Λαμβάνοντας υπόψη πως παραπάνω από το 50% των ανθρώπων ζουν μέσα στη δυστυχία μη ακολουθώντας τα όνειρα τους , σου παρουσιάζουμε 5 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για να ζήσεις μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή.

1. «Σε ποιον τομέα έχω κλίση;»

Το να συνειδητοποιείς τις δυνατότητες και τις κλίσεις σου είναι το πρώτο βήμα προς την αυτοκριτική και κατά συνέπεια την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς σου. Πρέπει να σκεφτείς ποιος εργασιακός τομέας ή ποιο επιστημονικό πεδίο είναι αυτό που αφενός σου αρέσει αφετέρου μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του. Και αν δε μπορείς να το ανακαλύψεις, τότε ζήτα τη βοήθεια των γύρω σου που βλέπουν τα πράγματα πιο αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα.

2. «Τι είναι αυτό που με εξιτάρει;»

Αναλογίσου ποια είναι τα πράγματα που κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου και σε κάνουν ευτυχισμένη. Αυτά στα οποία καταφεύγεις όταν θέλεις να ξεφύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητάς σου. Έχε, όμως, στο μυαλό σου πως δεν είναι απαραίτητο τα δικά σου προσωπικά ενδιαφέροντα να είναι και κοινώς αποδεκτά ως «διασκεδαστικά» ή «χαλαρωτικά». Άκουσε τις εσωτερικές ανάγκες και θα δεις πως η ζωή σου θα αποκτήσει άλλη χροιά.

3. «Τι με κάνει να νιώθω ζωντανή;»

Ο ενθουσιασμός και το «νιώθω ζωντανή» πάνε συνήθως μαζί. Για τους περισσότερους από εμάς, η ζωντάνια στη ζωή μας προέρχεται από τη συναναστροφή μας με τους άλλους ανθρώπους. Η αίσθηση ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου, μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις και κοινωνικά αποδεκτοί. Κάνε μία προσπάθεια να εντοπίσεις ποια άτομα ή καταστάσεις είναι αυτές που σε πυροδοτούν με άπλετη ενέργεια και ζωντάνια και μην τις εγκαταλείψεις σε καμία περίπτωση.

4. «Τι μου άρεσε να κάνω όταν ήμουν παιδί;»

Η παιδική ηλικία είναι ίσως από τα πιο κομβικά σημεία της ζωής μας. Η αθωότητα και η ξεγνοιασιά που είχαμε τότε, αποτελεί παρελθόν και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας που βιώνουμε έχουν γίνει η νέα μας πραγματικότητα. Γεννιόμαστε με κάποιες επιθυμίες τις οποίες εγκαταλείπουμε, λανθασμένα, στην εφηβεία μας λόγω και των αλλαγών που υφίσταται η προσωπικότητα μας. Σκέψου τι πραγματικά λάτρευες να κάνεις ως μικρό παιδί και επιχείρησε να το πραγματοποιήσεις και τώρα.

5. «Ποια πράγματα είναι αυτά που δε βαριέμαι ποτέ να συζητώ/να μαθαίνω/ να ακούω;»

Ακόμη και αν μερικές φορές δεν το καταλαβαίνουμε, περιτριγυριζόμαστε πάντα από πράγματα που αγαπάμε. Ένα περιοδικό, μία συλλογή αντικειμένων ή μία συζήτηση με τους φίλους σου, μπορεί να σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο άτομο. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής που δύνανται να σε γεμίσουν με τόση χαρά. Είναι κρίμα, λοιπόν, να τις προσπερνάς ορισμένες φορές ή να τις αντικαθιστάς με κάποιες άλλες απλώς και μόνο επειδή «πρέπει».

Να θυμάσαι πως η ευτυχία βρίσκεται στα χέρια σου. Οι τρόποι για να την ανακαλύψεις, σου είναι πλέον γνωστοί!

Διάβασε επίσης: 12 ερωτήσεις που αξίζει να κάνεις στον εαυτό σου

featured image: unsplash.com