Ποιος δεν λατρεύει τα ταξίδια; Ποιος δεν λατρεύει τις μικρές περιπέτειες και την ατελείωτη εξερεύνηση μιας άγνωστης περιοχής; Φυσικά η πρώτη σκέψη είναι τα χρήματα. Είτε αυτό έχει να κάνει με την διαμονή, με τις δραστηριότητες ή ακόμα και τα μέρη που θα πας για φαγητό. 

Γι’ αυτό ψάξαμε, ρωτήσαμε, το συζητήσαμε και βρήκαμε τις φορές που αξίζει να ξοδέψεις χρήματα όταν είσαι διακοπές. Όσο εύκολα κι αν είναι να μπεις σε σκέψεις για τις τιμές, ξεχνάς το πιο σημαντικό… την εμπειρία. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι να υπάρχει ισορροπία και φυσικά το budget. 

01. Ξόδεψε χρήματα όταν ξέρεις ότι δεν θα βρεις πουθενά αλλού την εμπειρία που πρόκειται να ζήσεις

Κάτι που πάντα ήθελα να κάνω είναι μία βόλτα με γόνδολα στη Βενετία. Έτσι, όταν βρέθηκα εκεί δεν έβλεπα την ώρα. Όταν είδα την τιμή, έκανα ένα βήμα πίσω και το ξανασκέφτηκα.

Τι απόφαση πήρα; Εννοείται να το κάνω! Ήμουν στη Βενετία, πόσες φορές θα βρισκόμουν και πάλι εκεί; Στην τελική, το να κάνεις βόλτα στα κανάλια έχοντας έναν γονδολιέρη να τραγουδάει στο background αποδείχτηκε ακόμα καλύτερο από ό,τι είχα φανταστεί. Η εμπειρία αυτή ήταν ανεκτίμητη. 

Αν είναι μία εμπειρία που δύσκολα θα συναντήσεις ξανά, τότε μην το σκέφτεσαι καν. 

02. Ξόδεψε χρήματα όταν πρόκειται για ηθικούς σκοπούς

Όταν ταξιδεύεις μαθαίνεις ακόμα καλύτερα να βάζεις τους άλλους πάνω από σένα. Βάζεις στην άκρη την ατζέντα σου και αναρωτιέσαι πώς οι πράξεις στο επηρεάζουν τους άλλους. Για παράδειγμα, αν ονειρεύεσαι να κάνεις βόλτα με ελέφαντες θα πρέπει πρώτα να σκεφτείς πόσο κακό κάνεις σε αυτά τα αξιολάτρευτα πλάσματα. Τι εναλλακτικές έχεις; Μπορείς να ξοδέψεις λίγα παραπάνω χρήματα περνώντας χρόνο (όχι κάνοντας βόλτα) με ελέφαντες που έχουν διασωθεί. 

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε για έναν καλύτερο κόσμο, όχι μόνο για μας αλλά και για τους άλλους γύρω μας. Αν πετύχεις κάτι χειροποίητο σε κάποιο μαγαζί, μην το αφήσεις για κάτι που θα βρεις σε ένα μεγάλο κατάστημα της περιοχής. Μείνε στα πράγματα που έχουν πραγματική αξία. 

03. Ξόδεψε χρήματα όταν αυτό που θα κάνεις θα διευρύνει τους ορίζοντές σου

Όταν ταξιδεύεις με “ανοιχτό” μυαλό, τότε ο κόσμος μοιάζει με μάθημα. Νέα πρόσωπα, νέα μέρη που θα φέρουν νέες ευκαιρίες για να μάθεις κάτι καινούργιο. Ακόμα κι αν το μάθεις από τον ξεναγό σου. Ακόμα κι αν η ξενάγηση σου προσφέρει πράγματα που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν, θα σε πάει επίσης και σε μέρη που δεν έχεις ξανά πάει. 

Φυσικά και πάντα θα υπάρχουν οι βόλτες που δεν θα σου κοστίσουν τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνει πρώτα την έρευνά σου και έπειτα να υπολογίσεις τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψεις. 

04. Ξόδεψε χρήματα όταν ο χρόνος είναι χρήμα

Πάντα έκανα στον εαυτό μου την ίδια ερώτηση: Αξίζει να έχω ώρες αναμονής ανάμεσα στις πτήσεις ώστε να έχω ένα πιο φθηνό εισιτήριο; Η απάντηση; Φυσικά και δεν αξίζει. Ακόμα κι αν η σκέψη όλων μας στην αρχή είναι να κλείσουμε το πιο φθηνό εισιτήριο, πραγματικά δεν αξίζει αν έχει ώρες αναμονής. Πλέον αυτό που βάζω πρώτο είναι η διάρκεια της πτήσης. Αν βρω μία πτήση που θα με κάνει να φτάσω πιο γρήγορα στον προορισμό μου τότε αξίζει να πληρώσω παραπάνω. 

Σκέψου το διαφορετικά, όσες περισσότερες αναμονές έχεις τόσο λιγότερες καθυστερήσεις θα αντιμετωπίσεις. 

Πηγή: popsugar.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: PopSugar