Οι καταπράσινοι χώροι λόγω των φυτών εσωτερικών χώρων είναι το μεγαλύτερο deco trend των τελευταίων χρόνων. Αν λατρεύεις τα φυτά και θες να ξεκινήσεις να γεμίζεις το σπίτι σου, σου έχουμε τον απόλυτο οδηγό για αρχαρίους. Με το καλοκαίρι να τελειώνει, οι plant experts συμφωνούν πως αυτά είναι τα τέσσερα φυτά που θα δεις πολύ φέτος.

Για μία tropical όψη

Το Φυλόδεντρο (Philodendron Xanadu) και η Μονστέρα (Monstera Deliciosa) είναι τα φυτά που θα χαρίσουν tropical vibes στον χώρο σου.

Η Zenia Ruiz που είναι ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου στο Σικάγο αναφέρει πως αυτά τα δύο φυτά είναι τα αγαπημένα της. «Το Φυλλόδενδρο και η Μονστέρα εκτός από τέλεια ονόματα είναι και πολύ εύκολα στην περιποίηση. Έχουν τροπική προέλευση και τα πάνε πολύ καλά σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να είναι σε φωτεινό μέρος».

Η φροντίδα τους είναι πολύ απλή, καθώς χρειάζονται μέτριο πότισμα και ενδιάμεσα μπορείς να ψεκάζεις με νερό τα φύλλα τους.

Fun Fact για τη Μονστέρα: Οι τρύπες στα φύλλα τη βοηθούν να μεγιστοποιεί την επιφάνεια του φύλλου και επομένως την ικανότητά του να απορροφά το φως του ήλιου. Μία άλλη θεωρία αναφέρει πως οι τρύπες αυτές επιτρέπουν στην τροπική βροχή να μη συγκεντρώνεται στο φύλλωμα, περιορίζοντας έτσι τη ζημιά που του κάνει.

Το ZZ Plant

Μπορεί να το έχεις γνωρίσει ως Ζαμιοκούλκας, Ζάμια ή Ζανζιβάρη Gem. Είναι από τα πιο εύκολα φυτά να έχεις στο σπίτι σου καθώς δεν απαιτεί πολύ φως ή πολύ νερό. Χρειάζεται να το καθαρίζεις συχνά από τα ξερά φύλα ώστε να μεγαλώσουν τα νέα.

Η Lauren Hill που εργάζεται σε ανθοπωλείο της Ατλάντα δηλώνει εθισμένη στο συγκεκριμένο. «Τα ΖΖ Plants είναι εύκολα φυτά. Δε θέλουν πολύ νερό ή φως και το βαθύ πράσινο του φυλλώματος είναι απλά υπέροχο. Μπορείς να το τοποθετήσεις παντού και να τα πάει περίφημα» δηλώνει.

Ιδανικά, χρειάζεται ένα σκιερό μέρος και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να τα καταστρέψει. Όπως αναφέρει η Hill «άσε το χώμα τους να στεγνώσει πριν τα ποτίσεις ξανά»

Ο Πόθος

Ο πόθος (σ.σ. Epipremnum aureum) είναι ένα αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου. Όπως και τα προηγούμενα, ούτε αυτό χρειάζεται πολύ φως και το ποτίζεις με λίγο νερό μόλις βλέπεις πως το χώμα του έχει ξεραθεί.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορείς να του ψεκάζεις τα φύλλα και είναι ιδανικό αν βρίσκεται στην αρχική φάση γνωριμίας με τα φυτά εσωτερικού χώρου και δεν ξέρεις αν θα πετύχει. Ο πόθος είναι ένα ‘εύκολο’ φυτό που δεν απαιτεί πολλή φροντίδα και επειδή είναι κρεμαστό είναι ιδανικό για βιβλιοθήκες και ράφια.

Λάτρης του συγκεκριμένου δηλώνει η Ellen Duong, ιδιοκτήτρια θερμοκηπίου στο Σικάγο: «Αν τα βάλεις σε κάποιο ύψος τότε θα δημιουργήσουν μία υπέροχη πράσινη κουρτίνα. Οι πόθοι είναι εύκολα φυτά που δεν χρειάζεται να είναι σε φωτεινό μέρος. Το μόνο που χρειάζονται είναι ελάχιστο πότισμα κάθε λίγες ημέρες και σύντομα θα έχεις τον δικό σου ΄κρεμαστό κήπο΄».

featured photo: Unsplash / Scott Webb