Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, να διατηρήσει τη ροή του λεμφικού συστήματος (δηλαδή τις φυσικές κυτταρικές οδούς αποτοξίνωσης του σώματός), καθώς και να βοηθήσει στη διαχείριση για το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, μεταξύ άλλων προνομίων.

Πώς η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τις κράμπες της περιόδου και άλλα συμπτώματα του PMS;

Η Melie Purdon, δασκάλα γιόγκα, λέει στο Well+Good ότι ενώ οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κράμπες περιόδου συχνά αισθάνονται αναγκασμένοι να ξαπλώσουν μένοντας αδρανείς. «Μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα από τις κράμπες περιόδου μετακινώντας το σώμα με τρόπο που θα κάνει μασάζ στα όργανα και θα δημιουργήσει χώρο στην κοιλιά ώστε η μήτρα να συστέλλεται και να αποβάλλει την επένδυση της χωρίς να διακυβεύεται η αναπνοή».

Η γιόγκα απλά δίνει στο σώμα σου τον χώρο να κάνει αυτό που προορίζεται να κάνει σύμφωνα με την Purdon, η οποία λέει ότι αν κάνεις γιόγκα με συνέπεια —ειδικά τις μέρες που δεν αισθάνεσαι καλά— μπορεί πραγματικά να αποκομίσεις ακόμη περισσότερα οφέλη από την πρακτική σου.

«Για παράδειγμα, κατά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το σώμα μπορεί να αισθάνεται νωθρό και βαρύ, το ηθικό μπορεί να είναι χαμηλό και η ενέργεια να είναι ελλιπής», λέει. «Η γιόγκα θα βελτιώσει τη ροή του αίματος και τη συνολική ζωτικότητα». Η ροή του αίματος είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της περιόδου μιας γυναίκας επειδή βοηθά στην αποβολή του συσσωρευμένου ιστού και του ενδομητρίου.

Αυτή η διαδικασία αποτρέπει τη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων υπολειμμάτων που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις. Επιπλέον, η ροή του αίματος βοηθά στη διατήρηση της ενδομήτριας επένδυσης της μήτρας λεπτή και ελαστική, κάτι που είναι σημαντικό για την υγιή γονιμότητα.

Με αυτά τα λόγια, η γιόγκα – ειδικά όταν έχεις συμπτώματα PMS – δεν χρειάζεται να είναι μια έντονη προπόνηση για να είναι ευεργετική. «Αυτό που θέλουμε είναι απαλές, στοχευμένες κινήσεις που θα ωφελήσουν, ακόμη και σε λίγα λεπτά, το μυαλό και το σώμα του ασκούμενου ταυτόχρονα», λέει η Purdon.

Οι καλύτερες στάσεις γιόγκα για κράμπες και άλλα συμπτώματα περιόδου

1. Supta Padangusthasana II (Πόζα με ξαπλωμένη εκτεταμένη πόζα από το χέρι στο μεγάλο δάχτυλο)

Πώς να το κάνεις: Ξάπλωσε ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα μακριά κρατώντας ένα λουρί γιόγκα (ή ζώνη αν δεν έχεις) από τις άκρες και με τα δύο χέρια. Λύγισε το δεξί σου πόδι και τοποθέτησε τη μπάλα του δεξιού σου ποδιού στη μέση του ιμάντα. Επέκτεινε αυτό το πόδι προς τα πάνω προς την οροφή και, στη συνέχεια, άφησε το να ανοίξει προς τη δεξιά πλευρά σαν βιβλίο (το πόδι μπορεί να είναι ίσιο ή ελαφρώς λυγισμένο εάν έχεις σφιχτά μηριαία), κρατώντας το αριστερό σου ισχίο βαρύ στο πάτωμα. Μπορείς να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξιό μηρό σου για επιπλέον στήριξη. Λύγισε τους μηρούς και το αριστερό σου πόδι. Μείνε για 10 αναπνοές και μετά άλλαξε πλευρά.

2. Prasarita Padottanasana (Μπροστά όρθια κάμψη με φαρδιά πόδια)

Πώς να το κάνεις: Στάσου ψηλά (έχεις επίσης την επιλογή να ακουμπάς την πλάτη σου σ’ έναν τοίχο για επιπλέον στήριξη). Βάλε τα πόδια σου σε θέση πιο φαρδιά από τους ώμους σου, στη συνέχεια με τα χέρια στους γοφούς σου, δίπλωσε προς τα εμπρός, αφήνοντας το κεφάλι σου να χαμηλώσει προς το πάτωμα. Πίεσε τις εξωτερικές λεπίδες των ποδιών σου προς τα κάτω και μακριά τη μία από την άλλη, σαν να μπορείς να σκίσεις το πάτωμα με τα πόδια σου. Κράτα τα πόδια σου σε πλήρη έκταση και τα πλαϊνά του κορμού μακριά. Μείνε για 10 αναπνοές απελευθερώνοντας προς τα κάτω προς το πάτωμα.

