Πόσες φορές σου έχει τύχει να μην μπορείς να περιγράψεις το συναίσθημα που νιώθεις; Σαν να μην βρίσκεις τις λέξεις, σαν να μην υπάρχουν εκφράσεις. Νιώθεις κάτι μοναδικό και καταλήγεις να μιλάς μισή ώρα για αυτό χωρίς να καταφέρνεις να περάσεις το μήνυμα που θες. Αν δεν μπει ο ακροατής σου στον εγκέφαλό σου, δεν θα καταλάβει.

Αν και η ελληνική γλώσσα να είναι πλούσια σε λεξιλόγιο, φαίνεται πως εδώ τη λύση μας τη δίνουν μερικές γαλλικές και γερμανικές λέξεις-έννοιες. Τις συγκεντρώσαμε από το Dictionary of Obscure Sorrows, του John Koenig για να έχεις μία εναλλακτική την επόμενη φορά που θα θες να κατανοήσει κάποιος ένα περίεργο συναίσθημά σου.

Onism

ουσ. Η συνειδητοποίηση του πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος και πόσο λίγα τα πράγματα που θα ζήσεις σε σχέση με αυτά που υπάρχουν.

Mal de Coucou

ουσ. To φαινόμενο κατά το οποίο η κοινωνική σου ζωή είναι έντονη και ενεργή, αλλά οι στενοί φίλοι λίγοι. Δηλαδή αυτοί που μπορείς πραγματικά να εμπιστευτείς και δεν διαθέτουν καμία τοξικότητα προς το άτομό σου.

Sonder

ουσ. H συνειδητοποίηση του ότι ο κάθε άνθρωπος πάνω στη γη ζει μια ζωή εξίσου περίπλοκη με εσένα. Με τις δικές του μοναδικές φιλοδοξίες, τα δικά του προβλήματα, τις δικές του σκέψεις.

Hanker Sore

επιθ. To να βρίσκεις έναν άνθρωπο τόσο ελκυστικό, που καταντά εκνευριστικό.

Chrysalism

ουσ. H ακατανόητη ηρεμία που νιώθεις όταν έξω γίνεται κατακλυσμός από καταιγίδα, ενώ βρίσκεσαι σε εσωτερικό, cozy χώρο.

Altschmerz

ουσ. H ενασχόληση με τα ίδια θέματα, προβλήματα, ζητήματα που τριγυρνούν στο νου σου εδώ και χρόνια, που δεν έχουν δυνατότητα εξέλιξης. Απλώς μένουν μόνιμα και στάσιμα στο μυαλό σου.

Occhiolism

ουσ. Η συνειδητοποίηση του μικρού μεγέθους της προοπτικής σου, η οποία δεν μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία ενός βάσιμου συμπεράσματος.

Ambedo

ουσ. Ένα είδος μελαγχολικής έκστασης, κατά το οποίο απορροφάσαι από έντονες αισθητηριακές λεπτομέρειες (σταγόνες βροχής, δέντρα παρμένα από τον άνεμο, οι κύκλοι που δημιουργούνται στο αφρόγαλα του καφέ).

Nodus Tollens

ουσ. H κατανόηση του ότι η ζωή σου δεν πηγαίνει σύμφωνα με τα αρχικά σου σχέδια. Ότι υπάρχουν κεφάλαια που πρέπει να ξαναγράψεις, να αναθεωρήσεις, καθώς η ζωή είναι απροσδόκητη και καθόλου προβλέψιμη.

Liberosis

ουσ. H επιθυμία σου να δεις τα πράγματα πιο χαλαρά. Να μην αγχώνεσαι για κάθε μικρή λεπτομέρεια. Να μην υπεραναλύεις τα πάντα.

Vemödalen

ουσ. H απογοήτευση κατά τη λήψη φωτογραφιών εντυπωσιακών αλλά πανομοιότυπων με χιλιάδες άλλες. Για παράδειγμα, ένα πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα, έναν άγριο καταρράκτη, μια γαλήνια θάλασσα.

Kairosclerosis

ουσ. Η στιγμή που νιώθεις ευτυχισμένος και προσπαθείς να το αφουγκραστείς, αλλά σιγά σιγά η λεπτομερής σκέψη σε οδηγεί να το διαχειριστείς έτσι ώστε σταδιακά διαλύεται.

Vellichor

ουσ. Η περίεργη αίσθηση μέσα σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο, που περιέχει βιβλία γραμμένα σε κάθε μέρος και εποχή και τα οποία δε θα έχετε ποτέ το χρόνο να διαβάσετε.

Ruckkehrunruhe

ουσ. To αίσθημα της επιστροφής στην κανονικότητα μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι. Που σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, μοιάζει σα να μην συνέβη και προσπαθείς να επαναφέρεις στο μυαλό σου όλες τις στιγμές που έζησες.

Nighthawk

ουσ. Μια επαναλαμβανόμενη σκέψη -συνήθως ενοχική- που σε επισκέπτεται μόνο αργά τη νύχτα, πριν κοιμηθείς. Μια ξεχασμένη αγγαρία, ένα παλιό μετανιωμένο λάθος, μια υποχρέωση.

