Ο Δεκέμβρης είναι εδώ και μαζί με το Δεκέμβρη σιγά – σιγά πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα. Αυτή η περίεργη περίοδος της χρονιάς, που η πόλη γεμίζει φωτάκια, το στομάχι γεμίζει ζάχαρη, και σε κατακλύζει ένα αίσθημα νοσταλγίας. Αυτό το τελευταίο σε οδηγεί κάθε Σαββατόβραδο να βλέπεις το Home Alone για εκατοστή φορά, αγκαλιά με ένα μπολ ποπ κορν. Ή δίπλες. Whatever.

Για εσένα, όμως, που δε θες να δεις για εκατοστή φορά το Home Alone, έχουμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση να ψάχνεις τελευταία στιγμή. Κάποιες είναι όντως Χριστουγεννιάτικες, άλλες έχουν cozy vibes, πράγμα που τις καθιστά τις πλέον κατάλληλες επιλογές, όλες όμως είναι υπεραγαπημένες. Let’s see.

E.T. The Extra – Terrestrial (1982) του Steven Spielberg

Ένας εξωγήινος προσπαθεί να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του, και ένα μικρό αγόρι, ο Elliott, σπεύδει να το βοηθήσει. Αυτό πρέπει να παραμείνει μυστικό, ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά, και έτσι ξεκινά μία περιπέτεια για όλους. Το φιλμ που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1982, δε θα σταματήσει ποτέ να είναι η καταλληλότερη επιλογή για ένα κρύο βράδυ των Χριστουγέννων.

Με ποιον να το δεις; Με τα ανίψια σου. Με τα μικρά σου ξαδέλφια. Με την οικογένεια – αφορμή να ξαναβρεθείτε μετά από καιρό.

Meet Me In St. Louis (1944) του Vincente Minelli

Το να πω απλώς Judy Garland και να φύγω δεν πιάνεται σαν επιχείρημα;

Βρισκόμαστε στο St. Louis το μακρινό 1903. Η οικογένεια Smith αποτελείται από τους γονείς και τις τέσσερις κόρες τους. Η 17χρονη κόρη της οικογένειας είναι βαθιά ερωτευμένη με το γείτονά τους, το John, και ενώ το love story εκτυλίσσεται, ξαφνικά ο κύριος Smith ανακοινώνει πως έχει μία ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση για μία θέση στη Νέα Υόρκη.

Με ποιον να τη δεις; Με το σινεφίλ κολλητό σου. Με τη γιαγιά σου. Με αυτόν ή αυτήν που είδατε μαζί το “Judy”.

When Harry Met Sally (1989) του Rob Reiner

Ο Harry και η Sally γνωρίζονται όταν μετακομίζουν και οι δύο στη Νέα Υόρκη, αφού αποφοιτούν από το πανεπιστήμιό τους στο Σικάγο. Ταξιδεύουν μαζί στη Νέα Υόρκη, οι δρόμοι τους χωρίζουν, ψάχνουν συνεχώς τον έρωτα μάταια. Ξανασυναντιούνται, γίνονται πολύ καλοί φίλοι, και τότε αρχίζουν να αναρωτιούνται αν τελικά ένας άντρας και μία γυναίκα μπορούν να παραμείνουν απλώς φίλοι. Μία ρομαντική κομεντί, η οποία φλερτάρει με το cliché, χωρίς όμως να γίνεται ούτε λεπτό cheesy.

Με ποιον να τη δεις; Με την κολλητή σου. Αδιαπραγμάτευτα.

Love Story (1970) του Arthur Hiller

Το Love Story το ξέρεις. Σου έχει μιλήσει για αυτό η μαμά σου. Υπάρχει στο σπίτι σου σε βιντεοκασέτα, ή έχετε ένα καθρεφτάκι που το κουρδίζεις και παίζει το εμβληματικό soundtrack της σειράς. Το Love Story όσες φορές και να το δεις πάντα θα κλαις. Και πάντα θα το ξαναβλέπεις. Σε αντίθεση με το When Harry Met Sally, εδώ μιλάμε για το απόλυτο cliché. Ο Oliver προέρχεται από μία ευκατάστατη οικογένεια, σε αντίθεση με την Jenny, την οποία ερωτεύεται.

Με ποιον να τη δεις; Με τη μαμά σου. Η με την κολλητή σου, αν θέλετε να κλάψετε. Αλλά, βασικά, με τη μαμά σου.

featured image: comewander.ca