3. Janu Sirsasana (Μπροστά Κάμψη από το κεφάλι στο γόνατο)

Πώς να το κάνεις: Ξεκινήστε καθισμένοι στο πάτωμα με ανοιχτό σε θέση straddle (V). Λυγίστε το δεξί σας γόνατο, φέρνοντας το πέλμα αυτού του ποδιού στον εσωτερικό μηρό του αριστερού σας ποδιού. Περιστρέψτε τον κορμό σας σε τετράγωνο αριστερό πόδι. Καθώς εισπνέετε, τεντώστε τον κορμό σας προς τα πάνω. Καθώς εκπνέετε, διπλώστε το αριστερό σας πόδι (επιλογή να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ή ένα στήριγμα και μια κουβέρτα πάνω από το αριστερό σας πόδι για υποστήριξη). Περπατήστε τα χέρια σας προς τα εμπρός και στις δύο πλευρές του αριστερού σας ποδιού, πιέζοντας τις παλάμες σας και επιμηκύνοντας την καρδιά σας προς τα εμπρός καθώς εισπνέετε. Καθώς εκπνέετε, χαλαρώστε την κοιλιά σας πάνω από τη στήριξη και ακουμπήστε το κεφάλι σας στην κουβέρτα.

4. Supta Sukhasana (ανακλινόμενο εύκολο κάθισμα)

Πώς να το κάνεις: Ξεκίνα να κάθεσαι σταυροπόδι στο πάτωμα (μπορείς να τοποθετήσεις μαξιλάρια κάτω από τα γόνατά σου για επιπλέον στήριξη) με ένα στήριγμα ή δύο μαξιλάρια κατά μήκος στο πάτωμα πίσω σου, δίπλωσε μια κουβέρτα στην άκρη για να στηρίξεις το κεφάλι σου. Ξάπλωσε πίσω και άσε τα χέρια σου να ανοίξουν προς τα πλάγια. Κλείσε τα μάτια σου και μείνε 10 αναπνοές, μετά άλλαξε το σταυρό των ποδιών σου και μείνε για 10 ακόμη.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις στάσεις γιόγκα για κράμπες περιόδου;

Η Purdon λέει ότι δεν υπάρχουν καθολικές κατευθυντήριες γραμμές ή αναμενόμενα αποτελέσματα για το πόσο γρήγορα μπορείς να περιμένεις να παρατηρήσεις ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου κάνοντας στάσεις γιόγκα για κράμπες—ο καθένας είναι διαφορετικός και το σώμα ανταποκρίνεται μοναδικά στη γιόγκα, καθώς και στις ορμονικές διακυμάνσεις που προκαλούν κράμπες και άλλες ενοχλήσεις.

«Η κύρια ιδέα εδώ είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η δουλειά είναι σταδιακή – δεν θα περίμενες να φας ένα πλήρες πορτοκάλι για να απαλλαγείς από τα συμπτώματα της γρίπης αμέσως» λέει η Purdon. «Η θεραπευτική γιόγκα είναι πολύ παρόμοια. αν κάποιος είναι ολοκαίνουριος στην πρακτική της γιόγκα, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να φανούν τα οφέλη, ειδικά με έναν τόσο στοχευμένο στόχο ώστε να απαλύνει τις κράμπες».

Είναι η πρακτική στην οποία δεσμεύεσαι καθημερινά που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, προσθέτει η Purdon. «Το κλειδί για να κάνεις την πρακτική της γιόγκα να δουλέψει για εσένα είναι να εξασκηθείς με συνέπεια χωρίς διακοπή και για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει. «Δεν χρειάζεσαι πολλές ώρες την ημέρα».

Τέλος, η Purdon σημειώνει ότι οι έντονες κράμπες περιόδου μπορεί μερικές φορές να προκληθούν από ενδομητρίωση. Μαζί με μια συνεπή πρακτική γιόγκα, είναι σημαντικό να συνεργαστείς με τον γιατροό σου εάν ανησυχείς από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ή δεν βλέπεις ανακούφιση από τις θεραπείες στο σπίτι.