Κάθε νέος άνθρωπος ξεκινάει την επαγγελματική του πορεία με άπειρα όνειρα, στόχους, φιλοδοξίες, άγχος και αγωνία. Αυτά είναι τα απαραίτητα για να πετύχει κανείς όσα έχει οραματιστεί στο κομμάτι της εργασίας. Κάτι όμως εξίσου σημαντικό είναι και ένας μέντορας. Ένας άνθρωπος με ειλικρινές ενδιαφέρον, που θα είναι εκεί για να βοηθήσει, να κριτικάρει, να εμψυχώσει, να εμπνεύσει και να μάθει τη δουλειά στον νεότερο.  Αν τα 4 παρακάτω στοιχεία υπάρχουν στη σχέση σου με έναν προϊστάμενό σου στο γραφείο, συγχαρητήρια. Έχεις βρει έναν μέντορα. Ένα πολύ σημαντικό άτομο στη ζωή σου.

Βλέπει τα ταλέντα σου

Ένας καλός μέντορας μπορεί να εντοπίσει τα ταλέντα σου και να σε κάνει να πιστέψεις σε αυτό. Πριν όμως βρεις αυτό το άτομο που θα ασχοληθεί μαζί σου, θα σε παρατηρήσει και θα πιστέψει σε σένα, θα πρέπει να έχεις κάνει δουλειά και μόνη σου. Θα πρέπει να έχεις από μόνη σου μια εικόνα του σε τι είσαι καλή και να έχεις δουλέψει σε αυτό, να το έχεις εξασκήσει.

Δε σου χαϊδεύει τα αυτιά

Ένας πραγματικός μέντορας θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και να εγκλιματιστείς στις δυσκολίες του πραγματικού κόσμου. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται να βασιστείς στις συμβουλές κάποιου που σου δίνει επιφανειακές αξιολογήσεις και απλά σου λέει μπράβο χωρίς να έχεις κάνει κάτι σωστά. Ένας σωστός μέντορας θα γίνει σκληρός μαζί σου όταν πρέπει, φροντίζοντας να σε σκληρύνει για να αποκτήσεις γερό στομάχι.

Είναι έτοιμος να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τα skills σου

Με κριτική, σχόλια, βοήθεια ακόμα και σε έξτρα ώρες εκτός δουλειάς, ο μέντοράς σου θα προσπαθήσει να σε βελτιώσει. Θα σου πει τι κάνεις λάθος, πού αργείς, πώς να σώσεις χρόνο και ενέργεια, αλλά κυρίως ποιο είναι το δυνατό σου στοιχείο. Σε τι είσαι καλή και τι αξίζει να δουλέψεις παραπάνω.

Θέλει να γίνεται equals εν τέλει

Ο τέλειος μέντορας δε θέλει να είσαι υφιστάμενη του για πάντα. Ο στόχος είναι να γίνεται ίσοι στο εργασιακό περιβάλλον που βρίσκεστε. Αυτό προφανώς σημαίνει πως θα αλλάξει η σχέση σας, ο τρόπος που συνεννοείστε. Θα έχεις περισσότερο θάρρος απέναντί του και ίσως έχετε και κάποιες σοβαρές διαφωνίες. Ωστόσο, ο στόχος του είναι να διαπρέψεις και σε βοηθάει μέχρι να το πετύχεις.

featured image: elitedaily.com