Ίσως να μην το συνειδητοποιείς, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορισμένες από τις καθημερινές σου συνήθειες (που δεν σχετίζονται με τα φυτά) να επηρεάζουν τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχεις. Σου φαίνεται περίεργο; Και όμως, μερικές από τις καθημερινές σου συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των φυτών σου.

Μήπως είσαι και εσύ ένοχη για τις παρακάτω φαινομενικά αθώες συνήθειες που ”σκοτώνουν” τα φυτά σου; Εάν ναι, ήρθε η ώρα να επανορθώσεις.

Επιλέγεις την Αισθητική έναντι της Πρακτικότητας

Η διακόσμηση είναι το παν όταν πρόκειται να δημιουργήσεις έναν χώρο που να αναδεικνύει την προσωπικότητά σου. Αλλά αν απλά ενθουσιάστηκες με μια πολύ χαριτωμένη γλάστρα, είναι σημαντικό να μην εστιάζεις μόνο στο πώς φαίνεται. Σκέψου επίσης εάν είναι κατάλληλη για την ευημερία του φυτού σου.  Eάν για παράδειγμα από την γλάστρα λείπει μια τρύπα στο κάτω μέρος, τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και να μην αφήνει το νερό να στραγγίζει. Εάν ήδη την έχεις αγοράσει, σου προτείνουμε να ανοίξεις μια τρύπα μόνη σου ή να ρωτήσεις σε κάποιο ανθοπωλείο εάν μπορούν να το κάνουν για εσένα.

Χρησιμοποιείς τα φυτά ως αξεσουάρ

Ναι, αυτό το φυτό φαίνεται φανταστικό στο ράφι των βιβλίων σου, αλλά μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για εσένα μόνο και μόνο επειδή ταιριάζει με το backround. Πριν αγοράσεις οποιοδήποτε φυτό, να εξοικειωθείς με τις ανάγκες και την απαιτούμενη φροντίδα του συγκεκριμένου φυτού. Βεβαιώσου ότι έχεις πραγματικά το ενδιαφέρον και το χρόνο για να το φροντίζεις σωστά και επίσης να σκεφτείς εάν αυτό το φυτό είναι κατάλληλο για τον χώρο σου, όσον αφορά το φως του ήλιου, την υγρασία και τον αέρα.

Αφήνεις τις κουρτίνες κλειστές όταν λείπεις

Όλα τα φυτά χρειάζονται φως για να ευδοκιμήσουν. Και ενώ μπορεί να έχεις δώσει την απαιτούμενη φροντίδα για να βεβαιωθείς για παράδειγμα ότι τα παράθυρά σου με δυτικό προσανατολισμό είναι τέλεια για τα νέα φυτά σου, μπορεί να τα βλάπτεις αν τα αφήνεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τις κουρτίνες κλειστές. Εάν παρατηρήσεις ότι τα φυτά σου γέρνουν, χάνουν χρώμα ή δεν μεγαλώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιώσου ότι δεν διακόπτεις κατά λάθος την πρόσβασή τους στο ηλιακό φως. Άφησε τις κουρτίνες σου ανοιχτές στις ώρες αιχμής του ήλιου ή βρες μια νέα θέση για τα φυτά σου.

Δεν τηρείς το πρόγραμμα φροντίδας των φυτών σου

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αλλάζει το πρόγραμμά σου όταν η ζωή σου γίνεται πιο πολυάσχολη ή δεν αισθάνεσαι καλά. Ωστόσο, διακυβεύονται λιγότερα όταν ξεχάσεις να βάλεις ένα πλυντήριο από ό,τι όταν ξεχάσεις να ποτίσεις τα φυτά σου. Προσπάθησε να τηρείς το πρόγραμμα ποτίσματος των φυτών. Μια καλή ιδέα είναι να βάζεις υπενθυμίσεις τις ανάλογες ώρες της ημέρας.

featured photo: unsplash.com/@designecologist