4 (ακόμη) λόγοι για να ξεκινήσεις εθελοντική εργασία

4 (ακόμη) λόγοι για να ξεκινήσεις εθελοντική εργασία

Η πανδημία μάς θύμισε ότι η προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο είναι απόλυτα σημαντική. Οργανώσεις και κοινότητες από πάντα χρειάζονταν τη στήριξή μας καθώς πολλές από αυτές βασίζονται ως επί το πλείστον στους πολίτες για τη βασική πηγή εσόδων τους. Ειδικότερα τώρα με την Covid-19 χρειάζονται ακόμη περισσότερη βοήθεια.

Έρευνες δείχνουν ότι ο εθελοντισμός επιδρά θετικά στον ίδιο τον εθελοντή/ντρια. Η εθελοντική εργασία αυξάνει την αυτοπεποίθησή και το κίνητρό σου για προσωπική επιτυχία. Επίσης, σε βοηθά να αντιμετωπίζεις μια δύσκολη κατάσταση με λιγότερο στρες. Άλλωστε, άμα δουλεύεις εθελοντικά για κάτι που σε ενδιαφέρει και σου δίνει πάθος, τότε νιώθεις ακόμη καλύτερα.

Αν σου περισσεύει χρόνος σκέψου σοβαρά να ξεκινήσεις να δουλεύεις σε κάποιο τομέα εθελοντικά καθώς θα σε βοηθήσει τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή. Πάνω απ’ όλα όμως, να θυμάσαι ότι το κάνεις όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό σου!

Αν δεν δουλεύεις την εποχή αυτή είναι πιθανό να έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο. Αν ψάχνεις να τον εκμεταλλευτείς παραγωγικά αντί να τον ξοδεύεις σε συνηθισμένα χόμπι, δοκίμασε την εθελοντική εργασία. Πέρα από την προεργασία που θα έχεις για την επόμενή σου δουλειά είναι μια ευκαιρία να προσφέρεις στην κοινότητά σου, να βοηθήσεις και να εξελιχθείς προσωπικά. Ακόμη και αν δουλεύεις εντατικά, σκέψου τον εθελοντισμό ως μια νέα απασχόληση. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει λόγους που θα σου δώσουν επιπλέον λόγους να ξεκινήσεις να δουλεύεις εθελοντικά.

Είναι μια ευκαιρία για networking

Η εθελοντική εργασία μπορεί να διευρύνει το δίκτυο γνωριμιών σου συμμετέχοντας σε ομάδες που σου προσφέρουν νέες ευκαιρίες, προοπτικές και συμβουλές. Ακόμη, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις άτομα από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα τα οποία δεν θα γνώριζες διαφορετικά. Άμα ψάχνεις την επόμενή σου δουλειά μπορείς να το πεις στα άτομα γύρω σου. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει η ευκαιρία. Τόλμησε να μοιραστείς την ιστορία σου καθώς έτσι έρχεσαι πιο κοντά με άλλους.

Ακόμη και εν μέσω Covid-19, το networking κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού δεν έχει αλλάξει όσο νομίζεις. Ακόμη δημιουργείς σχέσεις, αναζητάς τρόπους με τους οποίους θα προφέρεις αξία στους άλλους και θα πεις τη δική σου ιστορία. Είτε δουλεύεις εθελοντικά δια ζώσης είτε εικονικά μπορείς να βρεις τρόπους να δημιουργήσεις μια ομάδα ατόμων με τους οποίους θα γνωριστείτε καλύτερα. Άλλωστε τα διαδικτυακά meetings είναι με το μέρος σας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προεργασία στο βιογραφικό σου

Ο εθελοντισμός θα σε βοηθήσει να επεκτείνεις ή να αποσαφηνίσεις την επαγγελματική σου ταυτότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς τι είδους εργασία έχεις κάνει έως τώρα και τι θέλεις να κάνεις στη συνέχεια. Σκέψου τι ξέρεις να κάνεις καλά και ρώτησε οργανώσεις αν και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δυνατά σου σημεία. Επιπλέον, η εθελοντική εργασία μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις και να αναπτύξεις δεξιότητες για τις επόμενες εργασιακές ευκαιρίες. Αν είσαι φοιτητής/τρια, είναι ο ιδανικός τρόπος για να μπεις στην αγορά. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιείς την τεχνολογία και να δημιουργείς τέλεια websites. Δοκίμασε να ρωτήσεις οργανώσεις άμα χρειάζονται κάποια αναβάθμιση στα κοινωνικά τους δίκτυα ή στην ιστοσελίδα τους. Έτσι θα μπορέσεις να εξελίξεις το πάθος σου, τις δεξιότητες, να πάρεις την προεργασία που θες αλλά και να διευρύνεις τις γνωριμίες σου. Αν νομίζεις ότι δεν έχεις την απαραίτητη προεργασία, μην το βάζεις κάτω. Δείχνοντας την προθυμία σου, οι οργανώσεις θα το αναγνωρίσουν και θα σου δώσουν την ευκαιρία που ψάχνεις.

Θα σε βοηθήσει στις μελλοντικές συνεντεύξεις

Οι επιτυχημένες συνεντεύξεις βασίζονται στο πόσο καλά ξέρεις να μοιράζεσαι ιστορίες που δείχνουν τις απαραίτητες δεξιότητες, την οπτική σου, και το στιλ εργασίας σου προκειμένου ο εργοδότης να καταλάβει αν αρμόζεις για τη θέση που σου προσφέρει. Για να δείξεις τις ικανότητές σου, λοιπόν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εμπειρίες και γεγονότα από τη διάρκεια της εθελοντικής εργασίας. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα και λεπτομέρειες ο εργοδότης θα καταλάβει τόσο τις ικανότητές σου όσο και την πρόθεσή σου να βοηθάς.

Άλλα θετικά οφέλη

featured photo: Twenty LinaVeresk
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.