Dead Reckoning

ουσ. H στεναχώρια με τον θάνατο κάποιου, που δεν θα περίμενες να σε επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό.

Pâro

ουσ. Το αίσθημα πως ό,τι και αν κάνεις, πάντα θα είναι εν μέρει λάθος.

Midsummer

ουσ. O εορτασμός των 26 σου χρόνων, που σηματοδοτεί για έναν περίεργο λόγο το τέλος της νεότητας, σε βαθμό που σε ωθεί να σκέφτεσαι ότι η ζωή μικραίνει μέρα με τη μέρα και ήρθε η ώρα να την καλλιεργήσεις.

Adronitis

ουσ. Η απογοήτευση του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να γνωρίσεις έναν άνθρωπο εις βάθος. Που εκεί που νομίζεις ότι έχεις αρχίσει να τον καταλαβαίνεις, η επόμενη συνομιλία σου διαλύει την ιδέα που είχες και χτίζεις μία άλλη από την αρχή.

Rigor Samsa

ουσ. Ένα είδος δουλεμένης ψυχολογίας που αποτρέπει τον εσωτερικό πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα να βγουν προς τα έξω, όμως σε περιπτώσεις έντονης πίεσης πάντα καταλήγουν να σκάνε.

Silience

ουσ. Το είδος της απαρατήρητης εξαιρετικότητας που σε περιβάλλει κάθε μέρα. Τα ταλέντα των φίλων σου, η αγάπη των δικών σου ανθρώπων, η ομορφιά των περαστικών.

Fitzcarraldo

ουσ. Μία εικόνα που έχει μείνει στο κεφάλι σου αναλλοίωτη για πολύ καιρό.

Keyframe

ουσ. Μία στιγμή της ζωής σου που εκείνη την ώρα φαινόταν ακίνδυνη, όμως τελικά σε σημάδεψε.

Gnossienne

ουσ. Η αποκάλυψη της μυστικής ζωής κάποιου που νόμιζες ότι γνώριζες απ’έξω και ανακατωτά εδώ και χρόνια.

Anecdoche

ουσ. H συνομιλία κατά την οποία όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν ακούει. Λες και ο καθένας θέλει να πει τον πόνο του, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον πόνο του άλλου.

Catoptric Tristesse

ουσ. Η στεναχώρια που νιώθεις όταν δεν μπορείς να καταλάβεις τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα -και ότι ποτέ πραγματικά δεν θα μάθεις.

Anemoia

ουσ. Η ανεξήγητη νοσταλγία για μία εποχή στην οποία δεν έζησες ποτέ.

Mimeomia

ουσ. Η απογοήτευση του ότι κάνεις fit in σε ένα στερεότυπο του οποίου δεν θα ήθελες να είσαι μέρος.

Monachopsis

ουσ. H αίσθηση που νιώθεις όταν δεν ταιριάζεις καθόλου σε ένα περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι.

Semaphorism

ουσ. Ο υπαινιγμός τη στιγμή που έχεις κάτι προσωπικό να πεις πάνω στο θέμα αλλά δεν επιθυμείς να επεκταθείς.

Énouement

ουσ. H γλυκόπικρη αίσθηση που σου αφήνουν οι απαντήσεις που πάντα ήθελες να πάρεις αλλά έπρεπε να φτάσεις ως εδώ για να τις μάθεις.

Dagguerelogue

ουσ. Μία φανταστική συνομιλία με τον εαυτό σου στο παρελθόν, είτε μέσω μίας φωτογραφίας είτε στη σκέψη σου.

Fata Organa

ουσ. Η στιγμής της λάμψης του προσώπου κάποιου που κάθεται απέναντί σου σε έναν χώρο, μόλις σε παρατηρήσει.

Avenoir

ουσ. Η επιθυμία για αντίθετη ροή της μνήμης, να μπορούσε δηλαδή να πηγαίνει προς τα πίσω.

Kenopsia

ουσ. Η τρομακτική εικόνα ενός μέρους που συνήθως ξεχειλίζει από ζωή, αλλά τώρα είναι εγκαταλελλειμμένο και ήρεμο.

Tilt Shift

ουσ. To φαινόμενο κατά το οποίο οι βιωματικές σου εμπειρίες φαίνονται ανούσιες τη στιγμή που πας να τις καταγράψεις.

Jouska

ουσ. Mία υποθετική συνομιλία που νιώθεις ότι είσαι υποχρεωμένος να “παίζει” το μυαλό σου.

Ecstatic Shock

ουσ. H ενέργεια που σου μεταφέρεται όταν βλέπεις κάποιον που σε ενδιαφέρει να έρχεται, αυτές οι πεταλούδες στο στομάχι.

Heatworm

ουσ. Η στενή σχέση με έναν άνθρωπο που νόμιζες ότι είχατε χαθεί, αλλά όταν βρίσκεστε καταλαβαίνετε πόσο κοντά είστε ακόμα.

Xeno

ουσ. Η μικρότερη μονάδα ανθρώπινης σύνδεσης, σαν ένα νεύμα ή ένα κούνημα χεριού, που ανταλλάσσεται μεταξύ ξένων στον δρόμο.

Featured photo: sohu.com