαι πιο χαρούμενη με άλλα νυχτοπούλια. Αν είσαι εσωστρεφής, ίσως να τα πηγαίνεις καλύτερα με άλλους ήσυχους τύπους που ποτέ δεν έχουν καλεσμένους. Και ούτω καθεξής.

Είναι ωραίο να μοιράζεσαι έναν χώρο με άτομα που έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής με σένα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να συγκρούεσαι για την ένταση της μουσικής ή τις ώρες ύπνου κλπ. Όλα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός αρμονικού περιβάλλοντος.

5. «Είχες άλλο συγκάτοικο στο παρελθόν;»

Επίσης, μπορεί να θες να ρωτήσεις αν αυτή θα είναι η πρώτη του εμπειρία συγκατοίκησης ή αν είναι συνηθισμένος στο να μοιράζεται το χώρο του. Μη διστάζεις να ρωτήσεις αν είναι η πρώτη του φορά, λοιπόν.

«Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα μείνει με κάποιον ή παραπονιέται για παρελθοντικούς του συγκατοίκους την πρώτη φορά που θα βρεθείτε, τότε ίσως έχει κάποια δυσκολία στο να προσαρμοστεί σε μια τέτοια κατάσταση», υποστηρίζει η θεραπεύτρια Kimberly Hershenson(LMSW) στο Bustle.

Καμία συγκατοίκηση δεν είναι τέλεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση, βοηθάει το να ρωτήσεις κάποια πράγματα και να προσπαθήσετε να συμβαδίσετε, πριν μείνετε μαζί.


Πηγή: Bustle.com Μετάφραση: Αργυρώ Ευθυμιοπούλου
featured image: Hannah Burton/Bustle