Η ποίηση, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα με νέους και εφευρετικούς τρόπους, μας καλεί να στρέψουμε την προσοχή μας και να εκτιμήσουμε την κάθε μικρή στιγμή του τώρα. Έτσι, μέσα απο την ανάγνωση ποίησης δίνουμε ‘τονωτικές ενέσεις’ τέχνης, ομορφιάς και κατανόησης στην καθημερινότητα μας.

Απο τα σονέτα του Shakespeare μέχρι και την μοντέρνα ποίηση της Rupi Kaur, υπάρχει μια ικανοποιητική συμμετρία ενώ ο αναγνώστης νιώθει να ταυτίζεται με τη φωνή του ποιητή.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους αξίζει να βάλεις την ποίηση στη ζωή σου, μαζί με μερικές συμβουλές για να την απολαύσεις περισσότερο:

  1. Η ποίηση έχει βαθιά νοήματα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ ποίησης. Για αυτό, είναι λογικό να διαβάσεις κάποιο ποίημα και να μην σε αγγίξει ούτε στο ελάχιστο. Ωστόσο, έχε πίστη. Με λίγη επιμονή, θα βρείς σε  κάποιο ποίημα μια μοναδική φωνή και ιδιαίτερα λόγια που θα ‘μιλήσουν’ στη ψυχή σου, θα τα νιώσεις οικεία σαν να μιλάς με ένα παλιό φίλο ή εραστή.

Χάρη στο Instagram, η ποίηση πλέον είναι εύκολα προσβάσιμη. Ζούμε σε μια εποχή όπου η μοντέρνα ποίηση αναβιώνει μέσα απο ποιητές όπως οι Margarite Camaj, Mirtha Michele Castro Marmol, Rupi Kaur, Christopher Poindexter, Cleo Wade, J Iron Word, οι οποίοι δημιουργούν ομορφιά με τις λέξεις τους.

Όμως, αν σε ελκύει περισσότερο η κλασσική ποίηση, αυτό το βιβλίο είναι ένα θαυμάσιο ανθολόγιο με έργα δεκατριών κλασσικών ποιητών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Lord Byron και ο William Butler Yeats. Εναλλακτικά, αυτή η συλλογή δεν περιέχει μόνο ποίηση αλλά και πληροφορίες σχετικά με τη μορφή και την ιστορία.

  1. Η ποίηση δεν είναι μονόπλευρη. Μπορεί να δεχθεί πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

Η ανάγνωση ποίησης είναι μια δημιουργική ενασχόληση και σίγουρα μπορεί να σε εμπνεύσει. Γιατί δεν ξεκινάς να γράφεις σε ενα ημερολόγιο όλα εκείνα τα σημεία που σε άγγιξαν διαβάζοντας κάποιο ποίημα; Αναρωτήσου τί είναι αυτό που σε συγκίνησε περισσότερο.

  1. H ποίηση σου προσφέρει ευτυχία μέσα απο τη μελωδικότητα.

Η ποίηση γράφτηκε για να διαβάζεται δυνατά. Στην ουσία, τα πρώτα ποιήματα είτε τα διάβαζαν δυνατά είτε τα τραγουδούσαν. Με αυτό τον τρόπο θα βιώσεις εντονότερα το ποίημα και τα νοήματα που θέλει να σου επικοινωνήσει – μέσα απο τους ήχους και το ρυθμό της φωνής σου. Ακόμη, είναι πιθανότερο να κατανοήσεις και να θυμάσαι καλύτερα ένα ποίημα διαβάζοντας το δυνατά.

  1. Το να γράψεις το δικό σου ποίημα είναι η μια ικανοποιητική προσπάθεια.

Η γραφή ενός ποιήματος είναι μια καθαρτική πράξη καθώς και ικανοποιητική έκφραση της δημιουργικής ενέργειας σου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να σε ηρεμίσει και να σε βοηθήσει να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά. Μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις το δικό σου ποίημα, έχοντας ως έμπνευση και απαρχή κάτι που έχεις διαβάσει και σε ιντρίγκαρε.

Ορίστε πώς:

Επέλεξε το θέμα. Γράψε για μια στιγμή που σε σημάδεψε ή σου προκάλεσε συγκίνηση. Ίσως έτρεξες τον πρώτο σου μαραθώνιο, το μωρό σου μίλησε για πρώτη φορά ή είχες μια σημαντική συζήτηση με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο – είτε θετική είτε αρνητική.

Διάλεξε τη μορφή. Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις διαφορετικές μορφές ποίησης και να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

Ξεκίνα να γράφεις. Μερικές φορές, η καλύτερη ποίηση έρχεται μέσα απο τη διασκέδαση και τον πειραματισμό. Μην πιέζεις τον εαυτό σου και μην είσαι σκληρή με αυτόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα μαθαίνεις όλο και περισσότερα στην πορεία. Απόλαυσε τη διαδικασία – ίσως και να εκπλαγείς με το αποτέλεσμα!

Η ποίηση ανήκει σε όλους. Η ομορφιά της και η δύναμη της να μας ενώνει είναι μοναδική. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας ενέπνευσε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητας σας.

Διάβασε επίσης, 7 ταινίες για ποιητές