O ύπνος αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους, εάν θέλεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού σου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ασθένειες. Αντιθέτως, η έλλειψη ή η κακή του ποιότητα έχει αρνητικές συνέπειες  για την υγεία σου. Συγκεκριμένα:

Βελτιώνει το χρόνο απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος

Ένας καλός ύπνος το βράδυ ενισχύει την παραγωγή και τη λειτουργία των Τ κυττάρων του σώματος. Πρόκειται για τα λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απέναντι στους ιούς.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Medicine, επειδή οι ορμόνες του στρες – οι οποίες αναστέλλουν την ικανότητα των Τ κυττάρων να σκοτώνουν παθογόνα – πέφτουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιπλέον, ο ποιοτικός ύπνος προάγει την παραγωγή σημαντικών για την άμυνα του οργανισμού πρωτεϊνών. Τέτοια είναι η κυτοκίνη, μια πολύπλευρη πρωτεΐνη που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται γρήγορα στα αντιγόνα.

Ενημερώνει την ανοσολογική σου μνήμη

Δηλαδή, την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει ένα αντιγόνο που έχει ήδη αντιμετωπίσει. Δημιουργώντας έτσι μια κατάλληλη ανοσοαπόκριση.

Για παράδειγμα, μετά από έναν συνηθισμένο εμβολιασμό, ένας καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα του σώματός σου κατά δύο φορές. Ενισχύοντας τη φυσική σου ανοσοαπόκριση ενάντια σε έναν εισβολέα. Αυτό, τουλάχιστον, διατείνεται ένα άρθρο στο Pflügers Archiv European Journal of Physiology.

Αντίθετα, ένας κακός ποιοτικά ύπνος μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερη απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό. Κάνοντάς σε πιο ευάλωτη στις ασθένειες.

10 κρέμες ματιών που είναι σχεδόν σαν ένας καλός βραδινός ύπνος
womenshealthmag.co.uk

Η έλλειψη ύπνου σε κάνει πιο ευαίσθητη στην ασθένεια

Η ανεπάρκεια ύπνου αποδυναμώνει τις κυτταρικές λειτουργίες που απαρτίζουν την άμυνα. Ως αποτέλεσμα, αυτά καθίστανται αδύναμα και η ανταπόκρισή σου στη μόλυνση είναι πιο αργή.

Πράγματι, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sleep, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρόνια απώλεια ύπνου καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει πιο πιθανό το να αρρωστήσεις. Μάλιστα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ανεπαρκή ύπνο ήταν πιο ευάλωτοι στο να νοσήσουν από κοινό κρυολόγημα.

Η χρόνια ανεπάρκεια ύπνου επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία σου

Δυστυχώς, οι ανοσοκατασταλτικές παρενέργειες του κακού ύπνου δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ισοδυναμούν με σοβαρότερα προβλήματα για τη συνολική υγεία σου.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ακανόνιστος ύπνος σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου επηρεάζει τους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις (για παράδειγμα, τη διατροφή, τον μεταβολισμό και τη φλεγμονή). Ακόμη, η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και διαβήτη. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παρατεταμένη απώλεια ύπνου – και το άγχος που την συνοδεύει – προκαλεί χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Η φλεγμονώδης δραστηριότητα είναι γνωστό ότι προκαλεί και προάγει πολλές ασθένειες.

Tips για να έχεις καλύτερο ύπνο

> Τήρησε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα. Μην κοιμάσαι λιγότερο τις καθημερινές, προσπαθώντας να το αναπληρώσεις το σαββατοκύριακο.

> Μείωσε το φως και τον θόρυβο στο υπνοδωμάτιο. Κλείσε τις κουρτίνες, βάλε ωτοασπίδες και απενεργοποίησε συσκευές που εκπέμπουν φως.

> Περιόρισε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τη νικοτίνη (και άλλα διεγερτικά) που ενδέχεται να σε εμποδίζουν να αποκοιμηθείς. Ή να κοιμηθείς καλά όλη τη νύχτα.

featured image: First For Women