Τα πράγματα που πρέπει να ρωτήσεις την επόμενη φορά που θα πας στον κτηνίατρο για τα καθιερωμένα εμβόλια του καλύτερου φίλου σου.

Τι ασθένειες μπορώ να κολλήσω εγώ στο κατοικίδιό μου;

Ξέρεις τι μπορείς να κολλήσεις εσύ από το κατοικίδιό σου, αλλά μπορεί να μην σου έχει περάσει από το μυαλό ότι μπορείς να κολλήσεις και εσύ εκείνο. Ιοί όπως ο H1N1 είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταδοθούν από τους ανθρώπους στα ζώα. Επίσης μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως κάποιες ασθένειες του δέρματος, μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω της επαφής. Ρώτησε τον κτηνίατρό σου αν ανησυχείς για κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το κουτάβι ή το γατάκι σου.

Μήπως πρέπει το κατοικίδιό μου να πάρει συμπληρώματα διατροφής;

Τα σκυλιά και οι γάτες με προβλήματα βάρους, κίνησης, δυσπεψίας ή ψυχολογίας κ.α. μπορεί να χρειαστούν διατροφικά συμπληρώματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σειρά από προβλήματα που μια βιταμίνη ή ένα βότανο σε μορφή συμπληρώματος θα μπορούσε να βοηθήσει και να ανακουφίσει το μικρό σου φίλο, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή. Η βιταμίνη C, π.χ. έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση φλεγμονών στα ζώα, ενώ τα προβιοτικά διευκολύνουν τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μην ξεχνάς ότι οι οργανισμοί των ζώων επεξεργάζονται τις βιταμίνες διαφορετικά από τα ανθρώπινα σώματα, γι’ αυτό συμβουλεύσου τον κτηνίατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε.

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια του κατοικίδιου μου;

Αυτή η ερώτηση είναι περισσότερο μια υπενθύμιση ή διευκρίνηση. Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι κτηνίατροι θα σου πουν όταν ζητήσεις συμβουλές για την προληπτική φροντίδα του κατοικίδιου σου είναι να βουρτσίζεις τα δόντια του. Εάν δεν είσαι βέβαιη για το πώς να το κάνεις, ρώτα. Αν ανησυχείς ότι δε χρησιμοποιείς τα σωστά εργαλεία ή ότι δεν το κάνεις με τον σωστό τρόπο, ρώτα. Είναι μια δέσμευση, αλλά θα σου εξοικονομήσει χρήματα και πόνο από το ζωάκι σου στο μέλλον.

Είναι αυτό που κάνει το κατοικίδιό μου φυσιολογικό;

Εξηγώντας στον κτηνίατρο οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά του κατοικίδιου σου, ακόμα κι αν νομίζεις ότι είναι αθώα, είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Μια “σκοτεινή” συνήθεια που έχει αναπτύξει η γάτα ή ο σκύλος σου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής κατάστασης. Τα σκυλιά – και μερικές φορές οι γάτες – που συχνά πιέζουν τα κεφάλια τους στον τοίχο για μεγάλες χρονικές περιόδους, θα μπορούσαν να έχουν μηνιγγίτιδα ή όγκο στον εγκέφαλο. Αν υπάρχει κάποια συμπεριφορά που παρατηρείς συχνά, ξεκίνησε να την παρακολουθείς και ανάφερε την ανησυχία σου στην επόμενη επίσκεψη στο κτηνιατρείο. Το πιο πιθανό είναι να μην είναι τίποτα, αλλά δε θα μάθεις μέχρι να ρωτήσεις.


featured photo: TWENTY20