Στο 80s κινηματογραφικό παρελθόν η λέξη boxing είναι συνδεδεμένη με τον Rocky. Aποκλείεται να μην έχεις δει εκείνες τις σκληρές σκηνές των αγώνων ή των έντονων προπονήσεων. Ίσως συνδέεις και το άθλημα αυτό με σπασμένα δόντια, μύτες, γροθιές, ιδρώτα και αίμα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική. Μάλιστα, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, διάσημοι ηθοποιοί και μοντέλα το έχουν αναδείξει σε κορυφαία μέθοδο εκγύμνασης.

Αν αποφασίσεις να τη δοκιμάσεις, θα εκπλαγείς με το πόσο θα διασκεδάσεις. Πέρα από τη δυνατή προπόνηση, θα εκτονωθείς και θα φύγεις νιώθοντας αναζωογονημένη. Συν ότι θα «κολλήσεις» αμέσως.

Στο boxing, τα σωματικά και ψυχικά οφέλη είναι πολλά. Αυξάνει τον μεταβολισμό και ενισχύει τη δύναμη. Επίσης, βελτιώνει το συντονισμό χεριών και ματιών και τη σταθερότητα στον πυρήνα του κορμού σου. Τέλος, συμβάλλει στην συγκέντρωση και καλλιεργεί την πειθαρχία. Ανακουφίζει από το άγχος και αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή σου.

Ιδιαίτερα στις γυναίκες είναι αποτελεσματικό, γιατί βοηθά στη σωστή στάση σώματος και στην πυκνότητα των οστών, προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση. Επιπλέον, ως άθλημα λειτουργεί θεραπευτικά. Σε βοηθά να εκτονώνεις θυμό, άγχος και επιθετικότητα. Να βγάλεις από μέσα σου ό, τι δε μπορείς να πεις φωναχτά. Η θεραπεία ξεκινά από τη στιγμή που χτυπάς τον σάκο. Πέρα από αυτά, ως πολεμική τέχνη βοηθάει στην αυτοάμυνα.

4 πράγματα να έχεις κατά νου πριν το πρώτο μάθημα boxing
Well+Good

Εάν ωστόσο ακόμα διστάζεις να ρίχνεις μπουνιές με γάντια, εδώ είναι όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις το πρώτο σου μάθημα πυγμαχίας:

Δεν χρειάζεται να χτυπήσεις κανέναν (αν δεν θέλεις)

Δεν περιλαμβάνουν όλα τα μαθήματα πυγμαχίας γροθιές με τους συναθλητές σου. Θα χτυπήσεις τον σάκο και θα κάνεις διάφορες ασκήσεις για καλή φυσική κατάσταση, όπως burpees, κοιλιακούς και shadowboxing (άσκηση για την προετοιμασία των μυών, όπου ρίχνεις γροθιές σε έναν νοητό αντίπαλο).

Επομένως, σκέψου τι θέλεις πριν εγγραφείς: Ψάχνεις για ένα νέο, διασκεδαστικό τρόπο γυμναστικής; Βρες μια τάξη που να ενσωματώνει και άλλες ασκήσεις. Προσπαθείς να βελτιώσεις τις ικανότητές σου στο boxing; Επίλεξε τάξεις που επικεντρώνονται σε γροθιές, ασκήσεις για τα πόδια και αμυντικές κινήσεις.

Βρες τον σωστό εξοπλισμό

Δεν χρειάζεται να δώσεις πολλά χρήματα για τον νέο σου εξοπλισμό. Το boxing γενικά είναι οικονομικό σπορ. Ένας βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει γάντια, μπαντάζ, μασελάκι και κάσκα.

Πρώτα απ ‘όλα, θα χρειαστείς τα μπαντάζ, για να προστατέψεις τους καρπούς και τις αρθρώσεις σου. Τα γάντια δεν είναι και ό, τι πιο εύκολο ως αξεσουάρ. Τσέκαρε αν το γυμναστήριο έχει γάντια για ενοικίαση. Συνήθως τα καθαρίζουν αρκετά καλά. Φυσικά, μπορείς να αγοράσεις τα δικά σου σε σχετικά φθηνή τιμή στο Amazon.

Όσο για τα παπούτσια, πάρε αθλητικά παπούτσια που θα σε βοηθήσουν να μετακινείσαι και να περιστρέφεσαι με ευκολία. Εάν συμμετέχεις περισσότερο στο άθλημα, μπορείς να επενδύσεις σε ένα ζευγάρι παπούτσια πυγμαχίας. Είναι ελαφριά και παρέχουν καλή υποστήριξη του αστραγάλου.

Μη σε αγχώνει η τεχνική

Για να μην αγχωθείς, από τεχνικής άποψης υπάρχουν μόνο τέσσερα χτυπήματα σε γροθιές. Θα τα έχεις ξανακούσει: jab, cross, hook και uppercut. Διάφοροι όροι, όπως slip, duck και roll under, απαιτούν να επικεντρωθείς στην πρακτική εξάσκησή τους. Ασχολήσου, λοιπόν, με έναν κάθε φορά. Όσο πιο άνετα θα τα πηγαίνεις με τις γροθιές, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ενσωματώσεις την άμυνα στα combos σου.

Γενικά, να έχεις κατά νου πως η πυγμαχία χρειάζεται χρόνο, για να τη μάθεις. Ξεκίνα με ανοιχτό μυαλό και προσπάθησε να μην απογοητευτείς.

Το boxing δεν είναι απλώς ένα άθλημα

Υπάρχει ένας σιωπηλός δεσμός που συνδέει όλους εκείνους που κάνουν πυγμαχία. Θα νιώσεις πως εισχωρείς σε μια αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει κοινότητα. Θα πάρεις συμβουλές και θα κάνεις φιλίες.

Εάν παρόλα αυτά αισθάνεσαι νευρική για την πρώτη φορά, ζήτα από έναν φίλο να έρθει μαζί. Ποιος ξέρει; Kαι οι δυο σας μπορεί να βρείτε μια νέα αγαπημένη προπόνηση.

Featured image: Well+Good